Baradey, Araplarla ‘dalga’ geçti
2005 Nobel Barış Ödülü sahibi bir hukukçu olan Mısırlı Muhammed el-Baradey, Arap ülkelerinin içinde bulunduğu durumu üstü kapalı alaya alarak, “Dünya’da Arap etkisi azalıyor. Ne sürpriz!” dedi.

Oluşturma Tarihi: 2020-02-17 15:24:10

Güncelleme Tarihi: 2020-02-17 15:24:10

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Mısırlı Muhammed el-Baradey, başta Filistin, Libya, Yemen, Lübnan, Sudan, Arakan, Keşmir, Suriye ve Irak'ta meydana gelen olaylarla ilgili Arapların ülkelerinin 'ikircikli' tavrını eleştirirek, 'dalga' geçti.

‘Dünyanın, Araplar'a karşı komplo kurduğu' suçlamasına karşı çıkan ve yanlış bulan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Mısırlı Muhammed el-Baradey, “Dünya'da Arap etkisi azalıyor. Bu doğru, ama bunun sorumlusu başkalara değil, biziz” dedi.

“Dünyanın maalesef zayıf olanı dikkate almamasının” daha doğru olduğunu söyleyen Baradey, “Dünyanın bizi ve sorunlarımızı dinlemesini istiyorsak, o zaman halkımızla, kültürümüzle, bilgimizle, ekonomimizle, vizyonumuzla ve silahımızla olmak zorundayız” dedi.

Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Baradey, “Yüzyılın Anlaşması” tartışması sırasında attığı bir tweette, Güvenlik Konseyi'ndeki durumun gerçekliğini gözden geçirdiğini belirterek, Uluslararası Ceza Mahkemesi üye ükelerinin Arap meselelerine kademeli olarak uzaklaştığını ve verdikleri desteği geri çektiklerini gözlemlediğini söyledi.

2005 Nobel Barış Ödülü sahibi bir hukukçu olan Muhammed el-Baradey, Arap ülkelerinin içinde bulunduğu durumu eleştirip, üstü kapalı alaya alarak, “Dünya'da Arap etkisi azalıyor. Ne sürpriz!” dedi.

Baradey, ülkesi Mısır'da geçerli olan darbe anayasanın gayrimeşru olduğunu söylemişti. Baradey, Mısır parlamentosunda çoğunluğu oluşturan "Mısır'a Destek Koalisyonu" Başkanı Abdulhadi el-Kasabi'nin sunduğu anayasa değişikliği teklifiyle ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Anayasa değişikliği, özgürlüğünü kazanmak için devrim yapmış bir halkı aşağılamak ve 25 Ocak devrimi öncesine geri dönmektir." ifadesine yer verdi.

Mısır eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, resmi Twitter hesabından "Mahkuma uygulanan ziyaret engeli, hapsin kendisi kadar ağırdır" ifadelerini yazan bir twitter kullanıcısının eleştirisini retweetlemişti. 

Baradey, Mısır hapisanelerde Müslüman Kardeşler yanlısı mahkumlara ziyaret engelinin tüm ahlak ve değerlere aykırı ve iğrenç olduğunu belirterek "Yeni realitemiz insanlık dışı olmak mı?" şeklinde değerlendirmede bulunmuştu..

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevine getirilen eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Baradey, 14 Ağustos 2013'te Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan kanlı müdahalelerin ardından "uzlaşı için siyasi çözüm yolları açık olduğu halde, güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahale etmesini protesto etmek için" görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Yaşananlar nedeniyle Mısır dışında yaşamaya başlayan eski siyasetçi Baradey, 6 milyondan fazla takipçiye sahip sosyal medya hesabı üzerinden genellikle Mısır ve Arap dünyasıyla ilgili meselelere değiniyor.

MUHAMMED EL BARADEY KİMDİR?

Muhammed el-Baradey, 1942 yılında Mısır'da doğdu. Kahire Üniversitesi'nde hukuk alanında öğrenim gördü. New York Üniversitesi'nde de doktora eğitimini tamamladı. 1964 senesinde Birleşmiş Milletler Mısır Daimi Temsilciliği'nde çalışmaya başladı. 1974-1978 yılları arasında da Mısır dışişleri bakanının özel yardımcısı olarak görev aldı. 1980'de de diplomatik yaşamını bırakarak BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'nde uluslararası hukuk programını yöneticiliğini yaptı. 1997'de de UEFA Başkanlığı'nı İsveçli Hans Blix'ten devraldı. 2005 yılında da Nükleer enerjinin askeri amaçlar için kullanımını engellemeye yönelik çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. 14 Ağustos 2013 tarihinde de Mısır ordusunun sivil halka karşı kanlı müdahalesinden sonra istifa ettiğini açıklamıştır.