Anayasa Mahkemesi,'Ülkemde iç savaş var, can güvenliğim yok' diyen Suriyeli H.S'nin sınırdışı edilme işlemini durdurdu.
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi, üç mültecinin haklarındaki sınırdışı işlemini durdurmak için yaptıkları bireysel başvuruları karara bağladı.
3 mülteciden biri olan 1980 doğumlu Suriye vatandaşı H.S., polis tarafından 10 Aralık 2015'te Ankara Otogarı'nda sahte kimlikle yakalandı.
H.S., Türkiye'den Suriye'ye geçip terör örgütlerine katılacağı şüphesiyle idari gözetime alındı.
Halen Gaziantep'te idari gözetim altında tutuluyor. 'Kamu düzeni güvenliği açısından tehdit oluşturanlar' kapsamında olduğu değerlendirilen H.S.'nin Ankara Valiliği'nce 11 Aralık 2015'te sınırdışı edilmesine karar verildi.
H.S., işlemin iptali için açtığı dava sürerken, ülkesine sınırdışı edilmesinin maddi ve manevi bütünlüğü bakımından tehdit oluşturacağını, işkence göreceğini belirterek 31 Ekim 2016'da AYM'ye tedbir talepli bireysel başvuruda bulundu.
Ülkesindeki kaos, etnik ve siyasi durumu ile Sünnilere yönelik mezhepsel baskılar nedeniyle Türkiye'ye sığındığını, illegal faaliyette bulunmadığını, ticaret için Hatay'a giderken yakalandığını savunan H.S., sınırdışı edilmesi halinde zulme maruz kalacağını öne sürdü. H.S.'nin başvurusunu kabul eden AYM, tedbir kararı verdi ve kararda şöyle dedi:
"H.S.'nin Suriye vatandaşı olduğu, kişisel durumuyla ilgili iddialarını dile getirdiği, idare mahkemesinde açtığı iptal davasının halen derdest olduğu; ülkesindeki iç savaş ve istikrarsızlığın devam ettiği, dolayısıyla sınırdışı işleminin gerçekleştirilmesi halinde telafisi imkânsız sonuçların ortaya çıkabileceği anlaşılmaktadır. Başvurucunun ‘hayatına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne' yönelik ciddi tehlike bulunduğu anlaşıldığından tedbir talebinin kabulüne karar verilmesi gerekir."
AYM tarafından yeni bir karar verilinceye kadar H.S., ülkesine sınırdışı edilemeyecek.
'YERİNDE VE BAĞLAYICI BİR KARAR'
AYM'nin kararını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı ve Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Şen "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi, birbirine benzer. Ölüm cezası, işkence, kötü muamele gibi insan hayatıyla, insanın vücut bütünlüğüyle alakalı konuların yaşanacağının görülmesi durumunda tedbir kararı verirler. ‘Sınırdışı etmeyin, çünkü hayati tehlike yaşayabilir, iade edileceği ülkede başına başkaca musibetler gelebilir' derler. Yani tedbir kararı ile şahsın esas karar verilinceye kadar sınırdışı edilmemesi istenir. Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamak zorundasın. Anayasa Mahkemesi kararları kendi içinde bağlayıcı ve dışarıya emsaldir, benzer hadiseler için. Suriye'de bir iç savaş var ve bir devlet otoritesi de söz konusu değil, o yüzden AYM'nin kararı yerinde" dedi.