Apple Rusya'nın isteği üzerine Kırım'ı Rus toprağı gibi gösterdi
Rusya'nın önce işgal sonra ilhak ettiği Kırım, uluslararası toplum tarafından Rus toprağı olarak sayılmıyor. Fakat Apple'da şu ana kadar Rusya'ya ait olarak gösterildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-11-28 09:30:10

Güncelleme Tarihi: 2019-11-28 09:30:10

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Rusya'dan Apple'a ait hava durumu ve harita uygulamalarına girildiğinde, Kırım ve Kırım'ın şehirleri artık Rusya toprakları olarak görülüyor.

Fakat hali hazırda Rusya dışından söz konusu uygulamalara girildiğinde Kırım ve şehirleri herhangi bir ülkenin parçası olarak görünmüyor.

RUS VEKİLDEN AÇIKLAMA

AA'nın aktardığına göre Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı Vasiliy Piskarev, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada ABD merkezli teknoloji şirketi Apple'ın haritalarında Kırım'ın Ukrayna'ya değil Rusya'ya ait olduğunun gösterildiğini belirtti.

"APPLE RUS YASALARIYLA UYUMLU HALE GELDİ"

Piskarev, Apple'ın, Rus yasalarıyla uyumlu hale gelmeyi kabul ettiğini belirterek, "Kırım şehirlerini, hava durumu ve harita uygulamalarında Ukrayna'nın parçası gibi gösteren hata giderildi" dedi.

Duma'nın Bilgi Politikaları, Teknolojileri ve İletişim Komitesi Başkanı Leonid Levin ise şirketin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayarak, "Apple bu kararla, Rus pazarında konumunu korumak ve geliştirmek istediğini gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA'DAN TEPKİ

Konuyla ilgili Apple'a Ukrayna Dışişleri Bakanı Vladimir Pristaykodan tpeki geldi.

Pristayko, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Apple'ın terminolojisiyle durumu izah etmek istiyorum. Farz edin ki en büyük düşmanınız, tasarımla ilgili fikirlerinizi, yıllarca süren çalışmalarınızı ve kalbinizin bir parçasını çaldı. Şimdi de bazı cahiller acınızı umursamıyor. 'Kırım Rus toprağıdır' dendiğinde böyle hissedersin" ifadesini kullandı.

 

RUSYA'NIN "RUS YAZILIM" ŞARTI

Duma, Rus yazılımına sahip olmayan akıllı telefon ve bilgisayarların satışının yasaklanmasına yönelik yasa tasarısını bir süre önce kabul etmişti.

Uzmanlar, tasarının yasalaşması halinde Apple'ın Rusya pazarından çekilebileceğini belirtmişti. Fakat görünen o ki Apple Rus pazarında kalmayı sürdürecek.

NATIONAL GEOGRAPHİC DE AYNI TUTUMU SERGİLEMİŞTİ

Amerikan dergisi National Geographic de 2014'ün Mart ayında henüz Kırım işgali ve ilhakı çok tazeyken National Geographic dergisinin baş coğrafyacısı Juan Jose Valdes'ten bir açıklama gelmiş ve Kırım'ın Rus toprağı olarak gösterileceği belirtilmişti.

Valdes yaptığı açıklamada, "Dünyayı insanların istedikleri gibi değil, olduğu gibi gösteriyoruz" ifadesini kullanmıştı.

UKRAYNA SAVAŞI

Donbass Savaşı ya da Doğu Ukrayna Krizi olarak anılan 2014 Ukrayna Savaşı, Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında 6 Nisan 2014'te başladı. Bu tarihten çok kısa bir süre sonra (21 Mart 2014) Rusya, Kırım'ı ilhak ettiğini resmen duyurdu.

ORTODOKS DÜNYASINDA KRİZ

Halen bitmeyen fakat soğuk bir şekilde devam eden savaş, hem Rusya hem Ukrayna halklarını birbirinden koparmış durumda. Ortodoks inancına mensup olan iki ülke halkından Ukrayna Ortodoksları, 2018'de Rus Kilisesi'ne bağlı kalmak istemediklerini duyurdu.

Bunun üzerine Ukrayna Ortodoks Kilisesi 2018'in Aralık ayında bağımsızlığını resmen duyurdu ve yeni dini liderin seçildiğini açıkladı. Konsil'den çıkan karar üzerine Ukrayna Kilisesi resmen Rus Ortodoks Kilisesi'yle ilişkilerini kesti. 

Ukrayna Ortodoks Kilisesi bağımsızlığını ise İstanbul Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'nden aldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, yeni kurulan Ukrayna Ortodoks Kilisesi için "Tomos" adlı bağımsızlık belgesini Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan bizzat aldı ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin başpiskoposu Metropolitan Epifaniy'e sundu.

Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlık talebini kabul eden Fener Rum Patrikhanesi ile tüm ilişkilerini kesmiş; Rus Ortodokslardan, Fener Rum Patrikhanesi'ne ait kiliselerdeki ayinlere katılmamaları istemişti. Rus piskopos ve rahiplere de, Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle aynı ayinlerde yer alamayacakları söylendi.