Dolar

35,1914

Euro

36,6431

Altın

2.961,60

Bist

9.922,10

Avrupa'nın kafası karışık: 'Trump geri geldi, Ukrayna ne olacak?'

Donald Trump liderliğindeki Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray'a dönüşü, en çok ABD'den beklentileri olan Ukrayna'yı sarstı. Trump'ın gelişinin Avrupa savunmasını ve Ukrayna'daki savaşı nasıl etkileyeceği merak ediliyor...

2 Ay Önce Güncellendi

2024-11-08 11:17:50

Avrupa'nın kafası karışık: 'Trump geri geldi, Ukrayna ne olacak?'

Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi, Ukrayna'nın geleceği konusunda belirsizliklere sebep oldu. Trump, seçim kampanyası sırasında, seçilirse "Ukrayna'daki savaşı 24 saat içinde bitirme" vaaadinde bulunmuştu. Bazı uzmanlar, hızlandırılmış bir anlaşmanın Kiev'in zararına olacağını düşünüyor.

AVRUPA'NIN KAFASI KARIŞIK

Alman Marshall Fonu'na bağlı Demokrasiyi Koruma İttifakı'nın Avrupa Operasyonları Başkanı Vassilis Ntousas, Euronews'e yaptığı açıklamada "Sayın Trump çok hızlı bir barış anlaşması imzalama isteğinin ve kapasitesinin sinyallerini verdi, bu da Kiev'in savaşı yeniden sona erdirmek için kesinlikle onay vermediği Rus taleplerini kabul etmek zorunda kalacağı anlamına gelebilir" dedi.
Avrupa Parlamentosu'nda ise tepkiler karışık.

Donald Trump'ın zaferinden memnun olan António Tânger Corrêa, Ukrayna'daki savaşın sona ermesinin yakın olduğunu umarken, Avrupa'nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Avrupa için Vatanseverler (PfE) grubundan Portekizli AP üyesi, "Umarım Ukrayna'daki savaşı durdurur ve herkes çözümden memnun kalır, bu bir. Bildiğiniz gibi Ukrayna'yı destekliyoruz ama doğrudan müdahil değiliz," diye konuştu.

Ayrıca Avrupa'nın savunma sanayiine yatırım yapması çağrısında bulunarak, "Savunmaya yapılacak yatırım için savaşa girmeniz gerekmez, fakat iyi bir savunmanız varsa savaşları önleyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Belçikalı Avrupa Parlamentosu Üyesi ve eski başbakan Elio Di Rupo (S&D), AB'ye "enerji, güvenlik ve savunma gibi alanlarda kendi sanayi politikasını" geliştirmesi çağrısında bulundu.

Di Rupo, "Yeni teknolojiler açısından en ileri noktada olmak, savunma açısından en ileride olmak, vatandaşlarımızın kendi güvenliği açısından en ileride olmak için bu kararlı irade gösterilmedi" diye yakındı.

"Bugün güvenliğimiz için NATO içinde tamamen ABD'ye bağımlıyız. Kendi kabiliyetlerimize sahip olmalıyız. Biz ABD'nin dostuyuz ama ABD'nin kuklası olmak istemiyorum" diye ekledi.

Bu durum bazıları için acı bir haber olsa da, Brüksel'deki diğerleri Donald Trump'ın zaferinin Avrupa'nın kendi güvenliği ve savunmasında nihayet inisiyatif alması için bir uyarı niteliğinde olmasını umuyor.

euronews

SON VİDEO HABER

Destici'den yeni asgari ücrete tepki

Haber Ara