Dolar

34,5324

Euro

36,1643

Altın

2.980,41

Bist

9.367,77

'Araplar Gazze'de kalmayacak, kim kalacak? Yahudiler'

Yasa dışı işgalci Yahudilerin liderleri arasında sayılan 78 yaşındaki Daniella Weiss, Gazze’ye hemen taşınmak isteyen 500 ailelik bir listesi olduğunu söyledi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-08-12 19:57:51

'Araplar Gazze'de kalmayacak, kim kalacak? Yahudiler'

Yahudi yerleşimciler kendi kontrol noktalarını da oluşturuyor

BBC'ye konuşan Weiss, Gazze kıyılarındaki değerli bölgede gözü olan çok sayıda arkadaşı olduğunu aktardı.

“Yerleşimciler hareketinin babaannesi” olarak anılan Weiss, Nachala (Vatan) isimli radikal bir organizasyonun başında bulunuyor.

Weiss'in, 1967'deki 6 Gün Savaşı'ndan bu yana İsrail işgali altında olan topraklarda yasa dışı olarak inşa edilen birçok yerleşimde katkısı bulunuyor.

Gazze'de, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonrası başlayan savaş, bu bölgede 2005'e kadar bulunan yasa dışı yerleşimleri bir taraf açısından yeniden gündeme getirdi.

18 yıl önce İsrail bu topraklardan çekilirken Gazze'deki 21 yerleşim yıkılmış, yaklaşık 9 bin yerleşimci İsrail ordusu tarafından, kimisi sürüklenerek tahliye edilmişti.

Birçok aşırı sağcı Yahudi yerleşimciye göre bu, devletin kendilerine ihanetiydi ve stratejik bir hataydı.

Kamuoyu yoklamaları, çoğu İsrailli'nin Gazze'de yerleşimci fikrine karşı çıktığını gösteriyor.

Ancak hükümet içinde yer alan en aşırı sağcılardan bazıları yüksek sesle Gazze'de İsrail yerleşim birimi kurulması konusunu dile getirmeye başladı.

1_702

Daniella Weiss “Yerleşimciler hareketinin babaannesi” olarak anılıyor

Weiss, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleri gösteren pembe noktaların bulunduğu haritayı gururla gösteriyor.

Filistinlilerin devlet kurmayı umduğu bu topraklarda şu anda yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci var ve sayıları hızla artıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere uluslararası toplumun çoğunluğu, yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı olarak görüyor. İsrail ise buna itiraz ediyor.

Daniella Weiss, bugün çoğu açlık içinde olan 2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze'nin bir gün Yahudi kenti olacağı görüşünü açıkça söylüyor ve devam ediyor:

"Araplar Gazze Şeridi'nde kalmayacak. Kim kalacak? Yahudiler."

Weiss, "Filistinli" kelimesini nadiren kullandığı röportajda Filistinlilerin buradan ayrılmak istediğini ve diğer ülkelerin onları kabul etmesi gerektiğini iddia ediyor.

Filistin halkı için “Afrika kıtasını veya Kanada'yı" işaret eden Weiss, bu göçün zorla değil, teşvik edilerek yapılacağını da öne sürüyor.

BBC muhabiri Guerin'in bu planın “etnik temizlik planı” gibi göründüğünü söylemesi üzerine Weiss bunu reddetmiyor:

"Etnik temizlik diyebilirsiniz. Apartheid diyebilirsiniz. Tekrar ediyorum, normal Araplar Gazze'de yaşamak istemiyor. Buna temizlik demek istiyorsanız diyin. Benim önceliğim İsrail devletinin geleceği.”

Gazze, İsrail'in yaklaşık 6 aydır süren aralıksız bombardımanından sonra büyük oranda yıkıldı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell'in deyimiyle Gazze, "dünyanın en büyük açık hava mezarlığına" dönüştü.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolündeki Gazze'nin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in 7 Ekim sonrası düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 32 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, bakanlığın verilerini güvenilir buluyor.

Weiss'ın görüşleri İsrail kabinesinde de karşılık buluyor. Kendisi de bir yerleşimci olan ırkçı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de açıkça, Gazze'de Yahudi yerleşim birimi kurulmasını savunuyor.

Ben Gvir, Ocak ayında aşırı milliyetçilerle dolu bir salonda yaptığı konuşmada “Eve dönme zamanı geldi” dedi ve ekledi:

"İsrail topraklarına dönmenin zamanı geldi. Eğer bir 7 Ekim daha istemiyorsak, evimize dönüp toprağımızı kontrol etmemiz gerekiyor."

3_460

Batı Şeria'daki bir yasa dışı yerleşimde yaşayan Yehuda Shimon da "Gazze'ye dönmeyi" savunuyor.

Shimon bu evde 10 çocuğu ile birlikte en yakın Filistin köyüne 500 metre uzaklıkta yaşıyor. BBC'ye bu köydekilerle hiç teması olmadığını söylüyor.

Shimon daha önce Gazze'de yaşamış olan Yahudi yerleşimcilerden biri ve buraya dönmenin “Tanrı'nın onlara verdiği hak” olduğunu savunuyor:

"Bunlar Tanrı'nın bize verdiği topraklar. Tanrı'ya gidip, ‘Tamam sen bana burayı verdin ama ben de gidip başkalarına verdim' diyemezsiniz. Bunu yapamazsınız. Eninde sonunda Gazze'ye geri döneceğimize inanıyorum."

Shimon, Gazze'deki Filistinlilerin "52 Müslüman ülkeden birine” gitmesini de öneriyor.

Yerleşimleri uzun süredir "barışa engel" olduğu gerekçesiyle kınayan BM'ye göre, yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları 7 Ekim'den bu yana arttı.

BBCTürkçe

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara