Asya'nın sıcak noktası: Keşmir
Hindistan ve Pakistan arasında uzun yıllardır gerilime sebep olan Cammu Keşmir, tekrar gündemde. Peki iki ülke KEşmir için neden karşı karşıya geliyor?

Oluşturma Tarihi: 2019-02-20 18:53:03

Güncelleme Tarihi: 2019-02-20 18:53:03

Cammu Keşmir'de 14 Şubat'ta düzenlenen saldırıda 44 Hint askeri öldü. Hindistan yaşananlardan Pakistan'ı sorumlu tutuyor.

Saldırı, iki ülke arasındaki gerilimi bir kez daha gün yüzüne çıkarırken, gözler yönetimi Hindistan'da bulunan fakat halkının yüzde 60'dan fazlasının Müslüman olduğu Asya'nın sıcak bölgesi Keşmir'e çevrilmiş durumda.

KEŞMİR'İN TARİHİ ÖNEMİ

Keşmir, Pakistan bağımsızlığını kazandığı günden beri iki ülke arasında paylaşılamayan bölge durumunda.

Keşmir, 1947 ve 1965'te iki savaşa, asker ve sivillere karşı sayısız saldırıya sahne oldu.

Keşmir'in aidiyeti, İngiliz yönetiminin sona erdiği ve ülkenin Hindu Hindistan ve Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Pakistan arasında ikiye bölündüğü 1947'den önce de tartışma konusuydu.

Keşmir'in Maharajası (Hükümdarı) bölgenin Hindistan'a katılmayı tercih edince, iki ülke Keşmir uğruna iki yıl süren bir savaşa tutuştu.

Ateşkesin ardından, Pakistan bölgedeki askerlerini çekmeyi reddedince, Keşmir de ikiye bölündü.

Hindistan ve Pakistan mücadele ederken, Çin 1959'lerde Doğu Keşmir'i, Aksai Chin diye bilinen bölgeyi aşama aşama işgal etti.

1965'te ikinci Hindistan-Pakistan savaşı çıktı. 1980'ler ve 1990'lar, Hint yönetimine duyulan öfke silahlı direnişe, kitlesel gösterilere ve Pakistan destekli militan grupların yükselişine sahne oldu.

1999'da Hindistan, Pakistan destekli güçlerle kısa ama şiddetli bir çatışma yaşadı. Hindistan ve Pakistan bu noktada artık kendilerini nükleer güç ilan etmişlerdi.

Çatışmaların başlamasından bu yana onbinlerce kişi hayatını kaybetti.

GERİLİMDE 'NÜKLEER' AYRINTISI

BBC Türkçe'nin aktardığına göre hem Hindistan hem de Pakistan'ın nükleer güç olması bu durumun daha da kritik bri hal almasına sebep oluyor.

HALK NE İSTİYOR?

Birleşmiş Milletler, bölgede 1950'lerden bu yana bir referandum yapılmasından yana.

Hindistan başta bu fikre destek verse de bölgedeki seçimlerde sandıklardan Hindistan'ın çıkması sebebiyle Yeni Delhi yönetimi geri adım atıyor.

Ancak Pakistan buna katılmıyor ve bölgedeki çok sayıda kişinin Hindistan yönetimine girmek istemediğini, ya bağımsızlığı ya da Pakistan ile birleşmeyi tercih ettiğini savunuyor.

14 ŞUBAT SALDIRISI

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilim, 14 Şubat'ta Keşmir'de yaşanan saldırıyla yeniden tırmanmıştı. Hindistan kontrolündeki Keşmir'de düzenlenen saldırıda 44 Hint askeri ölmüş, Hindistan saldırganların Pakistan tarafından desteklendiğini iddia etmişti. Pakistan ise bu iddiaları reddetmiş ve saldırıyı kınayan bir açıklama yapmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, saldırıya ilişkin "Uygun bir karşılık vereceğiz. Komşumuzun bizi istikrarsızlaştırmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Keşmir'de yaşanan ve Pakistan ile Hindistan'ın karşı karşıya gelmesine sebep olan saldırının ardından diyalog için ilk adım İslamabad'dan geldi. Pakistan Başbakanı İmran Han "Keşmir sorunu da Afganistan'da olduğu gibi diyalogla çözülebilir, Hindistan'la terörizmi konuşmak için görüşmeye hazırız, kanıt bulunabilirse soruşturma başlatabiliriz" dedi.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pakistan'ın saldırıyla ilgili "güvenilir ve gözle görünür" eylemlerde bulunmasının beklendiği belirtilerek, Han'ın saldırıyı kınamadığı ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulunmadığı öne sürüldü. Ayrıca Imran Han'ın soruşturma teklifi de reddedildi.

BM ise arabulucu olmak istediğini belirtti. Fakat bu teklife iki ülkeden henüz bir cevap gelmiş değil.

2016'DA DA YAŞANMIŞTI

Hindistan ve Pakistan'ın tarihlerinde üç kez savaşa girmesine yol açan Keşmir'de 2016'nın Temmuz ayında da gerilim yükselmişti.

BURHAN WANİ ÖLDÜRÜLDÜ

Keşmirli direnişçilerden Burhan Wani'nin yaşanan çatışmalar sırasında Hindistan askerleri tarafından öldürülmesi tansiyonu daha da yükseltmişti.

Başta Keşmir olmak üzere, Pakistan ve Hindistan'da da protesto gösterinin düzenlenmesi üzerine Cammu Keşmir'de birçok kent ve köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ve sıkıyönetim ilan edilmişti.

Keşmir'deki bağımsızlık yanlıları, Burhan Wani'nin ölümüne Eylül ayında Hindistan'ın Uri askeri üssüne düzenlediği saldırıyla cevap vermişti. Hindistan'ın 19 askerinin öldürüğü saldırıdan Pakistan sorumlu tutulmuştu. Pakistan ise bu suçlamayı reddetmişti.