Amerika Birleşik Devletleri dünyayı adeta ahtapotun kolları gibi sarmış durumda. Askeri varlığını tüm coğrafyalarda güçlendirerek siyasi alanını genişleten Amerika bu bölgelerdeki siyasi hedeflerine de askeri yöntemlerle ulaşmaktan geri durmuyor.
Bir taraftan kapatırken bir taraftan açıyor
ABD Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere birçok bölgede askeri üslerini kapatırken diğer bölgelerdeki varlığını artırması dikkati çekiyor. Bugün Amerika'nın dünya genelinde 800 kadar askeri üssü bulunmakta. 2018 yılının mali değeri baz alındığında ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre 749 milyar dolarlık bir maliyet sözkonusu.
En fazla hangi ülkede üslendi?
Amerikan askeri üsleri düşman gözetleme noktalarından deniz kuvvetleri ikmal noktalarına, eğitim üslerinden radar üslerine kadar birçok askeri yapılanmayı kapsamakta. Bu üslerdeki askeri personel sayısı ise, 60-70 bini Orta Doğu'da olmak üzere, 180 bin civarında.
Türkiye 9'uncu sırada
ABD'nin Ramstein dışında Almanya'da 87 üssü var. Almanya'yı 86 üs ile Japonya, 64 üs ile Güney Kore, 29 üs ile İtalya ve 16 üs ile İngiltere izliyor. Türkiye ise en çok ABD üssü olan ülkeler arasında 9 askeri yapılanma ile 9'uncu sırada.
Türkiye'de bulunan en büyük askeri yapılanma İncirlik Hava Üssü. 1950'lerde Türkiye'nin NATO üyeliğinden sonra kurulan üste ABD Hava Kuvvetlerinin 2 bin 500 personeli görev yapmakta.
Türkiye'deki üsleri
Amerika'nın İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSK'da. İzmir Hava Üssü Çiğli'de Avrupa'daki ABD hava kuvvetleri'ne (USAFE) bağlı. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırıldı. Şile'de Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanı.Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı, Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS'lar burada üslendi. Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin'de NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri bulunmaktadır.
Kıta dışındaki askeri varlığı
Amerika'nın ülke sınırları dışında 320 binden fazla askeri bulunuyor.
Türkiye, İspanya, Güney Kore, Singapur, Suudi Arabistan, Katar, Portekiz, Porto Riko, Peru, Hollanda, Kırgızistan, Kuveyt,Kosova, Japonya, İtalya, Irak,. Guam,Yunanistan, Almanya, Cibuti, Bulgaristan, Küba, Belçika, Bahreyn, Afganistan gibi ülkelerde askeri açıdan üslenmiş vaziyette.
Pasifik radar alanında
ABD'nin 2011'den itibaren başta Irak ve Afganistan'dan büyük ölçüde çekilmeye başlaması ve Çin'i çevreleme politikasına önem vermesi ile en fazla Amerikan askerinin konuşlu bulunduğu bölge Pasifik bölgesi oldu.ABD'nin bu bölgede en çok askeri Hawaii adalarında konuşlu iken en çok ABD askerine ev sahipliği yapan ülke ise Japonya.
ABD'nin Çin'e karşı ön cephe olarak gördüğü Japonya'da 60 bin 920, Güney Kore'de ise 29 bin 220 askeri bulunuyor.Kuzey Kore'nin nükleer füze ile vurmakla tehdit ettiği ve Amerikan ordusunun bombardıman uçaklarının konuşlu olduğu Guam Adası'nda ise 11 bin 220 asker bulunuyor.
Avrupa'da 70 bin askeri var
Avrupa'da Amerika'nın 70 binden fazla askeri var. ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan ve Irak'ı işgal etmesi ile bu ülkelerde 200 binden fazla asker bulunduruyordu.Diğer Orta Doğu ülkeleri ve rotasyona tabi askerlerle CENTCOM bölgesinde 60 binden fazla asker konuşlu.ABD'nin arka bahçesi olarak bilinen Güney Amerika'da da önemli sayıda Amerikan askeri bulunuyor.
Arka bahçesini "sağlama" aldı
ABD'nin 76 üssünün bulunduğu bölgede 20 bine yakın Amerikan askeri konuşlu. Bölgede en fazla Amerikan askerine ev sahipliği yapan ülkeler, toplamda 2 bin civarında Amerikan askeri bulunan Arjantin ve Honduras iken ABD'ye bağlı Porto Rico'da ise 13 bin 505 asker konuşlu.