BBC Türkçe'de yer alan habere göre; İtalyan basını haberi genellikle, Avrupa'nın göç politikalarını eleştiren başlık ve yorumlarla sundu.
UYARI: AŞAĞIDAKİ FOTOĞRAF BAZI OKURLARIMIZ İÇİN RAHATSIZ EDİCİ OLABİLİR
Il Manifesto gazetesi, "Sığınması yok" başlığıyla verdiği fotoğrafı dokuz sütuna açarak kullandı.
Gazete, fotoğraf altına da "İsmi yok, toprağı da olmayacak" dedi ve "AB sınırların kapatılması konusunda dağılırken, Çek Cumhuriyeti hükümeti göçmenlere numara vererek "damgalıyor". Budapeşte'de ise mülteciler hala istasyonda bloke edilmiş halde" diye devam etti.
La Stampa gazetesi de Avrupa'ya benzer eleştirilerde bulunarak, Aylan Kurdi'nin fotoğrafını, "Avrupa'nın öldüğü sahil" başlığıyla yayımladı.
La Stampa, "Çek polisi göçmenleri damgalarken; İtalya, Fransa ve Almanya Avrupa'ya iltica kurallarını gözden geçirmesi çağrısı yaptı. Bir fotoğrafsa dünyayı sarstı" ifadelerini kullandı.
Sosyal medya tepkileri
Corriere della Sera da, Aylan Kurdi'nin fotoğrafını "Bir çocuk dünyayı sarstı" başlığıyla verdi.
Corriere de, yine İtalya, Fransa ve Almanya Dış İşleri Bakanları'nın iltica konusunda yeni politikalar üretilmesi çağrısına yer vererek "Avrupa'da iltica için ittifak" başlığını kullandı.
Katolik Kilisesi'ne yakın Avvenire gazetesi de haberi manşetten, "Boğuluyorlar ya da damgalanıyorlar" başlığıyla sundu.
L'Unita gazetesi ise Suriyeli çocuğun ve Çek Cumhuriyeti'ndeki "damgalama" uygulamasının fotoğraflarını, "Bu Avrupa ders veremez" başlığıyla yayımladı. L'Unita, Başbakan Matteo Renzi'nin "Göç konusu konuşulması gerektiğinde Brüksel'dekiler tatilde oluyor ama iş vergilere geldiğinde hepsi birden uyanıyor" şeklindeki çıkışına yer verdi.
Sosyal medya sitesi Twitter'da da Suriyeli Aylan Kurdi'nin fotoğrafı en çok tartışılan konulardan biri oldu. İtalya genelinde, "Bodrum" ve "ikiyüzlülük" başlıkları en çok konuşulan 10 konu arasına girdi. Her iki başlık altında da, başta AB ve BM gibi kurumlara yönelik eleştiriler dikkat çekiyor.
"#ikiyüzlülük kelimesinin Batı'nın içinde bulunduğu çöküşü iyi anlattığına inanıyorum. Savaşlar konuşarak durdurulamaz", "Şimdi herkes Türkiye'de sahilde ölen çocuk için öfkeli. Peki ama BM, Suriye'deki savaşı durdurmak için ne yaptı? kullanışlı #ikiyüzlülük" gibi yorumlar öne çıkıyor.