Almanya'nın 'İncirlik' sorunu!
Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nde askeri faaliyetlerde bulunan Almanya, son aylarda Türkiye karşıtı politikalarıyla gerilim ortamı doğurdu. 15 Temmuz ve 16 Nisan süreci boyunca Türkiye'yi hedef alan Alman yetkililerin yeni gündemi ise İncirlik.

Oluşturma Tarihi: 2017-06-06 16:47:10

Güncelleme Tarihi: 2017-06-06 16:47:10

Türkiye ile Almanya arasında son günlerde yaşanan İncirlik krizinin etkileri sürüyor. İki ülke arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken, Almanya'nın rotayı farklı alternatiflere çevirmeye hazırlandığı öğrenildi. İncirlik'te konuşlu askeri faktörlerini çekmeyi düşünen Almanya'nın Türkiye karşıtı hamleleri dikkati çekiyor.

Almanya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye karşı Türkiye'nin verdiği mücadeleye destek vermeyerek tepki çeken bir diplomasiye imza attı. Ardından Türkiye'nin referandum sürecine müdahil olmaya kalkışan ve Türk hükümet yetkililerine kısıtlamalar çıkaran Almanya, uyguladığı skandallarla karşıt bir rol üstlendi.

Erdoğan: Almanya'nın uygulamaları geçmişteki Nazi'den farklı değil

Yeni gündem: İncirlik

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan süreç kapsamında son aylarda yeni bir gündem başlığı açıldı: İncirlik Hava Üssü. Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nde ABD gibi Almanya da askeri faaliyetlerini sürdürüyor.

Almanya İncirlik'te ne yapıyor?

Almanya'nın İncirlik'te konuşlandırdığı Tornado savaş uçakları 'Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleriyle Suriye ve Irak'ta keşif uçuşları yapıyor. Terör örgütü DEAŞ'a karşı yapılan uçuşlar kapsamında elde edilen istihbarat, uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında paylaşılıyor.

Federal Alman Meclisi'nde geçen yıl Aralık ayında kabul edilen tezkerede, Almanya'nın DEAŞ'la mücadele kapsamındaki operasyonlarda görevlendirebileceği asker sayısı 1200 ile sınırlı bulunuyor. İncirlik'te son bilgilere göre görevdeki Alman askeri sayısı ise 230.