Yunanistan'da, Lozan Antlaşması ile özerk statüye sahip olan Batı Trakya Türk Azınlık Eğitimi'ni yok etmeye yönelik uygulanan zalimce politikalar hız kesmiyor. Son olarak Batı Trakya genelinde 6 Türk Azınlık İlkokulu'nun daha kapatılması kararlaştırıldı.
Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'na tahammül edemeyen zihniyetin “milli sorun” olarak telakki ettiği Azınlık kurum ve kuruluşlarını ortadan kaldırmak için yürüttüğü çalışmaları hız kesmiyor. Bu çerçevede cuntavari bir tarzda Müftülük kurumuna el koyup dini özgürlüğümüzü çiğnediği gibi, Azınlığın varlığının sacayaklarından biri olan özerk eğitim hakkımızı da çiğnemektedir. Son yıllarda 60'tan fazla azınlık ilkokulu, öğrenci azlığı gerekçesiyle Eğitim Bakanlığı tarafından kapatıldı.
Millet gazetesinin haberine göre, Atina yönetimi aldığı bir kararla başta Lozan Antlaşması olmak üzere uluslar arası anlaşma ve insan haklarına aykırı bir şekilde özel ve özerk bir statüye sahip olan 6 Türk Azınlık İlkokulu'nu daha kapatacak. Bu uygulamanın sert tepkilere rağmen devam etmesi azınlıkta endişeyle karşılanıyor.
Son 10 yılda kapatılan azınlık ilkokulu sayısı 60'ı aşarken, azınlık ilkokullarında eğitim gören öğrenci sayısında da ciddi bir azalma yaşanıyor. Batı Trakya Türk Azınlığı'nın eğitimle ilgili taleplerine yanıt vermeyen Atina yönetimi, her yıl daha da büyüyen bu sorunun çözümü için bir diyalog sürecinden de uzak duruyor. Bunun sonucu olarak son 20 yıldır, azınlık eğitimi zayıflamaya devam ediyor.
Her eğitim yılının başında kapatılan okullar ortadan kaldırılmak istenen azınlık eğitiminin bir göstergesi haline geldi. Çerçevesi başta Lozan Antlaşması olmak üzere, ikili anlaşmalar ve özel düzenlemelerle belirlenen azınlık eğitiminin özel statüsünü dikkate almadan azınlık okullarının kapatılması azılık tarafından tepkiyle karşılanıyor. Ancak azınlığın tepkileri dikkate alınmadan, söz konusu uygulama hükümetler değişse de bir devlet politikası olarak devam ediyor.
2019 – 2020 eğitim öğretiminin başlamasına bir ay kala, Batı Trakya genelinde bazı azınlık ilkokullarının kapatılacağı haberleri yerel basında yer almaya başladı. Haberlere göre; Eğitim Bakanlığı ve bölgedeki yerel kurumlar yeni eğitim yılı öncesinde 6 azınlık ilkokulunun kapatılmasını kararlaştırdı. Bu bilgiler henüz kesinlik ve resmiyet kazanmış değil; ancak yetkililerin söz konusu okulların kapatılacağını önümüzdeki günlerde duyurması bekleniyor.
Kapatılması planlanan azınlık ilkokullarından dördünün Rodop ilinde, birinin İskeçe ilinde, bir ilkokulun da Meriç ilinde olduğu öğrenildi. Rodop ilinde Dündarlı, Bulduklu, Doğanca ve Melikli köylerindeki azınlık ilkokullarının; İskeçe ilinde Zeynelli köyü azınlık ilkokulunun, Meriç ilinde ise Çilingirmahalle azınlık ilkolunun kapatılması bekleniyor.
Öte yandan, yeni eğitim – öğretim yılında kapatılacak okulların yanı sıra bazı azınlık ilkokullarında sınıf sayılarının azaltılacağı öne sürüldü. Örneğin 12 sınıflı bir okulun, 10 sınıfa veya 6 sınıflı bir köy ilkokulunun 4 sınıfa indirileceği belirtildi. Azınlık ilkokullarındaki sınıf sayılarının azaltılması, beraberinde bu okullarda görev yapan öğretim personelinin de azalacağı anlamına geliyor. Böylece azınlık ilkokullarında görev yapan öğretmen sayısında azalma yaşanacak.
Bu tür gelişmelerin azınlık açısından üzücü olduğunu belirten azınlık eğitim çevreleri, olumsuz gidişatın mutlaka durdurulması gerektiğini, bunun için de hükümetten iyi niyet beklediklerini vurguladılar.
Bu arada, kapatılması muhtemel azınlık okulları ve sınıf sayıları azaltılacak okulların hangileri olacağı konusunun önümüzdeki günlerde resmiyet kazanması bekleniyor.