Dolar

34,3061

Euro

37,1912

Altın

3.018,65

Bist

8.885,00

Bangladeş'te tecavüz suçuna idam cezası

Bangladeş hükümeti bugün aldığı kararla, tecavüz ve cinsel saldırı suçlarının ardından ülke çapında gerçekleşen protestoların ortasında tecavüz suçlarına verilecek ölüm cezasını onayladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-12 16:39:08

Bangladeş'te tecavüz suçuna idam cezası

İnsan hakları grubu Kendra'ya göre, son yıllarda cinsel suçlarda artış yaşanan Bangladeş'te Ocak ve Eylül ayları arasında yaklaşık 1000 olay rapor edilirken, bunların beşte birinden fazlası toplu tecavüz vakası olarak kaydedildi.

Öte yandan uzmanlar, daha katı cezaların çözüm için yeterli olmayacağını ve yetkililerin tecavüz davalarındaki sistematik sorunları ve son derece düşük mahkumiyet oranlarını derhal ele almaları gerektiğini söylediler.

Aktivistler, cezaların etkisiz olması nedeniyle artan sayıdaki saldırıları ve siyasi nedenlerle etkili olan kişiler tarafından şüphelilerin korunduğunu iddia ederek suçlamada bulunuyor.

Hukuk Bakanı Anisul Huq Reuters'e yaptığı açıklamada, Başbakan Şeyh Hasina'nın başkanlık ettiği kabinenin, ölüm cezasının tecavüz için en yüksek ceza olması yönündeki öneriyi onayladığını söyledi.

Bakan Huq, "Yasanın bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. parlamento şu anda oturum düzenlemediğinden, cumhurbaşkanının onayıyla yarın bir kararname çıkarılmasına karar verildi" dedi.

Ülkede yaşanan son tepkiler, Noakhali'nin güneydoğu bölgesinde bir grup erkeğin bir kadını soyunup yarım saat boyunca saldırdığı görülen videoyla kaydıyla ateşlendi.

Özerk bir devlet organı olan Ulusal İnsan Hakları Komisyonu tarafından yürütülen bir soruşturmada, videodaki kadının geçen yıl içinde gruplardan biri tarafından defalarca tecavüze uğradığını ve silahla tehdit edildiğini tespit edildi.

“Ölüm cezası istiyorum”

Başkent Dakka ve farklı noktalarda aralarında yüzlerce kadın ve öğrencinin de bulunduğu protestocular, "tecavüzcülere merhamet yok" diye slogan atarken, "Tecavüz kültürünü durdurun" gibi mesajlar taşıyan pankartlar taşıdı.

Protestolara katılan üniversite öğrencisi Sahana Islam, “Gazeteler her gün kadına yönelik cinsel şiddete dair yeni haberler yayınlıyor. Korkarım sıradaki benim. Tecavüzcüler için ölüm cezası istiyorum, böylece geri kalan insanlık dışı sürüngenler, yapmaya cesaret ederlerse onlara ne olacağını öğrenebilsinler” şeklinde konuştu.

Davalar sonuçsuz

Bangladeş'te cinsel saldırı için şikayette bulunduklarında çok nadir soruşturma görüldüğü kaydediliyor  ve tamamlanması yıllar alıyor. Mahkemeye giden davalarda mahkumiyet oranı ise çok düşük.

Buna ek olarak, birçok tecavüz bildirilmiyor çünkü kadınların damgalanmaktan korktuğu gözlemleniyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılında yapılan bir ankette, Bangladeş'te tecavüze uğradığını itiraf eden erkekler arasında, kırsalda yanıt verenlerin % 88'inin ve kentsel yanıt verenlerin % 95'inin hiçbir yasal sonuçla karşılaşmadıklarını söyledi.

Haber Ara