Bangladeş Arakanlı Müslümanlara yönelik zulmü sürüyor. Myanmar ile bugün başlayacak müzakerelerde, çoğu 25 Ağustos'tan sonra olmak üzere, ülkelerinden kaçarak Bangladeş'e gelen yarım milyondan fazla sığınmacının Myanmar'a geri dönmeleri için bir yol bulunmasını isteyecek.
BANDLADEŞ MÜZAKERE MASASINDA
Arakanlı Müslümanlrın büyük bir kısmı yurtlarını terk edip, hayatta kalmak için bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı. 25 Ağustos'tan bu yana gün be gün artarak büyüyen sığınmcı miktarı, bugün itibariyle 507 bin rakamını aştı.
Birleşmiş Milletler, 507,000 Müslüman Rohingyalının 25 Ağustos'tan bu yana Bangladeş'e kaçmasını, dünyanın gördüğü en hızlı gelişen göç hareketi olarak niteledi.
MYANMAR YÖNETİMİ ETNİK TEMİZLİK UYGULUYOR
BM, Myanmar'daki Budist çetelerin çoğunluğun, azınlık Rohingya halkına karşı etnik temizlik uyguladığı görüşünde. Myanmar ise bunu reddediyor ve ordusunun, 25 Ağustos'ta Rakhine eyaletinde yapılan ayrılıkçı saldırılara karşılık verdiğini savunuyor.
ARAKANLI MÜSLÜMANALR GERİ GÖNDERİLECEK
Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Myanmar'daki çatışmaların sona ermesi ve sığınmacıların ülkelerinde geri dönebilecekleri güvenli bölgeler kurulması için çağrı yaptı.
Hasine, Myanmar'ın Birleşmiş Milletler'in eski genel sekreteri Kofi Annan'ın başkanlığında bir heyetin, Rakhine sorunlarının çözümü için yapacağı tavsiyelere uymasını istedi.
ARAKAN İÇİN YENİ BİR GELECEK TOPLANTISI
Bangladeş dışişleri bakanlığından bir yetkili bugün Dakka'da başlayacak görüşmelerde özellikle sığınmacıların geri dönüşleri için sürdürülebilir bir yöntem bulunması konusunun görüşüleceğini söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Ancak sorunun tek bir toplantıda çözümleneceğini düşünmüyoruz." dedi.