Arap ülkelerinin sessizliği eşliğinde Modi, Keşmir'deki gücünü koruyor
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Arap ülkelerinin sessizliği eşliğinde Pazartesi günü, Keşmir'in özerkliğini askıya alan kararı selamladı.

Oluşturma Tarihi: 2019-08-15 16:15:05

Güncelleme Tarihi: 2019-08-15 16:15:05

TIMETURK | HABER MERKEZİ

The New Arab'ın haberine göre Hindistan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutlayan bir konuşmada Modi, Keşmir'in önceki statüsünün ayrılıkçılığı körüklediğini iddia etti. Önceki durumun Keşmir kadınları için de haksızlık doğurduğunu belirterek, bölge dışından bir kişiyle evlenildiğinde mirastan mahrum kalma durumunu işaret etti.

ARAP ÜLKELERİ SESSİZ

Haberde Arap ülkelerinin Keşmir konusuna ilişkin sessizliğini koruduğu belirtildi. Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman konuyl ailgili herhangi bir açıklama yapmadı. Suudi Arabistan ise sadece bölgedeki internet ve telefon gibi kısıtlamaları eleştirerek "endişeli" olduğunu açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bölge üzerinde Pakistan ve Hindistan arasındaki duruma rağmen Keşmir'in Hindistan'ın iç sorunu olduğunu söyledi ve Yeni Delhi yönetimini destekledi. BAE'nin Hindistan Büyükelçisi Ahmed El Benna, Keşmir'deki değişikliklerin "sosyal adalet ve güvenliği artıracağını, daha fazla istikrar ve barış getireceğini" söyledi.

KÖRFEZ DEKİ HİNTLİ NÜFUSU

Körfez ülkelerinde 7 milyon Hintli gurbetçi yaşıyor.

HİNDİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜNDE PROTESTOLAR

Bugün (15 Ağustos 2019) Keşmir'in Pakistan'a bağlı bölümü Azad Keşmir'de başkent Muzaffarabad ve diğer şehirlerde toplanan binlerce Keşmirli, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldıran Hindistan yönetimini protesto etti.

Pakistan devlet televizyonu ise kamu binalarında bayrakların "Kara Gün" nedeniyle yarıya indirildiğini belirterek, bakanlar ve milletvekilleri başta olmak üzere birçok siyasetçi ve yöneticinin de Pakistan'ın farklı kentlerinde siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen protestolara katıldığını açıkladı.

Pakistan'ın da dünya genelinde vatandaşlarına protesto gösterilerine katılması çağrısında bulunduğu aktarıldı.

Geo News haber sitesine göre, ülkenin batısındaki Belucistan eyaletine bağlı Bolan bölgesinde yaşayan Hint asıllı bir topluluk da Yeni Delhi yönetimine karşı düzenlenen gösterilere katılarak Keşmirlilerle dayanışma gösterdi.

 

PAKİSTAN TEPKİLİ

Hindistan'ın Keşmir kararına tepki veren ilk ülke ise Keşmir sorununun doğrudan muhatabı olan Pakistan oldu.

IMRAN KHAN: SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIZ

Geo News haber sitesine göre Pakistan Başbakanı İmran Han, dün (14 Ağustos) Keşmir'in Pakistan'a bağlı bölümü Azad Keşmir'in başkenti Muzaffarabad'daki Eyalet Yasama Meclisinde konuşma yaptı. Konuşmasında Hindistan'ın Keşmir konusunda planlar yaptığına işaret ederek, Keşmir'de atacağı her adıma Pakistan'ın daha güçlü karşılık vereceğini açıkladı.

Han, "Modi'nin stratejik bir hata yaptığını düşünüyorum ve bu hata hem Modi'ye hem de BJP hükümetine pahalıya mal olacak" diyerek; Han, Keşmir konusunda ordu ile Pakistan halkının aynı düşünceye sahip olduğuna işaret etti ve Pakistan halkının da ordunun yanında savaşmaya hazır olduğunu söyledi. "Tüm ulus hazır ve silahlı kuvvetlerinin yanında duruyor" diyen Han, Müslümanların özgürlükleri için savaştığında en büyük orduları dahi yendiğini dile getirdi.

Han, Birleşmiş Milletleri (BM) bölgede çıkabilecek olası savaşa karşı uyararak, bundan BM'nin sorumlu olacağını ve tüm İslam dünyasının görevini yapması için BM'ye baktığını sözlerine ekledi.

Pakistan, 13 Ağustos'ta Hindistan'ın Cammu Keşmir'de sürdürdüğü kısıtlamalar ve Cammu Keşmir'in özel statülü yapısını değiştirmeye yönelik kararına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) "acil toplanması" çağrısı yapmıştı.

HİNDİSTAN'IN KEŞMİR HAMLESİ

Hindistan, 5 Ağustos'ta yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı. Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti. Alınan kararı kınadığını açıklayan Pakistan yönetimi, Hindistan ile diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı almış ve Hindistan'dan İslamabad'daki büyükelçisini geri çekmesini istemişti. Pakistan, Hindistan'ın Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırması üzerine bu ülkeyle ticari ilişkilerini de resmi olarak askıya almıştı.