“BAE, Libya'daki Türk-Cezayir koordinasyonuna neden kızdı?”
'Libiyaalmokhtar' haber sitesinde yayınlanan analiz haberde; BAE’nin, Türkiye ile Cezayir arasındaki yakınlaşmadan ve iki ülkenin Libya’daki çatışmayı durdurma çabalarından rahatsız olduğu ve çok kızdığı ileri sürüldü.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-11 17:58:44

Güncelleme Tarihi: 2020-01-11 17:58:44

BAE'nin, Türkiye ile Cezayir arasındaki yakınlaşmadan ve iki ülkenin Libya'daki çatışmayı durdurma çabalarından rahatsız olduğu ve çok kızdığı ileri sürüldü.

Libya 'Libiyaalmokhtar' haber sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın devam eden Türk-Cezayir işbirliğini bozma planlarının başlatılmasını emrettiğini yazdı.

 'Libiyaalmokhtar' haber sitesinde yayınlanan,“BAE, Libya'daki Türk-Cezayir koordinasyonuna neden kızdı?” başlıklı analiz haberin tam metni şöyle:

Türk-Cezayir ilişkileri her düzeyde gelişti: Libya uzlaşma hükümetine destek ve emekli General Halife Hafter tarafından tırmandırılan çatışmanın durdurulması konusunda fikir birliğine karar verdiler 

Bu fikir birliği, Trablus'u kırmızı bir hat olarak gören Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un açıklamalarında açıktı ve bunu birkaç gün önce Yüksek Güvenlik Konseyi'nin toplanması sırasında açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Cezayir'e yaptığı son ziyaret, iki ülke başta Libya krizi olan bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmaya ve krizleri çözmeye istekli olduğundan, Türk-Cezayir ilişkilerinin derinliğini yansıtmaktadır.

Gözlemciler, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir'e yaptığı beklenen ziyaretin, daha sonra Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kuruluşunu açıklayacağını umdukları gibi, siyasi, ekonomik, yatırım, askeri ve güvenlik alanlarını içerecek şekilde ikili işbirliği çemberini en üst düzeye genişletmesini bekliyor.

Gözlemciler, bugün her düzeyde Türk-Cezayir işbirliğinin doğmadığını, bunun yerine geçtiğimiz on yıllar boyunca birçok aşamada gelişmeye tanıklık eden iki ülke arasındaki tarihsel ilişkilerin ürünü olduğunu söylüyorlar.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler son yıllarda önemli ölçüde büyümüştür ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3.3 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarılması konusunda anlaşmaya varılmıştır.

Türkiye ve Cezayir arasındaki işbirliği, bölgedeki önemli dosyalarda, özellikle hızlı küresel değişikliklerle, aralarındaki koordinasyona olumlu bir şekilde yansıyabilir; stratejik konsey stratejik bağlantıyı ve Cezayir ve Türk halkları arasındaki tarihsel ilişkileri güçlendirir.

Türk-Cezayir anlaşmasının Libya dosyası üzerindeki etkisi üzerine gözlemciler, Cezayir'in siyasi konumu ve Libya halkı ile dengesi ile uzlaşmada bir rol oynayabileceğine inanıyor.

Cezayir, Cezayir'in popüler ve kültürel derinliği, coğrafi ve askeri ağırlığı ve Afrika Birliği'ndeki önemli konumu gibi, krizi çözmek için Libya dosyasında kullanabileceği birçok baskı kartına sahiptir.

BAE para ve askeri teçhizat yardımında bulunduğu Hafter'in savaş suçu işlemiş milis kuvvetlerine, Libya'daki uluslararası kabul görmüş ulusal mutabakat hükümetini devirmek için destekliyor.

Libya'daki Emirlik müdahalesi sadece askeri ve lojistik destekle sınırlı değil; Hafter'e bağlı güçlere destek için binlerce paralı asker gönderdi ve bu güçler için üsler kurdu.

Askeri bir kaynağa göre; Emirati savaş uçakları, geçen Cumartesi Trablus'taki askeri koleji bombaladı, en az 30 kişiyi öldürdü ve siviller de dahil 16'dan fazla kişiyi yaraladı.

Hafter'e bağlıgüçlerin, BAE'ye ait dronelerle Ulusal Uzlaşı Hükümeti yönetimindeki bölgelere düzenledikleri saldırılardan sonra gözlemciler; özellikle, BAE askeri üslerinin kurulmasının işgal niyetini yansıtan ve Libya'daki kalıcı etkisini artırdığına inanıyorlar.

Libya'nın doğusunda konuşlanan Emirlik kuvvetlerinin konumu, El-Kharrouba bölgesindeki Al-Khadim üssünde ortaya çıkarıldı ve bir kısmı Haziran ayında bombalanmadan önce, bir kontrol odasının kurulduğu Al-Jafra üssüne taşındı.

BAE kuvvetlerinin çoğu kontrol odalarındadır ve rolleri, çalışan uçaklar ve bazı stratejik planlarla sınırlıdır ve yetenekleri ve deneyime sahip olmayan emekli Tümgeneral Halife Hafter'in kuvvetlerine lojistik destek sağlamakla sınırlıdır.

BAE daha önce askeri personelin gönderilmesini gizli tutmaya çalışıyordu; ancak Al-Jafra askeri okulun bombalanmasında BAE'ye ait dronların kullanılması, BAE'nin Libya'daki askeri varlığının gerçeğini ortaya koydu.

BAE'nin, Suudi Arabistan'ın Cidde limanından Hafter kuvvetlerine ulaşan uçakları, dronları, Rus zırhlı kaplan tipi zırhlı araçların jeneratörleri ve zırhlı araçları lojistik destek sağlıyor.