Dolar

35,4580

Euro

36,5881

Altın

3.084,85

Bist

9.753,97

Bin 500 göçmen Endonezya'da karaya çıktı

Günlerdir denizde mahsur kalan Arakanlı Müslümanlar'ın da aralarında bulunduğu bin 500 kadar göçmenin Endonezya'da karaya çıkmayı başardığı belirtiliyor.

11 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-18 13:00:49

Bin 500 göçmen Endonezya'da karaya çıktı

AA'nın haberine göre; Endonezya'nın Açe bölgesindeki Langsa kentine gelen göçmen sayısının bin 500 civarında olduğu bildirildi. BBC'nin haberinde, Langsa Belediye Başkanı Osman Abdullah, göçmenlerin denizde kaçakçılar tarafından terk edildikten sonra karaya çıktıklarını belirterek, göçmenlerin bakımı için acil yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Abdullah, göçmenlere diğer işler için ayrılan fonları kullandıklarını dile getirerek, "İnsani yardımı geçici olarak kent bütçemizden finanse ediyoruz. Finansal kaynağımız çok sınırlı" dedi. Osman Abdullah, bazı örgütlerin yardıma hazır olduğunu duyduğunu, ancak kente henüz hiçbir örgütten yardım gelmediğini sözlerine ekledi.

Uluslararası Göç Örgütü, Hint Okyanusu ve Andaman Denizi açıklarındaki insan kaçakçılarına ait teknelerde halen 8 bin göçmenin bulunduğunu açıklamıştı. Çoğunluğunu Myanmar'daki insan hakları ihlalleri ve şiddetten kaçan Rohingya Müslümanları ile Bangladeşlilerin oluşturduğu göçmenler, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediği için denizde yaşam mücadelesi veriyor.

Malezya Myanmar'ı uyarmayı planlıyor

Malezya'nın, Güney Asya'da denizde çok sayıda göçmenin mahsur kalmasıyla yaşanan trajedi üzerine Myanmar'a Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunda sert bir uyarıda bulunmayı planladığı bildirildi. 

Malezya Dışişleri Bakanlığı'ndan adının açıklanması istemeyen bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu hafta Myanmar, Endonezya ve Tayland dışişleri bakanlarının katılması beklenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısına Myanmarlı yetkililerin iştirak etmemesi halinde ülkesinin Rohingya Müslümanlarına ilişkin Myanmar'a sert bir uyarı yapmayı planladığını söyledi. 

Malezya, Endonezya ve Tayland, göçmen taşıyan tekneleri "denizde kalmaya elverişsiz durumda ve batıyor olmadıkça" geri çevireceklerini duyururken, Tayland daha sonra küçük teknelere izin verebileceğini açıklamıştı. 

Öte yandan, Myanmar Devlet Başkanlığı'nda görevli üst düzey yetkili U Zaw Htay, ülkesinin göçmen krizinin ele alınacağı toplantıya katılması yönünde artan uluslararası baskıyı eleştirdi.

U Zaw Htay, Facebook'taki paylaşımında, "ASEAN bölge ülkelerinin kendi zayıflıkları ve sorunlarıyla cesurca başa çıkmaları gerekli. Suçu sadece Myanmar'a yükleyince sorumlulukları ortadan kalkmayacak" ifadesini kullandı.

Haber Ara