Barzani'den Washington’a bağımsız Kürdistan dosyası
ABD Başkanı Barack Obama’nın resmi davetlisi olarak Washington’a giden KBY Başkanı Mesud Barzani’nin gündemindeki en önemli konu bağımsızlık.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-04 13:26:54

Güncelleme Tarihi: 2015-05-04 13:26:54


Basnews'in haberine göre: ABD Başkanı Barack Obama'nın resmi davetlisi olarak Washington'a giden Barzani'nin Kürdlerin bağımsızlık konusundaki kararlılığını bir kez daha ifade edeceği, bu konuda hiçbir engel tanımayacaklarını vurgulayacağı bildiriliyor.

Barzani, Washington ziyareti öncesi topladığı Kürd siyasi parti liderlerine ABD yönetiminin Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda ılımlı bir noktaya geldiği ve çekincelerinden vazgeçtiğini söyledi. ABD Kongresi'nin de Kürdlere doğrudan silah verilmesi kararının bağımsızlık konusunda siyaset değişikliği anlamına geldiği vurgulanıyor.

Barzani, bağımsızlık ısrarı ile Beyaz Saray'da

Pazar günü ABD Başkanı Barack Obama'nın resmi davetlisi olarak Washington'a giden KBY Başkanı Mesud Barzani'nin gündemindeki en önemli konunun bağımsızlık odluğu, Kürd liderin bağımsızlık konusundaki kararlılığını bir kez daha ifade edeceği, bu konuda ABD dahil hiçbir engel tanımayacaklarını vurgulayacağı bildiriliyor.

Barzani, Washington ziyareti öncesi topladığı Kürd siyasi parti liderlerine ABD yönetiminin Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda ılımlı bir noktaya geldiği ve çekincelerinden vazgeçtiğini söyledi. ABD Kongresi'nin de Kürdlere doğrudan silah verilmesi kararının bağımsızlık konusunda siyaset değişikliği anlamına geldiği vurgulanıyor. Washington'un Irak'ın birliği konusundaki siyasetinde ısrar etmekten vazgeçtiği, ancak Irak'ın 3 ayrı bölgeye ayrılması konusunda yumuşak bir geçişten yana olduğu bildiriliyor. Irak'tan ayrılamanın medeni yöntemlerle olması gerektiğini ifade eden Barzani de bu konuda Çekoslovakya modelinin esas alınacağını ifade etmişti.

IŞİD savaşında tehlikenin büyük oranda bertaraf edildiği Kürdistan'da aynı hafta içerisinde 3 önemli gelişme yaşanıyor. Devletleşme yolunda önemli lobi faaliyeti olarak değerlendirilen Barzani'nin ABD gezisinin yanı sıra, Avrupa Birliği'nde de önemli bir gelişme yaşandı. Barzani'nin daha önce dile getirdiği talep üzerine AB, bundan sonraki toplantılara Kürdistan temsilcisini resmen çağırmayı kabul etti. Beri yandan içeride de yeni anayasa konusunda ilk aşama geçilmiş oldu. Parlamento'nun kabul ettiği yeni anayasa hazırlık komitesine dair tasarı Barzani tarafından onaylandı. Böylece Kürdistan Bölgesi her kesimin dahil edildiği ve demokrasi çıtasını evrensel seviyeye çıkarmak amacıyla yeni anayasanın yazılması konusunda ilk adımı atmış oldu. Her fırsatta bağımsızlık ısrarını dile getiren Barzani'nin bu ziyaretinde bağımsızlık dosyasıyla Obama'nın karşısına çıkacağı konuşulurken, beraberindeki heyette Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Qadir'ın da bulunması, IŞİD'e karşı mücadeleyle ilgili askeri konuların da görüşme gündeminin temel konularından biri olacağını gösteriyor.

