Dolar

34,6762

Euro

36,6089

Altın

2.941,04

Bist

9.640,08

Avrupa 2015'i ekonomik sorunlarla geçirdi

AB'deki ekonomik ve politik sorunların yanı sıra yılın 2. yarısında baş gösteren terör olayları ve sığınmacı krizinin başı çektiği sosyal sorunlar, piyasaları ve bölge ekonomisini baskı altında tuttu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-03 16:05:49

Avrupa 2015'i ekonomik sorunlarla geçirdi

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) genişlemeci para politikasıyla Avrupa borsaları geçen yılı artıda kapatırken, bölgede çok düşük enflasyon sebebiyle ortaya çıkan deflasyon tehdidi, birliğin dağılma riski, terör olayları ve mülteci krizi Avrupa'nın uzun süre gündemini meşgul etti.

AA'nın haberine göre; Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) geçen yılın ocak ayında açıkladığı verilere göre Avro Bölgesi'nde enflasyon 2014 yılının aralık ayında yüzde -0,2'ye geriledi. Avro Bölgesi'nde 2009 yılının eylül ayından bu yana ilk kez eksiye inen enflasyonla birlikte, Avro Bölgesi resmi olarak deflasyona girmiş oldu.

Bu durum, o dönemde faizleri yüzde 0,05'le tarihi seviyesine kadar düşüren ECB'nin parasal genişleme konusunda daha kararlı davranmasını ve çok düşük enflasyona karşı yeni planlar uygulamaya sokmasını gündeme getirdi. Bu durum ECB'nin devlet tahvili alımı programını başlatmasında etkili oldu. 

2015 yılının ikinci çeyreğinde Avro Bölgesi'ne ilişkin yayımlanan son ekonomik göstergeler, düşük petrol fiyatlarının olumlu etkisi ve düşük avro kuruyla birlikte Avro Bölgesi'nde yenilenen bir toparlanmanın sinyallerini verdi. 

ECB'nin 9 Mart'ta başlattığı devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programı da (parasal genişleme) bölge ekonomisinin canlanmasına katkı sağladı. Ancak, bölgede enflasyon hedeflenen yüzde 2'ye yakın seviyeye bir türlü yaklaşmazken, Avrupa'da baş gösteren Yunanistan krizi ve krizin tırmanmasına bağlı olarak ortaya çıkması muhtemel etkiler sebebiyle bölgedeki atmosfer olumsuz etkilendi.   

Ayrıca, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılma (Grexit) krizi ve kurtarma paketi anlaşmasına ilişkin gerilimlerin yanı sıra Avro Bölgesi'ndeki çevre ülkelerin kalıcı borç sorunlarının çözüme kavuşmaması ve aşırı sağcı siyasi hareketlerin popülerlik kazanması da bölge ekonomisinde beliren riskler olarak öne çıktı.

Terör ve sığınmacı krizinin etkisi

Avrupa ekonomisindeki ekonomik ve politik sorunların yanı sıra özellikle yılın ikinci yarısında baş gösteren terör olayları ve sığınmacı krizinin başı çektiği sosyal sorunlar, piyasaları ve bölge ekonomisini baskı altında tuttu. 

Bölge genelinde görülen sorunlara ek olarak Avrupa'nın lokomotif ülkesi konumundaki Almanya'da zorlu bir yıl geçirdi.

Almanya, mülteci krizinde en fazla sorumluluğu üstlenen Avrupa ülkesi olarak dikkati çekerken, başta Volkswagen olmak üzere Lufthansa, Opel, Siemens ve Deutsche Bank gibi bir çok köklü Alman kuruluşun son yıllarda mali ve idari açıdan sıkıntılı günler geçirmesi Avrupa ekonomisini olumsuz etkiledi. 

Haber Ara