BHRN'nin görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda hazırladığı rapora göre, Myanmar ordusu, Arakan eyaletinde yürüttüğü operasyonlarda Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) evlerini yıktı, tecavüz ve cinsel şiddet, işkence ve sivillerin katli gibi ciddi insan hakları ihlalleri işledi.
Arakan'ın kuzeyindeki Maungdaw kasabasından Bangladeş'e kaçan 20'den fazla Rohingya ile görüşen BHRN yetkililerinin raporunda, ordunun operasyonların başında kısa bir süre sadece karakollara saldıranlarla çatıştığı, daha sonra ayrım gözetmeksizin sivillere saldırdığı belirtildi.
Raporda, Maungdaw'daki son olayların en az 30 bin kişinin yerlerinden olmasına yol açtığı, 70 bin kişi için acil gıda ve insani yardım ihtiyacına neden olduğu vurgulandı.
Sadece 12-13 Kasım'da 15 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret edilen raporda, görgü tanıkların aktardığı insan hakları ihlallerinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Tüzüğü'nün 7'nci maddesi uyarınca "insanlığa karşı suç" oluşturduğunun altı çizildi.
"Myanmar hükümeti, bağımsız uluslararası bir kuruluşun olayları incelemesine, uluslararası ve yerel medyanın kriz bölgesine girmesine izin vermelidir." ifadesine yer verilen raporda, Myanmar hükümetine uluslararası yardım kuruluşlarının bölgedeki mağdurlara insani yardım yapmasına izin vermesi çağrısı da yapıldı.
BHRN raporunda, "Uluslararası kamuoyu, acilen Arakan eyaletinin kuzeyinde sivil Rohingyaları korumak için etkili önlemler almayı değerlendirmelidir." ifadesi kullanıldı.
Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.
Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunuyor.
Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları oluşturuyor.
Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.