ABD bağımsız Kürd devleti çekincesinden vazgeçti

Barzani'nin ziyareti ile ilgili açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, KYB Başkanının Washington ziyaretinin esas gündeminin Kürdistanın bağımsızlığı olacağını vurguladı. Hüseyin, “Başkan Barzani net bir şekilde Kürdistan'ın bağımsızlık talebini Obama'nın önünde koyacak” dedi. Hüseyin, IŞİD'in Kürdistan saldırısı ile birçok şeyin değiştiğini bu nedenle bu ziyaretin diğerlerinden daha özel bir içerikte olduğunu söyledi.

Barzani Washington gezisi öncesinde Kürd siyasi parti liderlerini toplamış, ardından Süleymaniye'ye giderek YNK Lideri Celal Talabani'yi ziyaret ederek, ABD gezisi hakkında görüşlerini almış ve gündemini iletmişti.

Barzani Kürd siyasi partilerin liderleri ile yaptığı toplantıda, ABD'de iktidardaki Demokratların da IŞİD saldırıları sonrasında Kürdistan'ın bağımsızlığı konusundaki çekincelerini yumuşattıklarını ve artık bir Kürt devletinin kurulmasına karşı olmadıklarını ifade etmişti.

ABD Kongre'sinin geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi'ne Bağdat'ın aracılığı olmadan doğrudan silah yardımı yapma kararı alması da bu konudaki siyasi değişikliğin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Barzani'nin ajandasında Musul operasyonu, Bağdat ile ilişkiler ve IŞİD ile savaşın seyri ile silah yardımı ve PETROL satışı gibi konular da bulunuyor.

Pazar günü Washington'a varması beklenen Barzani'nin, ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Tomy Bliken ile görüşme gerçekleştirecek. Üç gün sürecek bu ziyarette KBY Başkanı Mesud Barzani'ye Peşmerge Bakanı'nın yanı sıra dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa ve Bölge Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve Kürdistan Asayiş Müşaviri Masrur Barzani'nin de eşlik etmesi bekleniyor. Ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Hükümet sözcüsü Sefin Dizeyi ziyaretin IŞİD'le savaşın sürdüğü böylesi kritik bir süreçte gerçekleşiyor olmasının ziyareti çok daha önemli kıldığını ve ziyarette Irak, Kürdistan ve bölgeyle ilgili gelişmelerin görüşüleceğini vurguladı.

 

KBY Başkanı'nın bir önceki ABD ziyaretini iptal etmesine sebep olan terör listesi hadisesinin ardından Washington tarafından yapılan bu davet sonucu gerçekleşecek bu ziyarette Barzani'nin Irak ordusu ve Heşdi Şabi milis güçlerinin IŞİD'den geri alınan Sünni bölgelerle ilgili de bir öneride bulunacağı gelen bilgiler arasında.

ABD ziyareti öncesi Süleymaniye'ye geçip eski Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Sekreteri Celal Talabani ile görüşen KBY Başkanı Mesud Barzani, ziyaret sonrası da Talabani'yi ziyaret edip ziyaret hakkında kendisini bilgilendirecek.

Barzani'nin ziyareti Bağımsızlık için bir aşamadır

Barzani'nin ABD ziyareti hakkında sorularımızı yanıtlayan uluslararası ilişkiler uzmanı Eski Irak Parlamentosunun Kürd Listesi Üyesi Sirwan Abdula, Ortadoğuda'ki rolü ve terörizme karşı verdiği mücadeleden dolayı ABD'nin daha erkenden Kürd halkının bağımsızlık istemine gereken desteği vermesi gerektiğini ama KBY ve Başkanı Mesud Barzani'nin bu konuda taviz vermeden her platformda bunu dillendirdiğini ve eninde sonunda bağımsızlığın ilan edileceğini söyledi. IŞİD ile mücadelede dünyanın güvenlik yükünü sırtlaması ve bağımsız bir devletten daha güçlü bir duruş sergileyerek dünyanın takdirini kazanması Kürdistan'ın bağımsızlığı için büyük bir birikim elde edildiğini dile getiren Abdula şöyle dedi: “Barzani, ABD ziyaretinde Başkan Barack Obama ve diğer yetkililere Kürdlerin teröre karşı amansız bir mücadele verdiğini, büyük bedeller ödediğini, Kürdlerin bağımsızlık haklarının olduğunu ve bu konuda ABD'nin Kürdlerin bu istemine desteklerini sunmasını isteyecek” dedi. Bu istemin bir halkın en doğal hakkı olduğunu ve ABD'nin bunu saygıyla karşılaması gerektiğini vurgulayan Abdula, Saddam Hüseyin diktatörlüğünün yıkılmasında büyük rolü olan ABD'nin Kürdistan'ın bağımsızlığı konusunda da rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

