Dolar

34,5548

Euro

36,4388

Altın

2.964,35

Bist

9.145,77

Arap ülkelerinin parayla sınavı

Arap ülkelerinin bazıları petrol ihracatıyla ekonomisini her geçen gün büyütürken, bazıları da açlık ve sefaletle mücadele içerisinde. Birbirinden farklı geleneğe sahip Arap ülkelerinin profili ise rakamlara böyle yansıyor....

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-09 20:29:49

Arap ülkelerinin parayla sınavı

Arap coğrafyası uluslararası kuruluşlarca Orta Doğu ve Mağrip ülkeleri olarak tanımlanıyor. Kimi zaman bu ülkeler arasında da ekonomik ve sosyal ayrışma sözkonusu. Körfez ülkeleri olarak ön plana çıkanlar petrol ihraç eden ülkeler konumunda yer alırken Arap coğrafyasının alt bölgelerindeki ülkeler de petrol ithalatında bulunan ve mağrip olarak tanımlanan ülkeler kategorisinde değerlendiriliyor.

Bu coğrafya öyle bir coğrafya ki en zenginle en fakiri, en gelişmişiyle en geri kalmışı da bünyesinde barındırıyor.

Küresel ekonomik göstergede Katar, BAE ve Arabistan ağırlığı

2020 yılında uluslararası medya ve diplomasiyi domine etmekle birlikte en çok konuşulan ve küresel ekonomik göstergeleri en çok etkileyen ülkeler sıralamasında ilk 20 ülke arasında Arap ülkesi olarak Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan yer aldı. Pensilvanya Üniversitesi ile BAV Group'un ortak araştırması bu ülkelere yönelik şu değerlendirmeyi yapmıştı:

18'inci sırada yer alan Katar üst sıralara çıkan ülke. 2019'da 24. sırada bulunan Emirlik, çok küçük bir yüz ölçümüne sahip olmasına rağmen dev petrol rezervleri sayesinde ekonomik anlamda oldukça etkili.

Sıralamada 11'inci sırada bulunan Birleşik Arap Emirlikleri; 2019'daki küresel etkinlik seviyesi değişmeyen bir diğer ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). Körfez ülkeleri arasında liberalleşme yolunda ilerleyen Birleşik Arap Emirlikleri'nde anayasa vatandaşlara din özgürlüğü hakkı tanıyor.

Sıralamada 10'uncu sırada bulunan Suudi Arabistan İlk 10'daki yerini korudu. Bir önceki seneye oranla bir basamak geriledi. Çalışmada Orta Doğu'nun "devi" olarak nitelenen ülke, bölgenin en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi. Her yıl dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kişi hac görevi için Suudi Arabistan'a seyahat ediyor. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkelerden birisi. Ülkenin merkez bankasında 400 milyar doları aşkın rezervi bulunuyor.


Forbes'in 2018 yılını baz alarak 2019 yılında yayınladığı Arap zengin iş adamları ilk 20 listesi şöyle:

Nassef Sawiris: 6,6 milyar dolar
Abdullain Ahmad Al Ghurair: 5,9 milyar dolar
Majid Al Futtaim: 4,6 milyar dolar
Hussain Sajwani: 4,1 milyar dolar
Issad Rebrab: 4 milyar Dolar
Naguib Sawiris: 4 milyar dolar
Suhail Bahwan: 3,9 milyar Dolar
Abdulla Al Futtaim: 3,3 milyar dolar
Taha Mikati: 2,8 milyar dolar
Mohamed Mansour: 2,7 milyar dolar
Najib Mikati: 2,7 milyar dolar
Saeed bin Butti Al Qebaisi: 2,7 milyar Dolar
Aziz Akhannouch: 2,2 milyar dolar
Baha Hariri: 2,1 milyar dolar
Yasseen Mansour: 1,9 milyar dolar
Saif Al Ghurair: 1,9 milyar dolar
Mohamed Al Fayed: 1,6 milyar dolar
Robert Mouawad: 1,6 milyar dolar
Othman Benjelloun: 1,6 milyar dolar
Saad Hariri: 1,5 milyar dolar

En zengin ülke Katar

3 milyona yakın nüfusuyla Katar kişibaşı 97 bin dolara yakın gelire sahip.
Katar, ilk olarak 1997'de Japonya ve İspanya'ya büyük miktarda doğal ihracat yapmaya başladı ve 2000'lerin başında diğer ülkelere yayıldı. On beş yıl ve 14 doğal gaz santralinden sonra, GSYİH'si katlanarak 30 milyar dolardan 200 milyar doları aştı. Bugün Katar, yaklaşık 900 trilyon fit küp ile Rusya ve İran'dan sonra dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerine sahip olup, toplam GSYİH'sının yüzde 60'ını elde etmektedir.

