University College London'da hesaplamalı sismoloji alanında araştırma görevlisi olan Stephen Hicks, Twitter'da bugünkü felaketin ön analizinin, Türkiye'de Aralık 1939'da yine 7,8 büyüklüğünde olan depremi geçebileceğini gösterdiğini söyledi.
Stephen Hicks, bölgedeki depremlerin çoğunun ülkenin kuzeyindeki Kuzey Anadolu fay hattı boyunca meydana geldiğini, ancak bugünkü depremin Doğu Anadolu fay kuşağıyla ilişkili göründüğünü söyledi.
Stephen Hicks, "Kuzey Anadolu Fayı, büyük depremlerin batıya, İstanbul'a doğru bariz göçü nedeniyle son yıllarda büyük ilgi görmüştür. Ancak bugünkü M7.8 depremi, Arap ve Anadolu tektonik plakalarını aşan Doğu Anadolu Fay zonu ile ilgili gibi görünüyor." dedi.
Georgia Tech Üniversitesi Yer ve Atmosfer Bilimleri Okulu'nda yardımcı doçent olan Karl Lang da, CNN'e yaptığı açıklamada depremin vurduğu bölgenin sismik aktiviteye eğilimli olduğunu söyledi. Lang, "Bu çok büyük bir fay bölgesi, ancak bu, yakın geçmişte yaşadıklarından daha büyük bir deprem" dedi.
Deprem öncekilerden farklı
bir bölgede meydana geldi
Avustralya Sismoloji Araştırma Merkezi baş bilim adamı Adam Pascale ise, bugünkü felaketin rutin olarak bu kadar büyük depremlerin olmadığı bir bölgede meydana geldiğini söyledi. “Bu, Arabistan ve Anadolu Levhası'nın bu sınırında kaydedilen ilk büyüklük 7+. Bu büyüklükteki en yakın deprem 1939'da kuzeydoğuda [155 mil] üzerindeydi” dedi.
Adam Pascale, çarpışma ve artçı sarsıntıların çok sayıda insanı etkilemesinin muhtemel olduğunu, çünkü bunların geçmişe kıyasla çok daha yoğun nüfuslu bir bölgede meydana geldiğini söyledi.
Bir uzman, Türkiye'deki yıkıcı depremi
3 gün önce tahmin etti
Bu arada Sismik faaliyetleri izleyen bir etüt merkezinde görev yapan bir uzman, Türkiye'de bugün meydana gelen depremin oluşacağını tahmin ederek, depremden 3 gün önce etki merkezlerini belirledi.
Frank Hogerbets, 3 Şubat'ta sosyal paylaşım sitesi "Twitter"daki sayfasında, "Er ya da geç bu bölgede (güney-orta Türkiye, Ürdün, Suriye ve Lübnan) 7,5 derecelik bir deprem olacak" dedi.
Bu harita, ölümcül depreminnerede gerçekleştiğini gösteriyor
Washington Postun'un haberine göre; bu sabahı erken saatlerde birçok ülkede binaları yerlebir eden ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan 7,8 büyüklüğündeki ölümcül depremin merkez üssü, yaklaşık 2,1 milyon nüfuslu bir sınır kenti ve gastronomi ve antik arkeolojik alanlarıyla tanınan bir ilin başkenti olan Gaziantep'in yaklaşık 20 mil batısındaydı.
US Geological Survey'e göre depremin derinliği yaklaşık 17,9 kilometre (11,1 mil) idi ve yerel saatle 04:17 civarında meydana geldi.
ABD Jeoloji Araştırması bugün yaptığı açıklamada , "Yüksek kayıplar ve büyük hasar olası ve felaket muhtemelen yaygın" diyerek, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2'sine varan bir ekonomik kayıp tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.
Türkiye'deki deprem sonrası
İtalya'da tsunami alarmı verildi
Öte yandan İtalyan makamları bugün Türkiye'de meydana gelen depremin ardından kıyıları için tsunami alarmı verdi. Acil olaylarla ilgilenen Sivil Savunma Dairesi yaptığı açıklamada, olası tsunami dalgaları nedeniyle insanların daha yüksek yerlere taşınmasını tavsiye etti .