Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Avro/dolar etkisi Avrupa hükümetlerini vuracak

Kıta Avrupası'nda yaşanan siyasi çalkantıların üzerine doların tüm dünyada değer kazanması da eklendiğinde Avrupa'daki parçalanma hızlanabilir...

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-17 13:24:57

Avro/dolar etkisi Avrupa hükümetlerini vuracak

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Ekonomi çevreleri, avro/dolar paritesinde sert düşüş yaşanacağı beklentisi içerisindeyken bu durumun dolar kuruna olumlu yönde etki edeceği konuşuluyor. Buradan doğabilecek ekonomik dalganın siyaseten ilk şoku ise kıta Avrupası'nda yaşanacak. Değerlendirmelere göre avro/dolar paritesindeki bu düşüş, Avrupa'daki siyasi istikrarsızlık dönemi ile birleştiğinde AB'nin bölünmesi hızlanacak. Peki Avrupa'nın mevcut siyasi tablo ne durumda? İşte cevabı:

"BARÇA"LANMIŞ AVRUPA

Özellikle İspanya'dan ayrılarak bağımsız bir ülke olmak isteyen Katalonya'nın referandum sürecinde, futbolcuların da konuya dahil olması ile atılan ve Avrupa'nın parçalandığına işaret eten "Parçalanmış Avrupa" başlıkları hala sıcakken Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık sürecini askıya aldıklarını duyurdu. Fakat siyasetin halen gergin seyrettiği İspanya'da durum belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda İspnaya içerisinden Katalan Başkan'a "Bağımsız oldun mu, olmadın mı?" soruları yöneltiliyor.

İNGİLTERE BREXİT İLE BAŞ ETMEYE ÇALIŞIYOR

Eski Başbakan David Cameron'un İngiltere'yi içine sürüklediği "AB'den çıkışın" (Brexit) 5. tur görüşmeleri de geride bırakıldı. Fakat Başbakan Theresa May'in de ifade ettiği gibi yeterli ilerleme kaydedilmiyor ve müzakereler tıkanmak üzere. May'in bugünkü temaslarında, perşembe günü yapılacak AB Konseyi Zirvesi'nde Brexit sonrası 2 yıllık geçiş süreci teklifine destek kararı çıkması için uğraşacağı belirtiliyor.

 

ALMANYA'DA HALEN HÜKÜMET KURULAMADI

Üç hafta önce genel seçim yapılmasına rağmen halen hükümetin kurulamadığı Almanya'da seçimin ardından dile getirilen ‘Jamaika koalisyonu' görüşmelerine dahi başlanmadı. Bugün yapılan bir açıklamaya göre ilk görüşmenin yarın yapılacağı iddia ediliyor. Siyasi çevreler birçok konuda görüş ayrılığı bulunan partilerin anlaşmasının zaman alacağını yeni hükümetin kurulmasının 2018'e sarkabileceğini belirtiyor. Başbakan Merkel de görüşmelerin haftalar süreceğini belirterek, görüşmelerde sosyal güvenlik sistemleri, ekonomi, istihdam, dijitalleşme, vasıflı yabancıların ülkeye getirilmesi, yabancıların topluma uyumu, aile ve güvenlik konularının ele alınacağını belirtti. Almanya'da koalisyon görüşmelerinin ne kadar sürede tamamlanacağı konusunda bir sınırlama bulunmuyor. Ülkede şimdiye kadar genel seçimlerin yapılması ile yeni hükümetin yemin etmesi ortalama 46 gün sürdü. En son 2013'te CDU/CSU ile SPD arasında hükümet 86 gün içinde kurabilmişti. Bu şimdiye kadar en uzun süreli bir dönem olurken, 1969'da SPD-FDP ve 1983'te CDU/CSU-FDP koalisyonları 24 gün ile en kısa sürede kurulan hükümetler olmuştu.

HOLLANDA'DA HÜKÜMET KURMAK BİR YIL SÜRDÜ

Hollanda'da 15 Mart 2017'de yapılan genel seçimden 208 gün sonra hükümeti kurmak için ilk adım atılmış ve karar sağlanmıştı. Bu süre ülkede İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana hükümetsiz en uzun dönem olmuştu.

BÖLÜNME HIZLANACAK

Değerlendirmelere göre avro/dolar paritesindeki sert düşüş, Avrupa'daki siyasi istikrarsızlık dönemi ile birleştiğinde AB'nin bölünmesi hızlanabilir.

 

SON VİDEO HABER

'Fenerbahçeliliğimin zekatını versem yedi sülalenizi...'

Haber Ara