Amerikan Washington Post gazetesinde tepki çeken PKK haberi
Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve IŞİD'e karşı PKK/PYD saflarında savaşmaya giden iki komünist Amerikalının yaşadıklarının aktarıldığı haber tepki çekti.

Oluşturma Tarihi: 2017-04-02 20:11:09

Güncelleme Tarihi: 2017-04-02 20:11:09

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve IŞİD'e karşı PKK/PYD saflarında savaşmaya giden iki komünist Amerikalının yaşadıklarının aktarıldığı haber, örgütü "meşru" ve "barışçıl" gösterdiği gerekçesiyle tepki çekti.

AA'nın aktardığı habere göre; Washington Post gazetesinin internet sitesinde, önceki gün Liz Sly imzasıyla "İki Amerikalı Marksist, DEAŞ'a karşı ön saflarda nasıl yaralandı" başlığıyla bir haber yayınladı.

AA'nın aktardığı habere göre; Haberde, Frace Belden (27) ve Frace Belden (21) adlı kendilerini komünist olarak tanımlayan iki Amerikalının, Suriye'nin kuzeyindeki PKK/PYD saflarına "komünizm idealini tecrübe etmek" için nasıl katıldıkları anlatıldı.

Belden ile Chapman'ın, bir yandan "Amerikan kapitalizmine karşı" dururken, öte yandan Amerikan ordusuyla yan yana savaşan PKK/PYD kamplarında yaşadıkları arasındaki "hayal kırıklığı" ve "ikilemlere" vurgu yapılan haberde, iki Amerikalının izlenimlerine detaylı şekilde yer verildi.

PKK/PYD MEŞRU BİR YAPILANMA GİBİ SUNULDU

Ancak haberde PKK/PYD'nin IŞİD'e karşı savaşan "meşru" ve "barışçıl" bir yapılanma gibi anlatılması tepki çekti. Özellikle 2016'da çok sayıda Amerikalının Suriye'nin kuzeyine IŞİD ile mücadeleye katılmak üzere gittiği ve bunun Amerikan yasalarına aykırı olmadığı ifade edilen haberde, Belden ve Chapman'ın da büyük beklentilerle PKK/PYD saflarına katıldığı anlatıldı.

Washington'daki bir üniversiteden yeni mezun olan Chapman'ın ve San Francisco'da daha önce çiçekçilik yapan Belden'ın ağzından aktarılan "Burası çok sıkıcı. Savaşla ilgili söyledikleri şey doğruymuş; yüzde 10 aksiyon oluyor, yüzde 90 bir şey olmasını bekliyorsunuz." sözleri de dikkat çekti.

PKK/PYD'nin "Suriye'de sadece DEAŞ'a karşı savaşan bir örgüt" olarak sunulduğu haberde, örgütün diğer Kürt gruplara uyguladığı belirtilen baskı ve savaş suçu iddialarına ise yer verilmedi.

ABD'nin "dolaylı olarak" destek verdiğini kabul ettiği PKK/PYD'nin Marksist bir yapılanma olması ABD Kongresinde de birçok kez tartışma konusu oldu.

Son olarak 9 Mart'taki oturumda Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Joseph Votel'e, "ABD'nin Marksist/Komünist PYD'ye çok fazla destek verip vermediği ve bunun hem Türkiye hem de PYD'nin ajandasını desteklemeyen diğer Kürt gruplarla ilişkileri olumsuz etkileyip etkilemeyeceği" sorusunu sormuştu.

DAHA ÖNCE CENTCOM'UN PAYLAŞIMLARI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Daha önce de CENTCOM'un Twitter hesabından yaptığı ve özellikle PKK/PYD'nin küçük yaştaki militanlarının "tanıtımını yaptığı" paylaşımları tepki çekmiş, PKK'nın hem ABD hem de AB tarafından "terör örgütü" olarak kabul edildiği ve PYD'nin de PKK'nın Suriye uzantısı olduğu dile getirilmişti.

Buna karşılık şu ana kadar PYD'nin PKK ile bağını kabul etmeyen ABD yönetiminin, özellikle Rakka operasyonu kapsamında PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı oluşuma silah ve mühimmat desteği vermeye devam ettiği biliniyor.

20 Ocak'ta başkanlık görevini devralan ve IŞİD ile mücadelede yeni bir plan hazırlanması talimatı veren Donald Trump'ın, IŞİD'e karşı mücadelede PYD ile işbirliğini nereye konumlandıracağı merak ediliyor.