ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden ve başkan yardımcısı adayı olarak seçtiği Kamala Harris, ilk kez birlikte kamuoyunun karşısına çıktı. İkilinin başkanlık seçimleri kampanyasını resmi olarak başlattığı etkinlikte konuşan Biden, “Kamala Harris doğru bir tercih” dedi.
Joe Biden'ın memleketi Delaware eyaletinin Wilmington kentindeki bir lisede bir araya gelen ikilinin ilk seçim kampanyası etkinliği Corona virüsü salgını sebebiyle olağan seçim kampanyalarından farklıydı. Salona alınan konuk ve basın mensuplarının sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde etkinliği takip etmeleri sağlandı. Biden ve Harris dahil salonda herkesin maske takması dikkat çekti. “İlk günden göreve hazır"
Etkinlikte konuşan Joe Biden, başkan yardımcısı olarak Kamala Harris'i seçme kararı için, “Doğru kişiyi seçtiğim konusunda hiç şüphem yok. Kamala Harris zeki, güçlü, deneyimli ve bu ülkenin belkemiği olan orta sınıf için mücadele veren başarısını kanıtlamış bir savaşçı. Zor kararlar nasıl alınır biliyor. İlk günden bu göreve hazır. Bu ulusu yeniden inşa etmek için çalışmaya her ikimiz de hazırız” dedi.
Joe Biden, Kamala Harris'in göçmen bir aileden gelmesine dikkat çekerek, “Göçmen ailelerin ülkemizi nasıl zenginleştirdiğini de, Amerika'da siyah ve Hint kökenli biri olarak büyümenin zorluklarını da şahsen biliyor” ifadelerini kullandı.
“Zor kararlar öncesi odada kalan en son kişi olmasını istedim”
Başkan yardımcısı adayını belirleme sürecini kendi deneyiminden yola çıkarak anlatan Joe Biden, eski Başkan Barack Obama'nın o dönem kendisine en çok ne istediğini sorduğunda, “önemli kararlar almadan önce odada kalan son kişi olmak istediğini” söylediğini belirtti; “Ben de Kamala'dan aynı şeyi istedim” dedi.
Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in görevde oldukları dört yıl boyunca iç ve dış politikada attıkları adımları sert bir dille eleştiren Joe Biden, “Dört yıldır devam eden kötü bir yönetimle Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yurtiçinde ve yurtdışında yol açtıkları bu kargaşayı düzeltmek için işe koyulacağız. Amerika bizi içine koydukları bu delikten çıkmakla kalmayacak, daha iyisini birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.
Biden, “Kamu sağlığı kriziyle karşı karşıyayız ama aylar sonra bile Başkan hala gerçek bir liderlik sergilemiş değil. Pandeminin kontrol altına alınması konusunda ortaya bir plan koymayan başkanın liderlik eksikliğinden kaynaklanan boşluğu yerel yönetimler doldurmaya çalışıyor. Kendisi ise kararnameler çıkararak virüsün ortadan kaybolacağı konusunda ısrar ediyor” sözleriyle Trump yönetiminin Corona virüsü salgını konusundaki tutumunu eleştirdi.
Biden ve Harris'in birlikte düzenledikleri ilk etkinlik Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Neo-Nazi grupların gösteri yürüyüşü ve ardından yaşanan olayların üçüncü yıldönümüne rastladı.
Başkan Donald Trump'ın olayın olduğu dönemde tepki gören Her iki tarafta da çok iyi insanlar var açıklamasına atıfta bulunan Joe Biden, Trump'ın bu sözlerinin kendisinin başkanlığa aday olmasını sağladığını söyledi.
Joe Biden'ın davetiyle kürsüye gelen Kamala Harris, Amerika'nın karşı karşıya olduğu virüs salgını, ırkçılık tartışması ve ekonomik sorunlara değindi.
“Başkan'ın pandemi sürecini yönetememesi, bizi Büyük Buhran'dan bu yanaki en ağır ekonomik krize sürükledi. Irkçılık ve sistematik adaletsizlikle ahlaki olarak hesaplaştığımız bu dönem, değişim talep eden yeni bir vicdanı beraberinde getirdi. Amerika liderliğe aç. Bizimse kendisini göreve getirenlerden çok kendisini önemseyen bir başkanımız var. Ama iyi haber şu ki, Donald Trump ve Mike Pence'in başarısız olmuş yönetimini kabul etmek zorunda değiliz. 83 gün içinde ülkemiz için daha iyi bir geleceği seçme şansımız var” dedi.
