Avrupa Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, AA'dan Sefa Mutlu'ya, söz konusu yasakların nedeni ve devamı halinde nelerin yaşanabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı toplantının iptal edilmesinin, fikir ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğunu vurgulayan Bozçelik, "Her ne kadar toplantıyı iptal eden Gaggenau Belediye Başkanı gibi görünse de aslında bu Alman hükümetinin, Türkiye'ye olan tavrının bir ürünüdür." diye konuştu.
Söz konusu belediyenin "otopark" gerekçesinin komik ve inandırıcılıktan uzak olduğunu dile getiren Bozçelik, tepkiler üzerine Alman hükümetinin açıklama yapmak zorunda kaldığını söyledi.
Bozçelik, Almanya'nın Türkiye'nin güçlenmesini istemediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da miting yapabilecek olmasını hazmedemiyorlar. Almanya adeta nabız yokluyor. Tepkileri ölçüyor. Zira geçen yıl Cumhurbaşkanımıza izin vermemişlerdi. Şimdi de aynısını yapmak niyetindeler. Gerekçeleri de hazır; güvenlik. Oysa Türkiye düşmanı olan bütün terör örgütleri, Almanya'da istedikleri gibi at oynatıyor. O zaman güvenlik gerekçesi olmuyor. Almanya'nın bu tavrı, diğer Avrupa ülkelerini de etkiliyor. Bakın Hollanda da aynı yönde karar aldı. Biliyor musunuz? Hollanda, Almanya'yı hiç sevmez. Tarihten gelen bir nefret vardır. Buna rağmen Hollanda, Almanya'dan güç alarak Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu'nun konuşma yapmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Avrupa Birliği'nin tek patronu olan Almanya'nın tutumu, domino etkisi yapabilir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle, Türkiye arasında çok daha ciddi siyasi ve diplomatik krizler yaşanabilir."
Bozçelik, Avrupa'daki her seçim döneminde Türkiye'ye karşı düşmanca tutum sergilendiğini dile getirerek, "Türkiye, her seçim döneminde Avrupa'da iç siyaset malzemesi olur. Örneğin Fransa'da geçen seçimlerde, 'Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olamaz.' denildi. Merkel de aynı politikaları uyguluyor ve Türkiye'yi iç siyaset malzemesi yapıyor. Çünkü Avrupa genelinde artan milliyetçilik ve İslam düşmanlığı, bu durumu körüklüyor. Ancak bunların hiçbiri ifade özgürlüğü önünde bir engel olmamalıdır" diye konuştu.
Almanya'nın söz konusu tutumuyla tarihi bir hata yaptığına işaret eden Bozçelik, Almanya'yı Almanya yapanların 1960'dan beri Türkler olduğunu vurguladı.
Bozçelik, Almanya'daki Türklerin, Alman hükümetinin tutumundan çok rahatsız olduğunu aktararak, "Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen Almanya, sürekli Türkiye aleyhine tavır sergiliyor. Bu durum şüphesiz ilişkilere zarar verebilir. Almanya böyle devam ettiği sürece, Türkiye-AB ilişkileri, Geri Kabul Anlaşması, Almanya ile olan siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkiler ciddi şekilde yara alabilir" ifadelerini kullandı.
Yaşananların Almanya'daki Türkleri daha da hırslandırdığını dile getiren Bozçelik, "Özellikle kapalı kapılar ardında diplomatik anlamda ciddi krizler yaşanıyor. Alman medyası bunun çok azını yansıtıyor. İşin başka bir boyutu da Almanya'nın bu tavrı, orada yaşayan Türkleri hırslandırmıştır. Türkler referandum için sandığa gittiklerinde, Almanya'ya olan kızgınlıklarını 'evet' diyerek göstereceklerdir. Bu hasmane tutum, Almanya'ya bir şey kazandırmaz. Türkiye'nin dostluğu, düşmanlıktan daha önemlidir" diye konuştu.