Başkent bilmecesi: Kudüs mü Doğu Kudüs mü?
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da gerçekleştirdiği Kudüs zirvesi sonucunda Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti ilan edildi ve ABD ile İsrail'e tepki gösterildi. Fakat İİT'nin toplantısına ilişkin büyük beklenti içerisinde olan kamuoyu ikiye bölündü. Kararı eleştirenlerin en büyük tepkisi ise 'Doğu Kudüs' vurgusu. İşte ayrıntılar...

Oluşturma Tarihi: 2017-12-14 12:51:55

Güncelleme Tarihi: 2017-12-14 12:51:55

TIMETURK | HABER MERKEZİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ederek, Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimi günlerdir protesto gösterileri ve tepkilere sebep olmuştu. İslam dünyası halkları sokaklara dökülürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı İstanbul'da Kudüs gündemi ile olağanüstü topladı. İslam dünyasından Suudi Arabistan'ın gerekli katılımı sağlamadığı zirvede Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olarak kabul edildi.

KUDÜS MÜ, DOĞU KUDÜS MÜ?

Fakat bu karar zirveye ilişkin büyük beklenti içerisinde olan Türkiye kamuoyunun bir kısmında tepkiyle karşılandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı kararın İsrail'in Batı Kudüs işgaline bir meşruiyet kazandırdığını belirtti.

İşte o tepkiler:












DOĞU KUDÜS NEDİR?

1948'de yaşanan Arap-İsrail savaşının ardından, İsrail'in Kudüs'ün bir kısmını işgal etmesiyle ortaya çıkan "Doğu Kudüs" ifadesi, Ürdün'ün yönetimine geçti. (Dünkü İİT toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ürdün Kralı Abdullah için sıklıkla 'Doğu Kudüs'ün koruyucu' ifadesini kullanmasının sebebi)

RESMİ OLARAK "DOĞU KUDÜS"

Ortaya çıkan bu durumun ardından Kudüs, Doğu Kudüs ve İsrail işgali altındaki Batı Kudüs olarak ikiye bölündü. Bu tarihin ardından İİT Zirvesi'nde de ifade edilen yer olan Doğu Kudüs, resmi anlaşmalar ve kararlar da "Doğu Kudüs veya Arap Kudüs'ü" olarak tanımlandı.

1967 yılında yaşanan 6 gün savaşlarının sonunda Doğu Kudüs'te İsrail tarafından işgal edildi. 1980 yılında ise Doğu ve Batı Kudüs İsrail tarafından "birleşik başkent" ilan edildi.

ABD KABUL ETTİ AMA BÜYÜKELÇİLİĞİ TAŞIMADI

ABD Kongresi de 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasa kabul etti ancak o tarihten bu yana gelen başkanların tamamı, dış politikadaki yetkilerini kullanarak büyükelçiliği Tel Aviv'de tuttu ve kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARŞI ÇIKTI

BM Güvenlik Konseyi İsrail'e karşı işgalin ve ilhakın geçersiz sayıldığı iki önemli karar aldı:

- İşgal'e karşı 242 sayılı karar

- İlhak'a karşı 478 sayılı karar

DOĞU KUDÜS'TE BULUNAN KUTSAL MEKANLAR VE ÖNEMLİ YERLER

Müslümanlar için: Mescid- i Aksa, Kutbet-üs-Sahra ve Burak Duvarı

Hristiyanlar için: Kıyamet Kilisesi

İİT KARARI "İŞGALİN GERİLETİLMESİ ADINA ÖNEMLİ"

Konuyu Twitter hesabında değerlendiren Gazeteci Yazar Bülent Şahin Erdeğer, İİT'nin kararının işgali geriletmek adına önemli olduğunu söyledi: