BM'den Güney Sudan çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM), Güney Sudan'dan komşu ülkelere göç eden 1 milyon 800 binden fazla sığınmacının acil temel ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası topluma 1,4 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2017-05-15 16:59:09

Güncelleme Tarihi: 2017-05-15 16:59:09

AA'nın haberine göre BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi'nin katılımıyla İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde Güney Sudanlı sığınmacılara destek amacıyla uluslararası toplantı düzenlendi.

WFP İcra Direktörü Beasley, burada yaptığı konuşmada, "Güney Sudan halkının çektiği acı tasavvur edilemez. Neredeyse uçurumun kenarındalar. Şiddet, bu krizin temel nedenidir" dedi.

İnsani yardım çalışanlarının savunmasız ve aç insanlara ulaşmakta zorluklar çektiğini vurgulayan Beasley, birçok Güney Sudanlı sığınmacının açlık ve hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğine, birçoğunun da güvenliklerini sağlamak için komşu ülkelere sığındığına işaret etti.

Beasley, dünyanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük insani krizlerden biriyle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Grandi de Güney Sudan'daki çatışmalar ve kötüye giden insani koşullar nedeniyle çok ciddi sayıda sığınmacının evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada da WFP ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin Güney Sudan'dan komşu ülkelere göç eden 1 milyon 800 binden fazla sığınmacının acil temel ihtiyaçlarının karşılanması için donör ülkelere 1,4 milyar dolar yardım çağrısında bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, söz konusu rakamın şimdiye kadar sadece yüzde 14'ünün karşılanabildiğine işaret edilerek, uluslararası toplumun harekete geçmesi istendi.

GÜNEY SUDAN'DA NELER OLUYOR?

BM rakamlarına göre Uganda'da 898 bin, Sudan'da 375 bin, Etiyopya'da 375 bin, Kenya'da 97 bin, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 76 bin ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde de 2 bin 200 Güney Sudanlı sığınmacı bulunuyor. WFP, komşu ülkelerdeki 1 milyon 800 binden fazla sığınmacıya gıda ve nakit para yardımında bulunuyor.

Ülkede Aralık 2013-Ağustos 2015 döneminde yaşanan iç savaşta yaklaşık 50 bin kişi yaşamını yitirmişti. İç savaşın yanı sıra şiddetli kuraklığa bağlı kıtlığın da yaşandığı ülkede nüfusun yüzde 70'i gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlarını temin edemiyor.