Basnews'in haberine göre; Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesud Barzani, Nevruz Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, "Tüm Kürd kardeşlerimin Newroz Bayramı 'nı kutluyorum ve bu vesileyle herkese başarılar diliyorum. Biz diğer ülkelerdeki Kürdlerin sorunlarının diyalog ve barış yoluyla çözülmesinden yanayız'' dedi.
‘Türkiye'deki gelişmelerden endişeliyiz'
Mesajında “Kürd sorununun diğer parçalarda barışçıl yollarla çözülmesinden yanayız.'' Diyen Barzani Türkiye'deki sorunların derinleşerek daha da gergin bir hal almasından çok endişeliyim. Büyük felaketlerin önlenmesi ve ulusal bir savaşa dönüşmemesi için, kan dökülmesine son verilmesini ve gerginliklerin büyümesinin engellenmesini ümit ediyorum.'' ifadelerini kullandı.
‘Suriye'de federal sistem bu süreçte en uygun çözümdür'
Barzani, Newroz mesajında Rojava ve Suriye'deki siyasi gelişmelere de değinerek, bu ülkede federal sistemden yana olduklarını kaydetti.
Mesajda, "Suriye'nin geleceği için önerilen federal sistem bu süreçte en uygun çözümdür. Başarıya ulaşılması için Suriye'deki tüm etnik unsurların bu konuda uzlaşıya varması gerekiyor." denildi.
Erbil ve Bağdat arasındaki ilişki
Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilere dair ise mesajda, "Çok açık bir şekilde şunu belirtmek istiyorum, Irak'ta birlikte yaşam ve ortak paylaşım anlayışının güçlenmesine mani olan zihniyet ve kültür mevcut. Söz konusu bu anlayış, anayasaya bağlı kalınmasına da engel oluyor. Bu yüzden kendimizi kandırmayalım. Önümüzde iki seçenek var ya her şeyi bırakarak yüzyıllık mücadele sonucu verdiğimiz kurbanları görmezden geleceğiz ya da Bağdat ile ilişkilerimizin doğası değişecek. İçerisinde olduğumuz durumun bu şekilde devam etmesi hiç kimsenin çıkarına değildir." şeklindeki ifadeler yer aldı.
Yeni hükümet sinyali
Barzani mesajında Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi krize ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
“Siyasi partilerle bütün yollar denendi. Çözüme odaklı herşey masaya yatırıldı. Partiler, başkanlık seçiminin yapılmasına karar vermedi. Başkanlık koltuğunu teslim alacak birini belirlemediler. Savaşla birlikte diğer sorunlardan dolayı 2017'deki seçimlere kadar durumun mevcut haliyle devam etmesine de karar vermediler.
Maalesef siyasi partiler bir çözüm üretemedi. Bir bölümü, çeşitli suçlamalarla sorunu daha da derinleştirdi.
Üç seçenek üzerinde çalışılmasını tekrar öneriyorum; başkanlık seçimi, başkanlık makamını teslim alacak bir kişinin belirlenmesi veya gelecek seçime kadar mevcut durumun sürmesine karar verilmesi.
Barzani ayrıca, Parlamento'nun yeniden aktifleştirilmesini ve Parlamento Başkanlık Heyeti ile yeni bir hükümetin kurulması taleplerinde bulundu.
‘Kürdistan'ın bağımsızlığı tehdit değil'
Kürdistan'ın bağımsızlığının bir tehdit olmadığı belirtilen mesajda "Komşularla birlikte herkesin, Kürdistan'ın bağımsızlığının bir tehdit olmadığını ve Kürd milletinin bu meşru talebini anlaması gerekiyor. Referandumdan önce karşılıklı anlayış içinde, şiddetten uzak bir şekilde, Bağdat'la bir sonuca varmak istiyoruz" denildi.
Ekonomik kriz
Bağdat merkezi yönetimi tarafından KBY'nin bütçeden alacağı payın kesilmesi, IŞİD ile savaşın mali yükü, yüz binlerce göçmenin masrafları ve petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan ekonomik krize ilişkin ise açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Kürdistan halkına eşsiz sabrından dolayı teşekkür ediyorum. Duyurulan reform projeleri üzerinde ciddi bir şekilde çalışılıyor ve kısa bir zamanda sonuç verecek. Reform ekonomik krizin atlatılmasına ve adaletin sağlanmasına yardımcı olacak.
Yönetim sisteminin sağlamlaştırılması, yanlışların düzeltilmesi, iç gelire bel bağlanması, alternatif gelir kaynaklarının bulunması ve üreten bir ülkenin inşası açısından mali kriz bir fırsat olarak değerlendirilmeli."