Avrupa Birliği dışişleri bakanları, dün AB'nin başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasının konuşulduğu toplantıda AB bakanları daha önce söyledikleri sözlerden geri dönmek durumunda kaldı; Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasının Avrupa Birliği'ne zarar getireceği konusunda anlaştı. Sadece bir ülke, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması gerektiği görüşünde.
Bu sözler Sebastian'ı yalnız bıraktı: "Türkiye'nin Avrupa'da yeri yok"
Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Üyelik görüşmelerinin devam etmesinden yana değilim ve bu Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yeri olduğuna inanmıyorum" dedi.
Lüksemburg ve Belçika da Türkiye'yi eleştirirken, birliğin en güçlü üyeleri Fransa ve Almanya, üyelik görüşmelerinin bu aşamada durdurulmasının yarardan çok zarara yol açacağını belirterek görüşmelerin devam etmesini destekledi.
ALMANYA: TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Türkiye -yalnızca bizimle olan ikili ilişkilerden dolayı değil- özellikle bu zor zamanlarda diyalogu kesemeyeceğimiz kadar bizim için önemli" diyerek, Türkiye ile iletişimin kesilmesine karşı olduğunu belirtti.
İngiltere'den ise, "Türkiye'yi ne izole etmeli ne de köşeye sıkıştırmalıyız. Üyelik müzakerelerinin devamı ve Türkiye'nin AB'yle ilişkili kalması bizim çıkarımıza" değerlendirmesi geldi.
İspanya, Türkiye'deki durumun endişeye yol açtığını ancak üyelik müzakerelerinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. İtalya, idam cezası konusunda AB'nin sessiz kalamayacağını, ancak üyelik görüşmelerinin diyalogun sürmesi açısından önem taşıdığını beyan etti.
"ASKIYA ALIRSAK ZARARLI ÇIKARIZ''
Macaristan ise AB'nin güvenliğinin Türkiye'deki istikrara bağlı olduğunu vurgulayarak, "Eğer müzakereleri askıya alırsak, Türkiye'yle olan diyalogu da askıya alır ve Geri Kabul Anlaşmasını tehlikeye atarız" görüşünü dile getirdi.
Bulgaristan üyelik müzakerelerinin devam etmesini isterken, Çekya kamuoyu önünde Türkiye'ye karşı sert söylemlerde bulunulmaması gerektiğini savundu.