AA'nın haberine göre Victoria eyalet hükümeti, dini ve etnik toplumların temsilcileri, Avustralya'da İslam ve göçmen karşıtı politikacıların ve aşırı sağcı grupların Irk Ayrımcılığı Yasası'nda değişiklik yapılması önerilerine karşı olduklarını açıkladı.
Melbourne'daki Victoria eyalet parlamentosunda dini, etnik ve Avustralya'nın yerli halkı Aborjinlerin temsilcileriyle ortak basın toplantısı düzenleyen Victoria Çok Kültürlülük Bakanı Robin Scott, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Irk Ayrımcılığı Yasası'nın 18C maddesinde değişiklik yapılması önerilerine karşı çıktıklarını duyurdu.
Victoria Çok Kültürlülük Komisyonu Başkanı Helen Kapalos, Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Hindu, Budist, Aborjin ve etnik gruplardan temsilcilerin hazır bulunduğu toplantıda hükümetinin görüşlerini dile getiren Scott, ayrımcılığa karşı tek ses olarak çok kültürlülüğü desteklediklerini söyledi.
Scott, Avustralya'nın nefret içerikli konuşmalara karşı olan yasalarını değiştirmek için yapılacak herhangi bir denemenin, Avustralya'nın çok kültürlülük tarihini hafife almak anlamına geldiğine işaret etti.
Toplantının ardından açıklama yapan Bakan Scott, "Toplumumuzda ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mevcut olan korumaları zayıflatmak için federal yasaların değiştirilmemesi gerektiği konusunda net görüşe sahibiz. Victoria'nın çok kültürlü toplumuyla hareket edip ırkçılığa karşı her zaman üzerimize düşen görevi yapacağız. Hoşgörüsüzlüğe ve ırkçılığa yer yok ve bizim toplumumuzda bağnazlık yapma şansları da yok. Biz her zaman buna karşı çıkmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu.
Afrika Düşünce Kuruluşu Başkanı Dr. Berhan Ahmed de bazı yasal değişikliklerde beklemeden, zamanında durdurmaya çalışmanın önemli olduğunu belirterek "Eğer şimdi durdurmazsak o zaman durdurmak çok zor olacak. Yani bu bizim için ayağa kalkıp bu harekete, insanların inançlarını ve haklarını hafife almaya ve saldırmaya çalışanlara hayır dememiz için bir fırsat" dedi.
Victoria eyaletinde toplumsal çalışmalara katkılarından dolayı 2009 yılında yılın Avustralyalısı unvanına layık görülen Dr. Ahmed, bazı kötü niyetli insanların ifade özgürlüğünü kullanarak istismarda bulunduklarını söyledi.
Ahmed sözlerini şöyle tamamladı:
"Dünyada özellikle, Danimarka'da görüldüğü gibi Peygamberimiz Muhammed (S.A.V) hakkında konuşuyorlar. Bu yeni sistem ile Avustralya'da da olacak. Yani hepimizin görevi buna karşı çıkıp hayır demektir. Sadece bir din için değil, tüm inançlar için. Bir renk, bir ırk için değil, her ırk için. Çünkü kendini üstün gören beyazlar için onlardan olmayan herkes bir hiç."
Avustralya'da son zamanlarda İslam ve göçmen karşıtı politikacıların yanı sıra aşırı sağcı gruplar ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Irk Ayrımcılığı Yasası'nda değişikliğe gidilmesini istiyor. Söz konusu yasanın 18C maddesi, bir kişinin ırk veya etnik kökeninden dolayı bir başka kişiyi "rahatsız etme, hakaret etme, aşağılama veya yıldırma" ihtimali bulunan eylemleri kanunlara aykırı kılarak yasaklıyor.
Yasa karşıtları, "rahatsız etme, hakaret etme, aşağılama veya yıldırma" tanımlarının yasadan çıkartılmasını talep ediyor.