BAE zenginleşmesini sürdürüyor

10 milyonluk nüfusu bulunan BAE Kişi başı 70 bin dolara sahip. 1950'lerin sonlarında petrolün keşfi, Dubai ve Abu Dabi vatandaşları arasında bir çatışmaya neden oldu, ikincisi petrol sınırlarını aştı ve birincisi mücadele ederken daha da zenginleşti. Abu Dabi başarılı olurken, Dubai hükümdarı Şeyh Rashid bin Saeed Al Maktoum, eyaletinin potansiyeline ilişkin umudunu kaybetmedi, 1958'de devletin altyapısına yatırım yapmak için on milyarlarca dolar ödünç vererek ilk havalimanını 1960'a kadar tamamladı.

En fakir ülkeler Yemen ve Filistin

Uluslararası Para Fonu'nun “En Fakir Ülkeler” araştırmasına göre, maddi durumu en kötü 50 ülkeden 17'si yarısından fazlası Müslüman olan ülkeler. Dünya Bankası'ın verileriyle birleştirildiği zaman dünyanın en fakir ülkeleri arasında 18 Müslüman ülke yer alıyor.Bunlar; Nijer, Yemen, Sierra Leone, Komorlar, Gambiya, Burkina Faso, Afganistan, Çad, Gine, Mali, Senegal, Tacikistan, Kırgızistan, Bangladeş, Cibuti, Moritanya, Filistin ve Sudan.

200 milyonluk Arap nüfusu

Dünya genelinde 200 milyondan fazla Arap olarak nitelendirilen insan var. Araplık belli bir ırk ya da dile bağlı olmaksızın tamamen kültürel özelliklere göre belirlenmekte.

Araplardan ilginç gelenekler

Protranslate.net'teki bilgiye göre; Arap adetlerinde bir şeyi bilmediğinizi itiraf etmek, antipatik karşılanır.Yapıcı eleştiriler hakaret olarak karşılanabilir, bu konuda dikkatli olunmalıdır. Arap kadınların giyim tarzı batılı kıyafetler içindeyken bile saygılarını belli etmek için başlarını örtmeyi gerektirir. Arap toplumunda kadının yeri, odaya bir kadın girdiğinde erkeğin ayağa kalması gerekmesi ölçüsünde değerli.
Fakat kadın olmanın getirdiği saygı ve varlığına yansıtılan mesafeye rağmen kadın toplumda erkeklerin sahip olduğu pek çok haktan faydalanamaz.
Aile kavramı onur, bağlılık ve itibarın merkezindedir. Arap ve İslam kültüründe erkekler, ailenin başındadır. İş yaptığınız erkeklerin ellerini sıkmak ama çok sıkı tutmamaya dikkat etmek gerekir. Bir Arap ile iş yapmaya başlamadan önce saygı ve güven inşa etmek önemlidir.

Arap erkek kıyafeti neye göre şekilleniyor?

Arap erkek kıyafetleri; batılı tarzda takım elbiselerden kot pantolonlara, tişörtlerden geleneksel uzun elbiselere kadar geniş bir yelpazeden oluşur. Arap erkeklerinin geleneksel uzun elbisesi hava akışı sağladığından vücudu serin tutarken, başlarını örtmeleri onları güneşten korur. Arap giysisi İslami emirlerin yanı sıra coğrafi ve iklimsel şartların etkisine göre şekillenmiştir.

Arap kadınının kıyafeti nasıl belirlenir?

Arap kadın kıyafetleri; Arap geleneksel kıyafetlerine olan bağlılık ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Suudi Arabistan geleneklerine daha fazla bağlıyken Mısır daha az bağlı. Geleneksel Arap kadın kıyafetleri tüm vücudu örter. Kırsal kesimde yaşayan Arap kadınları daha az kısıtlayıcı, açık renk ve daha hafif giysiler giyerler. Arap kadınları hakkında bilgi edinmek için mutlaka yaşadıkları bölgeye göre araştırma yapılmalı ve Arap kadınlarının kıyafetleri buna göre değerlendirilm

SON VİDEO HABER

MSB'den detaylı 'kılıçlı yemin' açıklaması

Haber Ara