BM'den 'nükleer silahsızlanma' çağrısı
BM'ye bağlı Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü Sekreteri Zerbo, 'nükleer silahsızlanma' çağrısında bulundu

Oluşturma Tarihi: 2015-11-18 05:34:17

Güncelleme Tarihi: 2015-11-18 05:34:17

AA'nın haberine göre: Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması Örgütü (CTBTO) Sekreteri Lassina Zerbo, anlaşma yürürlüğe girmeden nükleer denemelerin durmayacağını belirterek, "Anlaşmanın yürürlüğe sokulması, nükleer silahlardan arındırılmış dünyaya doğru ilk somut adımdır" dedi.

Zerbo, BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen "Nükleer Silahlardan Arındırılmış Dünya'ya Doğru" konulu serginin açılışında konuştu. Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atılan atom bombalarının neden olduğu felaketin açık bir şekilde görüldüğünü belirten Zerbo, serginin nükleer silahların ahlaki olmadığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

"1996'dan beri 2 binin üzerinde nükleer deneme gerçekleştirildi"

Dünya liderlerini nükleer silahların ortadan kaldırılması için ortak çalışmaya davet eden Zerbo, "Eğer devletler siyasal liderlikleri ve çok taraflı işbirliğiyle ileriye dönük kararlı bir duruş gösterirlerse, nükleer silahsızlanmaya yönelik somut adım atma amacına ulaşılabilir" dedi.

Japonya'daki atom bombalarının son olmadığını ve halen nükleer deneme yapıldığını ifade eden Zerbo, "Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nın kabul edildiği 1996'dan beri 2 binin üzerinde nükleer deneme gerçekleştirildi. Nükleer denemeler, küresel güvenliği tehdit ederek istikrarsızlığa ve insan sağlığı ve çevre üzerinde korkunç maliyetlere neden olmuştur. Varsayım ve soyut endişeden bahsetmiyoruz. Hiroşima ve Nagasaki derslerini unutmak, insanlığımızdan uzaklaşmaktır" diye konuştu.

"Anlaşmayı yürürlüğe sokun" çağrısı

Bütün uyarılara rağmen nükleer denemeleri devam ettiren tek ülkenin Kuzey Kore olduğunu kaydeden Zerbo, bu eylemlerin Kuzey Kore'yi sadece uluslararası izolasyona sürüklediğini belirtti. Ülkelere güven veren "Uluslararası Gözetim Sistemi"ne sahip olduklarını kaydeden Zerbo, "Hiçbir nükleer deneme bu denetimden kaçamaz" ifadelerini kullandı.

Kapsamlı Nükleer Denemelerin Yasaklanması Anlaşması'nın ülkeler tarafından yürürlüğe sokulması çağrısı yapan Zerbo, anlaşma yürürlüğe girmeden nükleer denemelerin ve silah yarışının durdurulmasının garantisinin olmadığını söyledi. Zerbo, "Anlaşmanın yürürlüğe sokulması, nükleer silahlardan arındırılmış dünyaya doğru ilk somut adımdır" dedi.

"Hiroşima ve Nagasaki'nin çocukları, kadınları ve erkekleri bu felakete şahitlik ettiler"

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui ise Hiroşima ve Nagasaki şehirlerinde yaşanan felaketin ve hayatta kalanların tanıklıklarının, nükleer silahların dünyaya ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini söyledi.

'SOYUT KAVRAMLARIN BİR ANLAMI YOK'

Caydırıcılık ve stratejik denge gibi soyut kavramların hiçbir anlamının olmadığını kaydeden Matsui, "Hiroşima ve Nagasaki'nin çocukları, kadınları ve erkekleri bu felakete şahitlik ettiler. Hepimiz, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması amacını paylaşıyoruz ve gerçekten bu sesler daha da büyüyor" diye konuştu.

Nükleer denemelerden kurtulmuş bir dünyaya halen sahip olunmadığını vurgulayan Matsui, bütün devletlerin nükleer denemelerin yasaklanması anlaşmasını uygulamasını istedi.

Japonya'nın BM Viyana Ofisi temsilcisi Büyükelçi Mitsuru Kitano, Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde yaşanan acıların bir kez daha yaşanmaması için devletlerin üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.