Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Arnavutluk Bektaşi Devleti için hazırlıklar başladı!

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da 'Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti' adıyla bir devlet kurulacak. Pasaport rengi yeşil olacak ve hoşgörülü İslam anlayışı tüm dünyaya tanıtılacak.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-22 12:18:40

Arnavutluk Bektaşi Devleti için hazırlıklar başladı!

Arnavutluk, tarihe geçecek önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adıyla kurulacak olan bu yeni devletin, kendi sınırları ve pasaportu olacak. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, The New York Times gazetesine verdiği röportajda, bu devletin hoşgörülü İslam anlayışını tüm dünyaya tanıtacağını belirtti.

BEKTAŞİLER VATİKAN TARZI BİR DEVLET KURUYOR

Başbakan Rama, "Bektaşi Devleti kuracağız" diyerek, dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla Bektaşilere, Vatikan tarzı bir devlet vereceklerini söyledi. Arnavutluk'un hoşgörülü İslam anlayışına vurgu yapan Rama, "Bu hazineyi korumalı ve asla hafife almamalıyız" şeklinde açıklamalarda bulundu.

PASAPORT VE SINIRLARLA TAM BİR DEVLET OLACAK

Başkent Tiran'da kurulacak olan bu devletin, pasaportu ve sınırları olacak. Ancak, ordu ya da mahkemeye sahip olmayacak. Bektaşi lideri Baba Mondi, bu oluşumun başına geçecek. Pasaportun rengi yeşil olacak, ancak kimlerin bu pasaporta hak kazanacağı konusundaki çalışmalar hâlâ sürüyor.

NATO MÜTTEFİKLERİ BİLGİLENDİRİLMEDİ

Rama, bu planı sadece yakın çevresinin bildiğini ve henüz ABD gibi NATO müttefiklerine bilgi verilmediğini belirtti. Arnavutluk Başbakanlık Basın Ofisi, NYT'nin haberini doğruladı. Kurulacak devletin, Vatikan'ın dörtte biri büyüklüğünde olacağı ifade ediliyor.

ARNAVUTLUK'TA HOŞGÖRÜLÜ İSLAM VURGUSU

Rama, dini hoşgörünün Arnavutluk'un en büyük hazinelerinden biri olduğunu vurguladı. Yaklaşık 115 bin Bektaşinin yaşadığı ülkede, yeni devletin bu anlayışı dünyaya göstereceğini belirtti.

Haber Ara