Bir nükleer patlamanın geri dönüşü olmayan zararlara yol açma potansiyeline sahip olduğu bir sır değil. Kendimizi bir nükleer saldırı ile karşı karşıya bulursak, kendimizi korumak için en iyi çözümün bir ölüm kalım meselesi olabileceğini bilmek.
Nükleer saldırılar pek çok risk içerir. Yakın mesafedeki her şey buharlaşır ve geniş bir yarıçap içindekiler bile radyasyonla karşılaşma riskiyle karşı karşıya kalır. Bu türden bir patlamayla karşılaşabileceğiniz riskler yalnızca bunlar değildir.
The Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan habere göre; nükleer patlamalar, en ağır cisimleri bile havaya kaldıracak ve canlılarda ciddi yaralanmalara neden olacak kadar güçlü, patlama kaynaklı dalgalara, artan hava hızına ve kuvvetlere neden olur.
Physics of Fluids dergisinde geçen salı günü yayınlanan ve Lefkoşa Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan " Nükleer patlamanın iç mekandaki insanlar üzerindeki etkisi " başlıklı bir çalışmada, iç mekana sığınan insanların nasıl davranacağını görmek için bir atom bombası patlaması simüle edildi.
Tespit edilen birden fazla hasar bölgesi vardı. Orta bölgede, patlama dalgaları binaları yerle bir edecek ve dışarıda kalan insanları yaralayacak kadar güçlüydü. Bununla birlikte, sağlam bir yapıya (tipik olarak beton esaslı) sahip binalar ayakta kalmaya devam edebildi.
Araştırmacılar, nükleer patlama dalgalarının sağlam yapılardaki hareketlerini incelemek için bir bilgisayar modelleme sistemi kullanarak, bir nükleer saldırı sırasında olabilecek en iyi ve en kötü yerleri belirleyebildiler.
Yazarlardan biri olan Dimitris Drikakis, "Çalışmamızdan önce, patlama dalgasına dayanıklı betonla güçlendirilmiş bir binanın içindeki insanlara yönelik tehlike belirsizdi. Çalışmamız, yüksek hava hızlarının önemli bir tehlike olmaya devam ettiğini ve yine de ciddi yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olabileceğini gösteriyor " dedi.
"Sonuçları şok ediciydi" diyen Drikakis, ‘Sağlam' bir binada kalmak, nükleer bir saldırıyla ilişkili risklerden kaçınmak için neredeyse yeterli değildir. Dar alanlar artan hava hızını tehdit eder ve patlama dalgaları duvarlardan yansıma ve köşelerden bükülme özelliğine sahiptir. Araştırmaya göre, olabilecek en kötü durumlarda, patlamanın böyle bir güç üretme yeteneği, 'insanın vücut ağırlığının 18 katına' eşdeğer bir güç oluşturabilir" yorumunda bulundu.
Çalışmanın yazarlarından biri olan Ioannis Kokkinakis ise, "Kaçınılması gereken en tehlikeli kritik iç mekanlar, pencereler, koridorlar ve kapılardır" dedi.
Kokkinakis, "İnsanlar bu yerlerden uzak durmalı ve hemen sığınmalıdır. Patlamaya bakan ön odada bile, patlamaya bakan duvarın köşelerine konumlandırılırsa yüksek hava hızlarından korunulabilir." uyarısında bulundu.
Araştırma yazarları bir şeyi kesin olarak söyleyebildiler: eğer bir nükleer saldırı gerçekleşirse, harekete geçmek için sadece birkaç saniyeniz var... aksi halde çok geç. Güvenli bir yer bulmak çok önemlidir ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerekir.
Drikakis, "Ayrıca artan radyasyon seviyeleri, güvensiz binalar, hasarlı elektrik ve gaz hatları ve yangınlar olacak. İnsanlar yukarıdakilerin hepsinden endişe duymalı ve derhal acil yardım istemelidir." dedi.