Almanya Başbakanı Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habek , Bloomberg TV'ye verdiği demeçte, Almanya'nın kendi tarihi nedeniyle Batılı ülkelerin Ukrayna'ya Leopard 2 tankları tedarik etme taleplerine yanıt vermekte isteksiz olduğunu söyledi.
Alman Bakan Habek, "Amerika muharebe tankı tedarik etmeye karar verirse, bu Almanya'nın işini kolaylaştıracaktır. Berlin böyle bir süreci tek başına başlatamaz, bu nedenle Rusya karşıtı koalisyonun lideri Washington'dan bu tür kararları bekleyecektir" dedi.
Rus haber ajansı RIA Novosti, Amerikan medyasına dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Almanya'nın Ramstein üssündeki bir toplantıda yeni Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius'a Alman Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya transferini kabul ettirmediğini dikkat çekti.
Bundan önce de Reuters Haber ajansı, ABD Savunma Bakanı'nın Alman mevkidaşı ile yaptığı görüşmede savaş araçları tedariki konusunda kendisine "baskı" yapmayı amaçladığını bildirmişti.
Almanya şimdiye kadar bu askeri teçhizatı Kiev'e tedarik etmekten kaçındı. Son günlerde bu konuda Başbakan Olaf Scholz üzerindeki baskı belirgin şekilde arttı. Çok sayıda AB devlet başkanı, kamuoyu önünde Başbakan Scholz'den Alman Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya gönderilmesi kararını kabul etmesi için çağrıda bulundu.
Alman politikacı ise, ABD'nin, Leopard 2'yi Ukrayna'ya göndermenin bir koşulu olarak Amerikan yapımı Abrams tanklarının tedarikine rıza göstermesini önerdi. Ancak Pentagon, bu tank modelinin Kiev rejimine gönderilmesine onay vermeyi anlamsız buldu.
Sonuç olarak, Alman Savunma Bakanı Pistorius, Alman yapımı tankların üçüncü ülkeler tarafından tedarik edilmesinin koordinasyonu konusunun önümüzdeki günlerde kararlaştırılacağını söyledi.
tedariki hakkında konuştu
Öte yandan ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Austin, "Amerikan Abrams ve Alman Leopard tanklarının Ukrayna'ya olası teslimatları arasında hiçbir bağlantı yok" dedi.
Austin, dün düzenlediği basın toplantısında, Abrams tanklarının ABD tarafından Ukrayna'ya olası teslimatı konusunun Almanya'nın Leopard tankları gönderme olasılığıyla ilgili olmadığını söyledi.
Pentagon Başkanı Austin, ABD'nin Kiev'e silah tahsisi konusundaki kararlarında Ukrayna'ya "güvenilir savaş yetenekleri" sağlama ihtiyacından hareket ettiğini ekledi.
Ukrayna'daki bir Rus özel operasyonunun arka planında, Devletler ve onların NATO müttefikleri Kiev'e silah göndererek destek veriyorlar, programlar on milyarlarca dolara mal oluyor.
Moskova ise, Ukrayna'ya gönderilen silahların barışa hizmet etmediğine, sadece çatışmayı uzattığını ve teçhizatlı araçların Rus ordusu için meşru bir hedef haline geldiğini dikkat çekti.