AP Sözcü Vekili Delphine Colard, yazılı açıklamasında, Komite üyelerinin siber güvenliklerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen taramalarda SEDE'nin 2 üyesinin kişisel telefonlarında casus yazılım bulunduğunu doğruladı.
Colard, "Söz konusu jeopolitik bağlamda ve SEDE tarafından takip edilen dosyaların niteliği göz önüne alındığında, bu alt komite üyelerinin ve çalışmalarını destekleyen personelin cihazlarına özel bir dikkat gösterilmektedir." ifadelerini kullandı.
Casus yazılım saldırılarının arkasındaki aktör hakkında bilgi vermeden, "Faaliyetin doğası gereği AP'nin güvenliği, siber güvenlik konuları veya bu özel prosedürde kullanılan araçlar hakkında daha fazla yorum yapmıyoruz." şeklinde açıklamada bulunan Colard, 2 komite üyesinin telefonlarında casus yazılım izlerinin tespit edilmesinin ardından tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulunulduğunu belirtti.
Mart 2022'de başlayan casus yazılım tarama prosedürü kapsamında şu ana kadar 250'den fazla AP üyesinin cihazlarına yönelik 500'den fazla tarama gerçekleştirildiği bilgisini paylaşan Colard, AP Başkanı Roberta Metsola'nın, milletvekillerine kişisel telefon ve bilgisayarlarında casus yazılım taraması yapma imkanı sunduğunu hatırlattı.
SEDE üyelerinin Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret ettiğini belirten Colard, bu olayın ardından casus yazılım saldırısıyla karşılaştıklarını ifade etti.