Dolar

34,5820

Euro

36,4130

Altın

2.946,97

Bist

9.700,54

Bankalar, Brexit sonrası nereye gidecek?

Londra’daki bankacılar, Brexit sonrası Paris’e taşınmalarını isteyen Fransız heyetine ne şarap, ne yemek ne de sanat sordu. Öğrenmek istedikleri tek şey, “Ne kadar vergi öderim?” oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-07 16:12:08

Bankalar, Brexit sonrası nereye gidecek?

Pazartesi günü Londra'da yapılan Roadshow'un liderliğini yapan finans sektörü lobi grubu Europlace'ın Başkanı Gerard Mestrallet, “Bankacıların çoğu gelir vergisi ve ücretten alınan vergileri öğrenmek istedi” dedi. Fransız yetkililer, dün görüştükleri 80'i aşkın banka ve şirket temsilcisine, eğer İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı bazı faaliyet alanlarının kıta Avrupa'sına taşınmasını gerektirirse, Paris'in sunduğu avantajları anlattı.

‘MÜTHİŞ BİR REKABET VAR'

Küresel bankalar ve sigorta şirketleri, İngiltere Başbakanı Theresa May'in ortak pazardan çıkış işareti vermesinden sonra  AB'den bir ‘sert' çıkış karşısında nasıl davranacaklarını   belirlemeye başladılar. Paris bölgesi yerel yönetiminden Valerie Pecresse, Brexit'in Paris, Frankfurt, Dublin ve Lüksemburg gibi Avrupa'nın başlıca büyük kentleri arasında ‘müthiş bir rekabet' başlattığını söyledi.

Pecresse Paris'in 10 bin sektör çalışanını çekebileceğini söylerken, görüşmeye katılan bankacılar Fransa'daki vergi kuralları ve çalışma yasalarının caydırıcı olabileceğini söylediler.

SEÇİMLERİ BEKLEYECEKLER

Gerard Mestrallet, “Yabancılara yönelik düzenlemeler çok önemli ölçüde iyileştirilmişti ama istihdam esnekliği konusunda hâlâ bazı kaygılar var” dedi. Fransız hükümeti Brexit'ten istifade edebilmek umuduyla geçen yıl yabancı çalışanlar için fazladan vergi ayrıcalıkları getirdi ancak uzmanlara göre daha esnek istihdam ve vergi yasalarına sahip olan kentler, Brexit'ten daha fazla yarar sağlayabilir.

Mestrallet, operasyonlarının bir kısmını Paris'e nakletme kararı almış olan HSBC hariç, finans şirketlerinin pek çoğunun henüz Paris'e taşınmaya karar vermediğini söyledi. Mestrallet, “Pek çoğu Fransız seçimlerinin sonucunu görmek için üç ay daha bekleyecek” dedi.

Almanya da İngiltere'den çıkacak olan finans kadrolarını kazanmayı bekliyor. Almanya'nın düzenleyici kurumlarından yetkililer geçen hafta yabancı bankalardan 50 temsilciyle bir araya geldiklerinde, şirketlerini Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'ya nasıl taşıyabileceklerini anlattılar. Ancak Fransızlar yine de şanslarının daha büyük olduğuna inanıyor.

 

Haber Ara