Federal Savcı Federico Delgado'nun bir hakime talepte bulunarak, Macri'nin mal beyanında bir ihmal ya da kötü niyetin olup olmadığının ortaya çıkarılması için ulusal vergi dairesi ve yolsuzlukla mücadele ofisinden bilgi istediği belirtildi.
Soruşturma, muhalefet partisi "Zafer için Cephe"den meclis üyesi Dairo Martinez'in adli mercilere Macri'nin adı geçen "off-shore" şirketlerle ilgisinin soruşturulması için verdiği dava dilekçesi sonrasında başlatıldı.
Yerel La Nacion gazetesinin Panama belgeleri üzerinde yaptığı incelemeye göre belgelerde "off-shore" şirket olarak yer alan Fleg Trading adlı firmada Macri'nin babası ve oğlunun yönetim kurulunda olduğu belirtildi.
Macri'nin devlet başkanı seçildiği 2015 yılındaki mal beyanında da yine herhangi bir şirket ismi yer almıyor.
Salı günü, Macri'nin aile şirketinin Panama belgelerinin sızdırıldığı Mossack Fonseca hukuk bürosu aracılığıyla bir "off-shore" şirket kurduğu hükümet tarafından doğrulamıştı.
Ancak Macri'nin bu şirket üzerinden herhangi bir gelir elde etmediği gerekçe gösterilerek mal beyanında yer verilmesine gerek duyulmadığı belirtilmişti.
Hükümetten yapılan açıklamalarda Macri'nin görevi kötüye kullanmasının söz konusu olmadığı ve saklayacak bir şeyinin de olmadığı vurgulanıyordu.
Arjantin lideri geçen yıl 10 Aralık'ta resmi olarak başladığı devlet başkanlığı görevi öncesinde seçim kampanyasını yolsuzlukla mücadele üzerine kurmuştu.
PANAMA BELGELERİ
Dünyanın en büyük "off-shore" hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca'dan sızdırılan "uluslararası vergi kaçakçılığı" ve "para aklama" faaliyetlerine ilişkin "Panama belgeleri" 3 Nisan gecesi medyaya servis edildi.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeyi, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.
Fransız Le Monde, Alman Süddeutsche Zeitung ve İngiliz The Guardian gazeteleri gibi basın kuruluşları tarafından yayımlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu ileri sürülüyor.