Bahreyn Dışişleri Bakanı: İran tehdidi Filistin’den önemli
Polonya’nın başkenti Varşova'da düzenlenen Ortadoğu konferansında konuşan Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife, “Halihazırda İran tehdidiyle mücadele Filistin davasından daha önemli” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2019-02-21 12:16:59

Güncelleme Tarihi: 2019-02-21 12:16:59

Şalom'un haberine göre Halife'nin bu sözleri söylediği video görüntüleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Youtube'daki resmi hesabından paylaşıldıktan kısa bir sonra silindi. Videonun Varşova'da düzenlenen konferansın oturumlarından birinde çekildiği belirtiliyor.

Al Halife konuşmasında, “Çocukluğumuzdan beri İsrail-Filistin ihtilafının en önemli sorun olduğunu, öyle ya da böyle bunun çözülmesi gerektiğini dillendiriyoruz ancak geldiğimiz noktada çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya olduğumuzu gördük. O da modern tarihimizin en tehlikeli meydan okuması olan İran İslam Cumhuriyeti'dir. Dolayısıyla hâlihazırda İran tehdidiyle mücadele Filistin davasından daha önemlidir

TERCÜMEDE "İRAN İLE SAVAŞ"

Konferans öncesinde İsrail Başbakanı Netanyahu, basına İbranice bir açıklama yaptı. Açıklamanın tercümesinde “Hepimizin ortak çıkarı olan İran ile savaş tartışılacak” denilse de ardından yapılan düzeltme ile ‘savaş' kelimesinin yanlış çevrildiği, bunun yerine ‘mücadele' kelimesinin kullanılması gerektiği belirtildi.

UMMAN: İSRAİL'İ BİR ORTADOĞU ÜLKESİ OLARAK GÖRÜYORU<

Alman Deutche Welle televizyonuna konuşan Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Alevi, “Biz İsrail'i bir Ortadoğu ülkesi olarak kabul ediyoruz ancak İsrail'in kendisi, Ortadoğu ülkesi olarak kabul edilmesi durumunda katlanacağı sonuçlardan endişeli olabilir” dedi.

Alevi, Filistin-İsrail konusunda ise, ülkesinin çözüme yönelik arabuluculuğu desteklemeye devam edeceğini belirtti.

VARŞOVA'DAKİ ORTADOĞU ZİRVESİ

Varşova'da 13-14 Şubat'ta düzenlenen "Orta Doğu'da Barış ve Güvenliğin Geleceğini Desteklemek" başlıklı konferansta 30'u dışişleri bakanı düzeyinde olmak üzere 60 ülkeden katılımcı yer aldı. İran, Filistin ve Rusya'nın katılmadığı konferansa, AB ülkeleri ile Türkiye'nin katılımı büyükelçi seviyesinde oldu.

ABD'de 2012'ye kadar terör örgütleri listesinde olan ve İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü de konferansta yer aldı.

KONFERANS'TA ÖNCELİK "İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİ" DEĞİLDİ

Öte yandan Arap ülkelerinin tutumu çokça eleştirildi. Sebebi ise Arap liderlerin İran'la mücadeleye Filistin-İsrail meselesinin çözümünden daha çok önem vermeleriydi.

İRAN'DAN "ARAP NATO'SU" ELEŞTİRİSİ

İran'dan konferans öncesinde, sırasında ve sonrasında çeşitli düzeylerde yapılan açıklamalarda konferansın kınandığı, reddedildiği ve boyun eğilmeyeceği dile getirildi.

Tahran yönetimi, konferansı ABD öncülüğünde kendisine karşı kurulan koalisyonun çekirdeği olarak nitelendirerek, İsrail'le normalleşme dosyasıyla bağlantılı olan "Arap NATO'su" fikrine işaret etti.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: ZİRVE "İSRAİLLE NORMALLEŞME ZİRVESİ" OLDU

Filistin yönetimi de Varşova Konferansı'nın kapsamlı barış önceliklerinden uzak Arap-İsrail normalleşmesi platformuna dönüşmesinden endişe edildiğini açıkladı.

Her ne kadar konular büyük ölçüde bağlantılı olsa da öyle görülüyor ki Filistin yönetimi İran tehdidinin devam etmesini, Arap ülkeleri ile İsrail arasında normalleşme yolunda bir ilerleme görmeye tercih ediyor.

Filistin yönetiminin endişelerine rağmen durum, etkin Arap ülkelerinin İran'la mücadele konusuna verdikleri önemin, Arap Barış Girişimi'ne verdikleri önceliğin önüne geçtiğini gösterdi.

NETANYAHU'NUN KATILIMI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konferansa dışişleri bakanı sıfatıyla katıldı. Netanyahu'nun birçok Arap bakan ve yetkilinin yanında toplantıda yer alması dikkati çekti.

Netanyahu, ortak endişelerden yararlanarak Arap yetkililerle olabildiğince yakınlık kurmaya çabaladı. Netanyahu'nun İran tehlikesiyle mücadelede, güvenlik alanındaki iş birliğini de aşarak bölge sakinleri arasında her alanda iş birliği için fırsatlar yaratılması gerektiği yönündeki açıklaması da bu çabasını gösterdi.