'Batı, Libya'da işgal kozunu kaybetti'
Libya'da yaşanan son gelişmeler sonrası Batı, 'işgal kozunu' kaybetti

Oluşturma Tarihi: 2016-06-16 16:44:20

Güncelleme Tarihi: 2016-06-16 16:44:20

TİMETURK I HABER MERKEZİ
AHMET SARIKURT

Uzun süredir iç karışıklıların yaşandığı Libya'da mevcut iki hükümeti bire indirmek için çalışmalar yürüten BM tarafları, F.Saracın başbakanlığında kurulan UMH ulusal mutabakat hükümetine güvenoyu verip tabii olmaya çağırdı.

Doğudaki darbeci Halife Hafter'in desteklediği Tobruk hükümeti bu daveti kabul edekti. Fakat Trablus'taki devrimci ve İslami grubların buna karşı çıkacağı ve hatta yeni hükümeti Trablus'a sokmamak için çatışacakları beklenirken tam tersi oldu.

Trablus'taki devrimci gruplar benimsememelerine rağmen Sarac'ın Başkent'e yerleşmesine ses çıkarmadılar. Yeni hükümetle pürüzleri gidermek için irtibat kurup diyaloğa da geçtiler. Böylelikle "Sarac'ın başkente girmesine izin vermezseniz size müdahele eder, terörist ilan ederiz" diyen ABD ve batılı ülkeler boşa düşmüş oldu.

AVRUPA LİBYA'YA MÜDAHALE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORDU

Bir tarafı tehdit eden Batı, anlaşmaya uymayan Hafter'e ise hiç ses çıkarmadı. Sirte'de bulunan IŞİD'i kendisi için tehdit olarak gören Avrupa, bunu Libyalıların halleyemeyeceğini ileri sürerek kendileri ortak bir ordu oluşturarak müdaheleyi düşünüyor ve İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkelerde destek vereceklerini söylüyorlardı. Fakat beklenmedik bir gelişme oldu yeni hükümete bağlı ağırlıklı olarak Mısratalıların oluşturduğu askeri güçler Sirte'de operasyon başlattı ve IŞİD'i gerileterek şehri ele geçirdi.

Bu operasyon başladığı zaman ne ilginçtir ki BM temsilcisi M. Kobler ve bazı batı ülkeleri Mısrata Meclisi Mahallisine, askeri günçlerin Sirteye 50 km kala durmasını tembihliyordu. Mısratalı güçler BM'yi dinlememiş ve ilerleyip şehrin büyük kısmına hakim olmuşlardı. Bu durumda Hafter'in kuşatması altında bulunan Bingazi'ye de destek yolu açılmış oldu. Doğuda zayıflayan Hafter'in bundan sonra işi daha da zorlaşacağa benziyor.

DMEOGRAFİK YAPIYLA OYNANIYOR

IŞİD bahanesiyle Libya'ya müdaheleyi düşünen Batı'nın elindeki kozda gitmiş oldu. Güneyde Fizzan bölgesini karıştıran Fransa ele geçirmek istediği doğu bölgesi içinde Hafter'i destekyor.

Dışişleri'nde görevli Libyalı bir bürokrat "En büyük tehlike Libya'nın demografik yapısıyla oynanıyor olması. Mısır, Sudan, Çad, Nijer gibi Afrika ülkelerinden kabileler Libya'nın güney bölgesine göç etmeye başladı. Arkasında Fransızlar var" dedi.