‘Bağdat rahatsız'

Barzani'nin ABD ziyareti ve ABD Kongresi'nin Peşmerge'ye doğrudan silah yardımı konusunda Bağdat'ın tavrını sorduğumuz Sirwan Abdulla şunları söyledi: “Hem Barzani'nin Washington'un resmi daveti vesilesiyle yapacağı ABD ziyareti hem de Kongrenin aldığı doğrudan silah yardımı kararı, kuşkusuz Bağdat nezdinde hoş karşılanmayacak gelişmelerdir. Kürdlerin herhangi bir konuda söz sahibi olmaları tabi ki Bağdat'ın hoşuna gitmiyor ve bundan rahatsızlık duyuyor. Ama bazı gelişmeleri önlemede çaresizdir ve karşı çıkmasına rağmen engel olabilecek kudrete sahip değil. Hem Başkan Barzani'nin Washington ziyareti hem de ABD Kongresi'nin aldığı doğrudan silah yardımı kararı Kürdler açısından olumlu gelişmelerdir ve bu gelişmeler Kürdistan'ın bağımsızlığı için aşılması gereken aşamalardır.”

ABD Kongresi KBY'ye doğrudan silah desteğini onayladı

Irak hükümetinin karşı çıkışmasına rağmen ABD Kongresi, Irak'ta IŞİD'e karşı savaş yürüten güçlere yönelik silah yardımını Peşmerge ve Sünni güçlere doğrudan aktarılmasını öngören yasa tasarısını ikiye karşı 60 oyla onayladı. 715 milyon dolarlık yardımın yüzde 25'i Peşmerge ve Sünni güçlere geri kalan yüzde 75'i de Merkezi YÖNETIME aktarılacak.

Kongre'nin Askeri Çalışmalar Komisyonu tarafından sunulan tasarıda Irak Merkezi Yönetimine aktarılacak yüzde 75'lik silah yardımı payının Irak'ta barışın sağlanması için yapılacak faaliyetlerde kullanılması şartı da söz konusu. Buna göre bu tür faaliyetlerde kullanılmaması durumunda bu payın yüzde 60'ının tekrar Peşmerge ve Sünni güçlere aktarılması maddesi de yer alıyor. Tasarının Irak Başbakanı ve hükümetinin karşı çıkmalarına rağmen ABD Kongresi'nden geçmesi ABD'nin Irak'ın Kürd, Şii ve Sünni olmak üzere üç farklı bölge olarak yönetilmesi fikrini güncelinde tuttuğu yönünde yorumlanmasına sebep oldu. Kürd yetkililer daha önce de defalarca yapılan yardımların Bağdat üzerinden Peşmerge'ye aktarılmasının sakıncalarını dile getirmiş ve Bağdat üzerinden yapılan yardımların Peşmergeye ulaşması sürecinde elekten geçirildiğini ve Peşmerge'ye etkili silahların ulaştırılmadığını aktarıyorlardı.

ABD ziyareti öncesi Talabani ziyareti

ABD ziyareti öncesi sürpriz bir şekilde Süleymaniye'ye geçen KBY Başkanı Mesud Barzani, Süleymaniye'de Irak Eski Cumhurbaşkanı ve YNK Genel Sekreteri Celal Talabani'yi ziyaret etti. Sıcak bir havada gerçekleşen Barzani, Talabani görüşmesinde Bölge Başkanı Yardımcısı Kosret Resul, YNK Genel Sekreter Yardımcısı Berhem Salih, Talabani'nin eşi Hêro İbrahim Ehmed ve YNK Merkezi Komitenin bazı üyeleri de hazır bulundu. Barzani'nin Talabani'ye şifa dilekleriyle başladığı konuşmasında, Talabani'nin Kürdistan Bölgesi'nin yaşadığı değişim ve gelişimindeki rolüne vurgu yaparak, “Ben sizi ziyaret etmek, hal hatırınızı sormak ve önümüzdeki günlerde resmi davetli olarak gerçekleşecek ABD ziyaretimle ilgili sizi bilgilendirmek için Süleymaniye'ye geldim” dedi. Konuşmasının devamında savaş cephelerinde IŞİD'in belinin kırılmasından sonra Kürdistan Bölgesi'nin hızla kendini toparlamaya başladığını ve şiddeti teşvik eden düşüncelerin mahkûm edilmesi gerektiğini dile getirdi. Barzani'nin ardından Celal Talabani'de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kürdistan Bölgesi'nin biran önce kendisini toparlayacağını söyledi. Talabani, Barzani'nin ABD ziyaretinin çok önemli olduğuna vurgu yaparak bu ziyaretin yararlı geçmesi temennisinde bulundu. Görüşmenin sonunda KBY Başkanı Mesud Barzani Mam Celal'in bir an önce sağlığına kavuşması temennisini dile getirerek ABD ziyareti sonrası da Süleymaniye'ye gelip kendisini ziyaret edeceğini ve ziyaretle ilgili gelişmeleri aktaracağını söyledi.

Cephelerde Durum

Kürdistan Bölgesi'ndeki cephelerde Peşmerge'nin savunma stratejisi karşısında saldırı ve sızma girişimleri gerçekleştiremeyen IŞİD, güç yoğunluğunu Irak ordusu ile Heşdi Şabi milis güçlerinin operasyonlar gerçekleştirdiği Ramadi, Felluce ve Ambar bölgelerine kaydırdığı bildiriliyor. Cephelerle ilgili BasHaber'in sorularını yanıtlayan Peşmerge'nin Zêrevan Birlikleri Musul Bölgesi Komutanlarından Kamran Hawrami Kürdistan'daki cephelerde çatışmaların çok azaldığını, en uzun çatışmaların 40 dakikadan fazla sürmediğini ve IŞİD'in Peşmerge'ye saldırı girişimlerinin Peşmerge güçleri ile ittifak uçakları tarafından bozguna uğratıldığını söyledi. Musul operasyonu hazırlıklarının devam ettiğini aktaran Hawrami, Irak ordusu ile Peşmerge arasındaki koordinasyonu sağlamakla görevli komisyonun operasyonla ilgili görüşmelerinin devam ettiğini, hazırlıklarla ilgili Peşmerge'nin bir kaygısının olmadığını ancak Irak ordusunun hazır olamamasının söz konusu olduğunu belirtti. Hawrami, Ramadi, Felluce ve Ambar'da çatışmaların yoğunlaşarak sürdüğünü, bu merkezlerin düşmesi durumunda IŞİD, Musul'a hapsolacağını bildiği için yoğunluğunu bu bölgelere aktardığını ama gelişmelerin IŞİD'in zayıfladığını ve Musul'un geri alınması ardından yok olma evresinin başlayacağını söyledi. Heşdi Şabi milislerinin Kerkük'te herhangi bir faaliyetlerinin söz konusu olup olmadığı yönündeki sorumuza karşılık ise Hawrami, “Şu an itibariyle Kerkük'te Peşmerge ile Heşdi Şabi arasında herhangi bir sorun yok. Peşmerge bu konuda çok duyarlı ve Heşdi Şabi'nin sorun çıkarmaması durumunda herhangi bir sorun çıkmaz” dedi.

Öte yandan Deşti Qerac bölgesinde, saldırı hazırlığındaki IŞİD mensupları ittifak güçleri uçaklarının hedefi oldu. Bölgeden gelen bilgilere göre Deştî Qerac bölgesinde gerçekleşen bu hava saldırısında IŞİD emiri Hasan Seqlawi'nin de aralarında bulunduğu 40'a yakın örgüt mensubunun öldüğü bildirildi.