Bangladeş'ten Myanmar'da 'güvenli bölge' önerisi
Budist çetelelerin zulmünden kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılar sürerken, Bangladeş Başbakanından 'güvenli bölge' önerisi geldi.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-22 09:06:59

Güncelleme Tarihi: 2017-09-22 09:06:59

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Myanmar'da Budist çetelerin zulmünden kaçan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş'de yaşam mücadelesi vermeyi sürdürüyor. Arakanlı Müslümanların bu mücadelesi devam ederken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid'den 'güvenli bölge' önerisi geldi. Vecid'in bu açıklaması, ülkesinde bulunan binlerce Arakanlı Müslüman'ı Myanmar'a gönderme girişiminde bulunup bulunmayacağı endişesini de beraberinde getirdi.

"BM DENETİMİNDE GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULMALI"

BM 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri çerçevesinde Genel Kurul'a hitap eden Vecid, Myanmar yönetiminin Arakan eyaletinde "etnik temizliği" derhal durdurması gerektiğini söyledi. Hasina Vecid, Arakanlı Müslümanları korumak için Myanmar'da Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde "güvenli bölgeler" oluşturulmasını önerdi.

"ZORLA YERLERİNDEN EDİLDİLER"

ABD'ye, Bangladeş'in Cox's Bazar kentinde barınakta kalan umutsuz, aç ve sıkıntılı Arakanlı Müslümanları gördükten hemen sonra geldiğini belirten Vecid, "Myanmar'da, kendi ülkelerinde yüzyıllardır yaşayan, zorla yerlerinden edilmiş bu insanlar 'etnik temizlik'ten kaçıyor." dedi.

"800 BİNARAKANLI MÜSLÜMANI AĞIRLIYORUZ"

Başbakan Vecid, ülkesinde Myanmar'da zorla yerlerinden edilmiş 800 bin dolayında Arakanlı Müslümanı ağırladıklarını dile getirdi. Arakan eyaletinde süren şiddet ve insan hakları ihlallerinin bir kez daha Bangladeş-Myanmar sınırındaki durumu ağırlaştırdığını vurgulayan Vecid, krizin çözümü için tavsiyelerini şöyle sıraladı:

"Myanmar koşulsuz olarak Arakan eyaletindeki şiddeti ve etnik temizlik uygulamasını hemen ve sonsuza kadar durdurmalıdır. BM Genel Sekreteri derhal Myanmar'a bir araştırma misyonu göndermelidir. Din ve etnisite gözetmeksizin tüm siviller Myanmar'da korunmalı. Myanmar'da BM denetimi altında 'güvenli bölgeler' oluşturulabilir. Bangladeş'teki zorla yerlerinden edilmiş tüm Rohingyaların Myanmar'daki evlerine kalıcı dönüşleri sağlanmalı. Kofi Annan Komisyon Raporu'nun tavsiyeleri koşulsuz ve bütün olarak uygulanmalıdır."