BAE'den İran'a 'gizli' ziyaret: Prensin kardeşi 48 saattir Tahran'da
BAE ulusal güvenlik danışmanı ve Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in kardeşi Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, Körfez'deki tanker krizlerinin ardından İran'a gizli bir ziyarette bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2019-10-14 13:34:39

Güncelleme Tarihi: 2019-10-14 13:34:39

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Middle East Eye'den David Hearst'un haberine göre BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in kardeşi Tahnoon Bin Zayed, Körfez krizini sona erdirmek amacıyla görüşmeler yapmak üzere son 48 saattir İran'da bulunuyor.

Tahnoon'un gizli görevi, krizin başlamasından bu yana iki taraf arasındaki en üst düzey temas.

GİZLİ GÖREVİN İÇERİĞİ NE?

Habere göre Tahnoon'un gizli görevi, Suudi Arabistan ile İran arasında görüşmelerle alakalı.

SUUDİ ARABİSTAN IRAK BAŞBAKANINI DEVREYE SOKMUŞTU

Öte yandan Suudi Arabistan Ekim ayının başıda İran ile diyalog için şartlarını açıklamadan iki gün önce (29 Eylül) Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, bölgede gerginliğin giderilmesi konusunda önemli bir rol oynadığını söyledi.

Hearst'un haberinde Mehdi'yi krizin çözümü için devreye sokan tarafın Suudi Arabistan olduğu kaydedilerek "Suudiler, Irak Başbakanı Adel Abdul Mehdi'yi Tahran'a mesaj göndermeye çağırdılar" denildi.

Haberde ayrıca Middle East Eye'nin Irak Başbakanı'nın taraflarla görüşme yaptığını doğruladığı da kaydedildi:

"MEE'nin 1 Ekim'de açıkladığı gibi, Irak başbakanlık ofisinde görevli olan Abbas El-Hasnawi, Adil Abdulmehdi'nin Riyad ve Tahran'daki liderler arasında arabuluculuk yaptığını ve her iki tarafa diğerleriyle görüşme şartlarını ilettiğini doğruladı."

Suudi Arabistan'ın şartları için TIKLAYINIZ

Ayrıca Pakistan Başbakanı Imran Khan da iki ülke arasında arabuluculuk için devreye girdiği hatırlatıldı.

İki üst düzey Pakistan hükümeti yetkilisi, Reuters'e, ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımını istemesinin ardından Khan'ın iki rakip arasındaki gerginliği azaltmak ya da çözmek üzere Tahran'a gideceğini doğruladı.

IMRAN KHAN'IN ARABULUCU OLMASINI TRUMP İSTEDİ

Imran Khan, geçen ay BM Genel Kurulu'nda yanındaki Pakistanlı gazetecilere şunları söyledi: "Başkan Trump, durumu (gerginliği) azaltıp azaltamayacağımızı ya da belki başka bir anlaşma yapıp yapamayacağımızı sordu. Evet, elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz."

ABD SUUDİ ARABİSTAN'A ASKER GÖNDERİYOR

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), cuma günü (11 Ekim) "İran tehdidine" işaret ederek, Suudi Arabistan'a yeni hava unsurları, Patriot bataryaları ve bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) Sistemi göndereceğini açıkladı.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bakan (Mark) Esper, Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) talebi üzerine Suudi Arabistan'a 2 savaş uçağı filosu, 2 Patriot füze bataryası, 1 hava seferi filosu, 1 Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) Sistemi gönderilmesine onay verdi. Daha önceki sevkiyatlarla birlikte geçen ayki onay kapsamında gönderilen asker sayısı 3 bine tekabül ediyor" denildi.

BAE, KENDİ YOLUNDA İLERLEMEK İSTİYOR

BAE yakın zamanda İran ile kendi yolunda ilerlemek istediğine ilişkin birden fazla işaret göndermişti. Kısa bir süre önce askerlerini Yemen'den çekeceğini açıkladı ve ülkeyi ikiye bölen liman kenti Aden'deki güney ayrılıkçıları kamuoyu önünde destekledi.

BAE TANKER SALDIRILARI SONRASINDA İRAN'I SUÇLAMADI

Öte yandan BAE'nin bu sene içerisinde İran'a karşı yumuşayan dili de dikkat çekiyordu.

12 Mayıs'ta BAE'nin doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç'e ait dört ticari kargo gemisi sabotaja uğramış; 13 Haziran'daysa Umman açıklarında Norveç'e ait Front Altair ve Japon gemisi olduğu belirtilen Kokuka Courageous tankerlerine yönelik saldırılarılar gerçekleştirilmişti.

ABD'YE GÖRE İRAN DOĞRUDAN SORUMLUYDU

ABD deniz operasyonları şefi Michael Gilday, Amerikan istihbaratının İran'ı doğrudan saldırılardan sorumlu tuttuğunu belirtmişti.

BAE'DEN AÇIKLAMA

Bu saldırılardan günler sonra (26 Haziran) BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el-Nahyan, Suudi Arabistan'dan yapılan ve direkt İran'ı suçlayan açıklamaların aksine şunları söylemişti:

"Bu konuda profesyonel olmalıyız. Şuanda hiçbir devleti suçlayamayız çünkü elimizde bu yönde inandırıcı bir kanıt bulunmuyor. Diğer ülkeler daha net bilgiye sahipse, uluslararası toplumun seve seve dinleyeceğinden eminim. Ancak bilimsel olarak kontrol edildiğinden emin olmak için çok ciddi ve temkinli olmalıyız. Bölgede daha fazla kargaşa ve endişe görmek istemiyoruz."

BAE'DEN İRAN'A YÖNELİK "ILIMLI" AÇIKLAMA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, İngiltere, Almanya ve Fransa'nın ABD'nin Körfez'deki askeri çatışmayı hızlandırma çabalarını engellemeye çalışmaları kapsamında sürdürdükleri diplomatik çabaları için şunları söyledi:

Her fırsatta, BAE İran'la çatışmalardan kaçındı. Gerginliği azaltmak ve düşmanlık potansiyelini azaltmak için tüm önlemleri almaya devam edeceğiz. Gerektiğinde kendimizi savunuruz fakat her zaman orantılı, makul ve kısıtlı davranmaya hazırız. Gerginlikleri azaltmak ve anlamlı görüşmeler için bir adım atmak adına pragmatik, diplomatik bir yol arıyoruz.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)