Göçmen bir aileden geldiğine değinen Kamala Harris, “Annem kız kardeşimle beni her şeyin bizde bittiğine inanmamızı sağlayacak şekilde yetiştirdi. 'Arkana yaslanıp şikayet etme. Bir şeyler yap' derdi. Ben de yaptım” şeklinde konuştu.
Haftaya adaylıkları kurultayda kabul edecekler
Joe Biden ve Kamala Harris ikilisinin önümüzdeki hafta virüs salgını yüzünden büyük bir kısmı sanal ortamda düzenlenecek olan Demokrat Parti Ulusal Kurultay'ında başkan ve başkan yardımcısı adaylıklarını resmen kabul etmeleri bekleniyor.
Dört gün boyunca devam edecek olan kurultayda, Demokrat Parti'den eski başkan Barack Obama, eski First Lady Michelle Obama ve Hillary Clinton gibi isimlerin konuşma yapmaları bekleniyor.
Yedi Soruda Biden'ın Yardımcı Adayı Kamala Harris
1-Harris'i diğer adaylardan farklı kılan ırksal unsurlar ne?
Harris, Amerika'nın iki büyük partisinden birinde başkan yardımcılığına aday gösterilen ilk siyah kadın ve aynı zamanda da ilk Hint kökenli Amerikan vatandaşı.
55 yaşındaki Harris göçmen bir aileden geliyor. Annesi Hindistan'da doğan bir kanser araştırmacısıydı ve son araştırmasını ABD Enerji Bakanlığı için çalışmalar yapan Berkeley Laboratuvarı'nda tamamlamıştı. Harris'in Jamaika doğumlu babası ise Stanford Üniversitesi'nde ekonomi profesörüydü.
2- Mütevazi bir aileden gelen Harris nasıl öne çıktı?
Her ne kadar mütevazı bir ailede yetişmiş olsa da, Harris San Francisco'daki sosyal çevrelerde oldukça tanınan bir isim.
Yedi yaşındayken anne ve babasının boşanmasının ardından, Harris çoğunlukla annesiyle yaşamış. Geçen yıl New Yorker dergisine verdiği bir röportajda, çocukluk ve gençlik yıllarında annesiyle birlikte birçok kez farklı yerlere taşındıklarını anlatmıştı.
Ancak Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu ve ünlü Californialı siyasetçi ailelerin bulunduğu California'da sosyal çevrede oldukça iyi bir yer edindi.
Harris'in uzun süredir arkadaşı ve aynı zamanda da eski bir çalışanı olan Sharon Owsley New Yorker dergisine Harris'i şu sözlerle anlattı: “San Francisco'da, özellikle de 25 yıl önce, birbirleriyle sosyalleşen ve opera, bale ve sanatı oldukça fazla destekleyen bir grup vardı. Bu gruba girmeniz, sağladığınız katkıya bağlıydı, paranız olup olmadığına değil; yani tamamen zekiliğinize bağlıydı. Kamala'nın cazibesi de buydu, bir yere gittiğinde zekasıyla herkesi etkileyebiliyordu.”
3- Obama'yla karşılaştırılmaktan neden hoşlanmıyor?
Harris bölge savcısı olduğu günlerden başkanlık aday adaylığı günlerine kadar “Obama'nın kadın versiyonu” olarak tanımlanıyordu. Ancak Harris bu karşılaştırmayı klişe buluyor ve hoşlanmıyor.
Harris'in uzun süredir danışmanlığını yapan Sean Clegg 2019 yılında New Yorker'la röportajında, Harris'in bu konuya yaklaşımını anlatırken, “Onu herşeyden çok sinirlendiren şey demografik kalıplara indirgenmekti. O bir savcıydı. Obama'yla hayat tecrübeleri aynı değildi. Bize, ‘Beni bir erkeğin yaptığı birşeye dayanarak tanımlamayın' derdi” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan, Eski Başkan Barack Obama, Harris'in başkan yardımcılığı adaylığını Twitter üzerinden tebrik ederek, “Bugün ülkemiz için güzel bir gün” dedi.
