Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) gayriresmi toplantısında,Halep'teki acıların devam ettiği belirtilerek BMGK'ya eylem çağrısında bulunuldu.
Suriye'nin Halep kentindeki sivillerin durumu, BMGK'nın bağlayıcılığı olmayan gayriresmi nitelikteki "Arria Formülü" toplantısında ele alındı.
Toplantıya, gönüllü doktorların yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve bölge uzmanı katıldı.
Hava saldırıları sonucunda yıkılan hastanelerin ve yaralıların fotoğraf ve görüntülerinin gösterildiği toplantıda, BMGK'ya ve uluslararası topluma hayat kurtarmak için daha fazla eylem çağrısı yapıldı.
Suriye-Amerikan Tıp Derneği Başkanı Dr. Zaher Sahloul, toplantıda yaptığı konuşmada, Halep'in doğusundaki sağlık tesislerinin düzenli olarak hedef alındığını belirterek tedavi imkanlarının yok edilmesi nedeniyle hastaların hayatını kaybettiğini söyledi.
Suriye rejim güçlerinin, 250 bin kişinin bulunduğu Halep'in doğusunu kuşattığını vurgulayan Shaloul, BM diplomatlarına "Buna izin vermemelisiniz. Suriye'ye gidin ve acıya tanıklık edin." dedi.
Samer Attar isimli hekim de 12 yıldır çatışma bölgelerinde çalıştığını ifade ederek Suriye'nin Halep kentindeki "utanç verici" acıyı hiçbir yerde görmediğini belirtti.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O'Brien da konuşmasında, Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulundu.
Toplantıda varil bombalarının atıldığı, sağlık tesislerinin vurulduğu, kimyasal silahların kullanıldığı, sivil yerleşim yerlerinin kuşatıldığı Suriye'de devam eden şiddetin uluslararası toplumun utancı olduğu vurgulandı.
Amerikalı ve Rus temsilciler
Toplantının ev sahiplerinden ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, yapığı konuşmada, "Sivillerin siyasi pazarlık kozu veya savaş taktiği olarak kullanılamayacağını vurgulamak zorundayız." diye konuştu.
Power, Rusya'ya, kuşatmalara yardımcı olmaya son verme çağrısında bulundu.
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise ABD'yi ve Batılı meslektaşlarını suçlayarak "meşru Suriye rejiminin terörle mücadele eylemlerinden bahsetmek yerine Suriye'deki problemin gerçek nedenlerini itiraf etmeleri" çağrısında bulundu.
İsmini Venezuelalı diplomat Diego Arria'dan alan "Arria Formülü" toplantıları, BMGK üyelerinin son yıllarda başvurduğu yöntemlerden biri. Tüm üyelerin katılması gerekmeyen bu toplantıların esnek bir çerçevesi bulunuyor.