Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Çadlı Yüzbaşı Ngare Musa değerlendirmesinde, Boko Haram şiddeti nedeniyle Çad Gölü çevresinde bulunan Fitine, Tetoa, Koirom, Goriya, Mussaram, Kalma ve Baderem bölgelerinden gelen 2 bine yakın kişinin güvenli bölge olan Kinesseroma'a kaçtığını belirtti.
Örgütün saldırılarından korkup küçük adayı terk etmeyi düşünen Kinesserom sakinlerinin bile güvenlik güçlerinin yoğunluklu olarak konuşlandığını gördükten sonra kalmaya karar verdiğine dikkati çeken Musa, güvenliği en üst seviyeye çıkarmak amacıyla adaya çok sayıda asker konuşlandığını belirtti.
Tetoa'dan adaya göç eden Mumine Haruna adlı eski bir satıcı, Kinesserom'a geldiklerinden bu yana yerel halkın ihtiyaç malzemesi dağıtarak kendilerine yardımcı olduğunu ifade etti.
Yerel halkın yardımlarıyla uzun süre ayakta kalamayacaklarını dile getiren Haruna, "Hem ailem hem de Fitine kasabamızın ateşe verilmesi sırasında kaybolan arkadaşımın ailesiyle ilgilenmem gerek" diyerek hükümetin bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi.
Hükümetin sessizliğini eleştirenlerden Halima Seydu adlı bir başka mülteci ise adaya sığınmak üzere komşu bölgelerden de gelebileceklerin olduğunu ve durumun daha zorlaşabileceğini vurguladı.
Kinesserom yetkililerinden Adam Seid, sağlık krizi patlak vermeden hükümetin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydederken bir başka yetkili, hükümetin şimdilik söz konusu mültecilerin sorununa çözüm bulamadığını ancak en yakın zamanda konuyu ele alacağını duyurdu.
Çad, Nijerya, Nijer ve Kamerun sınırına yakın Çad Gölü ve adaları, Boko Haram'ın yıllardır saldırıdan sonra geri çekilmek için kullandığı bölge haline geldi.
Çad'da son dönemde saldırılarını arttıran Boko Haram örgütü geçen hafta Çad ordusunun düzenlediği operasyon sonucu büyük darbe almıştı. Operasyonda 100'den fazla militan öldürülmüştü.
Boko Haram'a karşı mücadele kapsamında Çad bölgeye binden fazla asker konuşlandırdı.
Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin'in Boko Haram ile mücadele kapsamında Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü (MNJTF) oluşturmuştu.