4- Savcılık geçmişi neden hem övülüyor hem eleştiriliyor?
Harris'in Demokrat Parti'deki başkan aday adaylığı kampanyasında ana gündem maddesi ceza hukuku reformuydu. Harris bunu, San Francisco'da 13 yıl boyunca savcılık yapmış ve kendisini ‘ilerici bir savcı' olarak nitelendiren bir aday olarak gündeme taşımıştı. 2005 yılında hayata geçirdiği, ilk kez uyuşturucu suçu işleyenlerin yeniden topluma kazandırılmasını amaçlayan girişimini de birçok kez reform çalışmalarına örnek gösterdi.
Öte yandan, Harris okula gitmeyen öğrencilerin velilerine ceza uygulamaya yönelik yaklaşımı ve bazı davalardaki yanlış olduğu iddia edilen suçlamaları nedeniyle eleştirilerin de odağı oldu.
Harris'in bölge savcılığı dönemindeki en tartışmalı davalardan biri, cinayet suçuyla 6 yıl cezaevinde kalan Jamal Trulove'ın davasıydı. Trulove 2015 yılındaki davada beraat etti. 2018 yılında da jürinin Trulove'a karşı polisin sahte delil kullandığına ve Trulove'ın lehine olabilecek delilleri de kararttığına hükmetmesinin ardından Trulove'a 13,1 milyon dolar ödül verildi.
Mayıs ayının sonunda siyah Amerikalı George Floyd'un polis nezaretinde hayatını kaybetmesinden bu yana Amerika genelinde süregelen polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı harekete dahil olan özellikle genç ve liberal seçmenlerin, savcılık dönemindeki Trulove davası gibi davalardan dolayı Harris'in başkan yardımcılığı adaylığına sıcak bakmayacakları tahmin ediliyor.
5- 2003 yılından bu yana kaç seçim kazandı?
2003 yılında San Francisco bölge savcılığına seçilen Kamala Harris 2007'deki seçimlerde de galip geldi.
2010 yılında da Cumhuriyetçi rakibi Steve Cooley'in önüne geçerek California eyaleti başsavcılığı görevini kazandı. Aynı göreve 2014 yılında yapılan seçimlerde de Cumhuriyetçi rakibi Ronald Gold'u yenerek devam etti.
2016 yılında Kongre seçimlerindeyse California Senatörü seçildi.
6- Başkanlık adaylığını ne zaman açıkladı?
Harris 2017 yılında California Senatörü seçildi. Bu görevin yarım dönemi henüz tamamlanmışken de Demokrat Parti'den başkan aday adayı olduğunu açıkladı.
Demokrat Parti'de ABD başkan aday adaylığını “Halk İçin Kamala Harris” sloganıyla başlatan Harris, adaylığını 2019 yılında, Amerika'nın en önde gelen siyah liderlerinden Martin Luther King'i anma günü olan 21 Ocak'ta açıklamıştı.
7- Biden'ı eleştirmesine rağmen nasıl aday gösterildi?
Harris, Demokrat Parti'den başkan aday adaylığından geri çekilmesinin üç ay sonrasında Twitter hesabından “Joe'ya güveniyorum” sözleriyle paylaştığı mesajıyla Biden'a desteğini açıkça ifade etti.
Demokrat aday adayları arasında 2019 yılı Haziran ayında düzenlenen tartışma programında ise Harris ile Biden arasındaki çekişme gündeme damga vurmuştu. Harris, Biden'ın 1970'li yıllarda siyah öğrencilerin de dahil edilmesini sağlama amaçlı okul otobüsü programına o dönemlerde karşı çıktığını hatırlatarak Biden'ı sert bir şekilde eleştirmişti.
Bu eleştirilere rağmen Harris'i başkan yardımcılığı adaylığı için değerlendirmeye alacağı sinyalini veren Biden ise 2019 yılı Aralık ayında Harris'i “Senatör Harris olmak istediği herşeyi olabilecek kapasiteye sahip. Bunu içtenlikle söylüyorum” sözleriyle övmüştü.
Kaynak: WOA