Bakan Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması
Milletvekillerinin S-400 ile ilgili sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sistemin F-35 uçaklarına ve NATO sistemlerine zarar vermeyecek şekilde bağımsız kullanılması için gerekli önlemlerin alınacağını söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2018-12-19 08:38:25

Güncelleme Tarihi: 2018-12-19 08:38:25

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin PESCO'ya bakışını da anlatan Çavuşoğlu, "Bu inisiyatiflere iştirakimizin AB'nin de yararına olacağını, AB yetkililerine uygun vesilelerle vurgulamaktayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2019 yılı bütçesi görüşülürken milletvekillerinin yönelttiği bazı sorulara yazılı yanıt verdi.

'S-400 SİSTEMİNİN BAĞIMSIZ KULLANILMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK'

CHP'li Bayram Yılmazkaya, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na "S-400 füze alımı ile F-35 savaş uçağı projesi uyumsuzluğu ülkemiz için sorun yaratacak mı?" diye sordu. Çavuşoğlu, bu soruya, "S-400 tedariği, ülkemizin acil ve kısa vadeli güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Bu sistemin F-35 uçaklarına ve NATO sistemlerine zarar vermeyecek şekilde bağımsız kullanılması için gerekli önlemler alınacaktır. Bu konuda hassasiyet gösteren ABD makamlarıyla da temaslarımız devam etmektedir" yanıtını verdi.

‘AB ORDUSU KONUSUNDAKİ ÇAĞRILAR YENİ DEĞİL'

CHP'li Kamil Okyay Sındır, "NATO üyesi bir ülke olarak AB ordusuna yaklaşımımız nedir? PESCO'ya katılım bağlamında ülkemizin duruşu hakkında bilgi verir misiniz?" diye sordu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB ordusu konusundaki çağrıların yeni olmadığını vurgulayarak, "Bu konuda AB içerisinde görüş ayrılıkları bulunduğu gözlenmektedir. NATO'nun sağladığı savunma şemsiyesine önem veren ülkelerin NATO'ya alternatif görünen girişimlere şüpheyle baktıkları bilinmektedir" dedi. Çavuşoğlu şöyle devam etti:

'İŞTİRAKİMİZİN AB'NİN DE YARARINA OLACAĞINI VURGULAMAKTAYIZ'

"AB bünyesindeki Daimi Yapılandırılmış İşbirliğine (PESCO) ise halihazırda 25 AB üyesi katılmaktadır (İngiltere, Malta ve Danimarka hariç). PESCO, 17 farklı yetenek geliştirme projesine odaklı olmakla beraber, bu projelerin mevcut aşamada arzu eden AB ülkelerin katılımıyla icra edilmesi söz konusudur. AB Konseyinin 2018 yılı bitmeden önce, üçüncü ülkelerin bu projelere istisnai katılımlarına ilişkin bir karar alması beklenmektedir.

AB'ye aday ve AB üyesi olmayan bir NATO Müttefiki olarak AB'deki güvenlik ve savunma gayretlerini yakından takip etmekteyiz. Üçüncü ülkelere katılım imkanı sağlanması ve özelikle savunma sanayimizin sağlayabileceği katkılara dikkat çekilmek suretiyle bu inisiyatiflere iştirakimizin AB'nin de yararına olacağını, AB yetkililerine uygun vesilelerle vurgulamaktayız."

KAŞIKÇI KAYITLARIYLA İLGİLİ SORUYA ‘BİLGİ BULUNMAMAKTADIR' YANITI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP'li Murat Emir'in, "Cemal Kaşıkçı'nın dinlendiğine dair kayıtlar bürokrasiye, örneğin Sayın Cumhurbaşkanına veya size ne zaman ulaştırıldı?" sorusuna, "Bakanlığımda bu konuda bilgi bulunmamaktadır" yanıtını vermekle yetindi.

ARAMAK İÇİN NEDEN 14 GÜN BEKLENDİ?

CHP'li Emir'in, "Kaşıkçı cinayeti çerçevesinde makamlarımız Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunu aramak için neden 14 gün bekledi?" sorusu üzerine de Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"1963 tarihi Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi 31'inci maddesi uyarınca Konsolosluk binalarının dokunulmazlıkları vardır. Ev sahibi ülke makamları konsolosluk şefinin veya gönderen Devlet'in muvafakati olmadan konsolosluk binalarına giremezler. Bunun istisnasını ‘acil koruma tedbirleri alınmasını gerektiren yangın veya sair felaket' halleri teşkil etmekte olup, bu durumda ‘konsolosluk şefinin zımni rızası alınmış sayılabilir'. Bu çerçevede Bakanlığımızın Suudi makamlarının muvafakatinin teminine yönelik girişimler zamanlıca başlatılmıştır."

'YURT DIŞINDAKİ CEZAEVLERİNDE 6 BİN TÜRK VATANDAŞI VAR'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP'li Ömer Fethi Gürer'in sorusu üzerine de, yurt dışında tutuklu bulunan Türk vatandaşlarına ilişkin bilgi verdi. Çavuşoğlu, yurtdışındaki cezaevlerinde yaklaşık 6 bin Türk vatandaşının bulunduğunu, bu sayıya yurtdışında tutuklanıp veya ceza mahkumiyeti alıp, dış temsilciliklere bilgi vermek istemeyen vatandaşların sayısının dahil olmadığını bildirdi. Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın yurtdışında genel olarak, uyuşturucu kaçakçılığı ve/veya kullanımı, uyuşturucu tedariki, ülkeye yasadışı giriş ve/veya vize ihlali ile dolandırıcılık suçlarından ceza aldıkları görülmektedir" dedi.