Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun toplantısına sona erdi.
Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesine ilişkin oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun doğudaki ayrılıkçıların temsilcileriyle yaptığı görüşmede, grup bünyesinde faaliyet yapacak alt komitelerin faaliyete başlaması meselesi ele alındı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Özel Temsilcisi Azamat Kulmuhammetov ve AGİT Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.
Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Tagliavini, alt komitelerin oluşturulmasına ilişkin düzenlenen görüşmelerin çok verimli geçtiğini ve doğudaki sorun çözümü için umut verici olduğunu kaydederek, alt komitelerin Minsk'te yapılacak görüşmelerinin Ukrayna'nın doğusundaki krizin siyasi yolla çözülmesinde esas olacağını belirtti.
Tagliavini, görüşmelerin çok yapıcı geçtiğini kaydederek, "Doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesine ilişkin bir altyapı oluşturduk" ifadesini kullandı.
Tagliavini, görüşmelerde güvenlik, siyasi, ekonomik, mülteciler ve insani konular olmak üzere 4 alanda alt komitenin faaliyete başladığını kaydederek, bu alt komiteleri AGİT görevlilerinin koordine ettiğini belirtti. Tagliavini, ayrıca siyaset alt komitesinin ilk toplantısının 16 Mayıs'ta yapılacağını dile getirdi.
Görüşmelerde Ukrayna'yı temsil eden eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma da, bu görüşmelerde ülkenin doğusunda barış gücünün görevlendirilmesi meselesinin ele alınmadığını kaydederken, "Gündemde olmasına rağmen, doğuda barış gücünün görevlendirilmesi meselesi ele alınmadı" diye konuştu.
Kuçma, doğudaki olaylardan dolayı 1460 kişiden haber alınamadığını kaydederken, 399 kişinin de doğudaki ayrılıkçıların elinde rehine olarak tutulduğunu ifade etti. Kuçma, söz konusu rehinelerin günümüzde taraflar arasındaki önemli sorunlardan olduğunu hatırlatarak, bu toplantıda, sorunları daha detaylı ele almaya ilişkin karar alındığını vurguladı.
Üçlü Temas Grubu'nda Rusya'yı temsil eden Azamat Kulmuhammetov da, söz konusu toplantının doğudaki sorunun barışçıl yolla çözülmesinin sürdürülmesi için bir umut verdiğini ifade ederek, doğrudan diyalog yoluyla yapılan bu toplantıyı önemli bir vaka olarak değerlendirdi. Kulmuhammetov, "Bu toplantı, krize siyasi çözüm bulma yolunda ciddi bir adımdır. Bir çok zorluğun ardından, çalışma gruplarının görüşmelerinin yapılması ve mevcut sorunları belirlenmesi konusunda uzlaşma sağlandı" ifadesini kullandı.
Ayrılıkçılar: "Uzun zamandır beklenen tam anlamlı barış yaklaşıyor"
Doğudaki ayrılıkçıların temsilcileri de, görüşmelerin çok verimli geçtiğini dile getirdi.
Toplantıya katılan doğudaki ayrılıkçıların temsilcisi Denis Puşilin, Üçlü Temas Grubu bünyesinde gerçekleştirilen alt komitelerin çalışma toplantılarını, 12 Şubat'ta imzalanan Minsk mutabakatlarının uygulanmasına ilişkin eylem planından sonra bekledikleri büyük bir adım olarak niteledi.
Puşilin, görüşmelerin yeterince yapıcı geçtiğini ifade ederek, "En önemlisi, Ukrayna ile Donetsk ve Luhansk temsilcileri arasında doğrudan diyalog başladı" ifadesini kullandı. Puşilin, toplantının ardından doğudaki krizin çözümüne ilişkin yeni bir etabın başlayacağına umut ettiklerini kaydederken, "Uzun zamandır beklenen tam anlamlı barış yaklaşıyor" diye konuştu.