Arab News: Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan’ın dış politikasına yansımaları olabilir
Arab News’e değerlendirmede bulunan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin, Türkiye’nin dış politikasına yansımaları olabileceğini söylediler.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-03 13:13:33

Güncelleme Tarihi: 2019-04-03 13:13:33

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin yankısı, bütün dünyada sürüyor. Arab News'e değerlendirmede bulunan uzmanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin yerel seçimlerde oy kaybetmesinin, Türkiye'nin dış politikasına yansımaları olabileceğini söylediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), geçen pazar günü yapılan seçimlerde başkent Ankara ve ekonomik güç İstanbul'un kontrolünü kaybetti.
Uluslararası zorluklar arasında ABD'den alınacak F-35'lerin teslimi, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemi planları ile Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerini Türkiye'ye saldırma riski var.
ABD, F-35 avcı uçağı ile ilgili teçhizatın Türkiye'ye teslimini durdurdu.
Washington'un jet teslimatını engelleme adımı, ABD ve diğer NATO müttefikleri nezdindeki korkuların ortasında geliyor; Rus S-400 füze sistemi radarı, F-35'in nasıl tespit edileceğini ve izleneceğini öğrenerek Rus silahlarından kaçmayı daha az kolaylaştıracak.

‘TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
YAKINLAŞMA OLMADAN SÜRECEK'

Georgetown Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olan Dimitris Tsarouhas, Ankara ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'den uzaklaşırken Rusya'yla ortaklığa yatırım yaptıklarını belirterek, “Bu bağlamda, Rusya gibi ülkelerle ilişkiler önümüzdeki dönemde gelişmeye devam edecektir” dedi.
Esed rejimi ile yakınlaşmanın sürmesinin bazı sonuçları olacağını belirten Tsarouhas şunları söyledi:
“ABD ile gerginliğin sürmesi ve Washington'un savaş uçağı projesi için eğitim ekipmanı göndermeyi reddetmesi, yaşanan olayın bir erken göstergesiydi.
Erdoğan, Adana Protokolüne dayanarak, komşusu Suriye'ye askeri olarak müdahale etme hakkı olduğunu söylüyor. Türkiye ve Suriye muhalif vekilleri, kuzey Suriye'nin bir bölümünü kontrol ediyor ve Ankara, güney sınırındaki PKK yanlısı Kürt gruplara karşı bir başka askeri operasyon yapacağını defalarca söyledi. Ancak Şam'daki Dışişleri Bakanlığı, Ankara'yı Suriye savaşı boyunca Adana anlaşmasını ihlal etmekle suçladı. Buna ek olarak, Moskova ve Ankara arasında, Türkiye'nin Suriye sınırında önerilen bir ‘güvenli bölgeyi' kimin kontrol edebileceği konusunda da bir belirsizlik var.
AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yakınlaşma olmadan süreceğini belirten Tsarouhas, karşılıklı çıkarların belirli alanlarda politika işbirliğine yol açacağını söyledi.

‘TÜRKİYE ULUSLARARASI
OYUNCU OLMAYA
DEVAM EDECEK'

Varşova merkezli Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nün analisti Karol Wasilewski, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin, “seçim dış politikasının” etkilerini ele almak zorunda kalacağını ve ABD ile gerginliğin bunun sadece bir örneği olduğunu belirterek şunları söyledi:
Seçim sonuçları Erdoğan'ı daha pragmatik bir dış politikaya yöneltmeye ve geleneksel Batı düşmanlığını azaltmaya teşvik edebilir.
Türkiye ulusal çıkarlara odaklanan, kendine güvenen ve iddialı bir uluslararası oyuncu olmaya devam edecektir. ”

‘ERDOĞAN'IN EKONOMİK KRİZİ
ÇÖZMEK İÇİN, BATI'NIN
DESTEĞİNE İHTİYACI VAR'

Moskova merkezli Rusya analisti Dr. Kerim Has ise, kısa vadede Ankara'nın çok büyük bir ikilemde kendisini bulacağını ve zikzaklaşmanın Türkiye'nin dış politikasının kilit özelliği olduğunu söyledi.
Arab News'e verdiği demeçte, “Erdoğan'ın Türkiye'deki derinleşen ekonomik krizin üstesinden gelmek için acil olarak Batı'dan para ve finansal desteğe ihtiyacı var; buna karşın Suriye'deki sıkıntıya girmemek için politika ve faaliyetlerini Moskova ile koordine etmek zorunda.
Benzer bir sübvansiyonun, F-35 savaş uçaklarına karşı S-400 füzeleri arasında daha belirgin ve ortaklaşa olması muhtemel” dedi.
Has'a göre, Ankara'nın Moskova ile olan ilişkilerinin daha uzun sürmesini istemesi, en azından ekonomik sorunlarına bir çözüm bulmada yardımcı olabilir.
Türk makamlarının yakın zamanda, Idlib'te düzenleyeceği muhtemel bir askeri müdahalenin Rusya ve Suriye rejiminin işini kolaylaştıracağını belirten Has, aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtemelen kuzeydoğu Suriye ve özellikle de Kürt meselesinde ABD ile somut bir uzlaşma bulmaya çalışacağını söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Perşembe günü Washington'da yapılacak bir NATO toplantısı için görüşmeye hazırlanıyor.