Gazze'deki insani durum hakkında incelemelerde bulunmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupalı diplomatlardan bir heyetle bölgeyi ziyaret eden Rowley, Han Yunus kentindeki Avrupa Hastanesinde basın toplantısı düzenledi. Rowley, "Gazze'deki fakirlik oranının artması, sağlık durumunun kötüye gitmesi, tıbbi malzemelerin temin edilememesi ve benzeri sorunlar, ambargonun tümüyle kaldırılmasını gerektiriyor. Bölgedeki sağlık kurumlarının durumu, ambargo ve beraberinde getirdiği tıbbi araç gereç ve ilaç sıkıntısı nedeniyle oldukça kötü" dedi.
Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının yanı sıra hastalık vakaları, yardım heyetleri ve tıbbi malzemelerin geçişine izin verilmesini isteyen Rowley, uluslararası camiadan başta sağlık olmak üzere Gazze'de çeşitli sektörlere desteğini artırmasını talep etti.
Rowley, ambargonun kaldırılması için siyasi düzeyde çalışılmadığı sürece Gazze'de ekonominin ve sosyal yaşam şartlarının düzelmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.
İsrail'in saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kaldı.