Makedonya Yunanistan'la onlarca yıldır süren isim sorununu çözmek için ismini değiştirebilir.
Makedonya Başbakanı uzun yıllardır süren bu diplomatik sorunu çözebilmek için ülkenin ismini değiştirmeye açık olduklarını söyledi.
Birleşmiş milletler Makedonya'yı ilk bağımsızlığını ilan ettiğinde 'Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya' ismiyle tanımayı kabul etmişti.
İSİM SORUNUNUN KAYNAĞINDA NE VAR?
Yunanistan ülkesindeki Makedonya bölgesi dolayısıyla Makedonya'nın bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor. Avrupa Birliği ve NATO'ya üye olmak isteyen Makedonya'nın karşısında bu isim engeli çıkıyor.
Yunanistan kendi toprakları içinde Makedonya adında bir bölgenin bulunduğunu ve tarihte 'Makedonya' olarak anılan bölgenin de kendi topraklarında yer aldığını savunuyor. Bu sebeple komşusunun bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor.
İki ülke arasında yıllardır devam eden bu sorunun çözülmesi için başta Birleşmiş Milletler'de olmak üzere yoğun çaba sarf ediliyor.
1991 yılında Yugoslavyadan ayrılan Makedonya'nın aldığı bu isim Yunanistan tarafında öfkeyle karşılandı.
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski Guardian'a verdiği röportajda Yunanistan'la diyalogu tekrardan başlatmak konusunda istekli olduklarını ifade ederek, "Çözüm bulmaya hazırız" dedi.
Gruevski sözlerine şöyle devam etti:
"Bir çözüm bulmak için Yunanistan ile diyalog başlatmak istiyoruz. Eğer çözüm bulursak bunu vatandaşlara götürmek ve referandum yapmak gerekir. Vatandaşlara sormalıyız: Bu doğru mu yanlış mı?"
Yunanistan ve Makedonya arasındaki tek tartışma bu değil. İki ülke arasında kültürel miras kavgası sürüyor.
Yunanistan ve sınır komşusu Makedonya arasında ‘'Büyük İskender''in kimin atası olduğu, yıllardır büyük tartışma konusu. O nedenle Üsküp'ün merkezine dudak uçuklatan bir bütçe ile dikilen ‘'Büyük İskender'' heykeli, Yunanları öfkelendirmişti.