BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'ndan sonra gündeme gelen Libya'ya uluslararası barış gücü gönderilmesi önerisini geri çevirdi.
Deutsche Welle Türkçe'nin Alman Die Welt gazetesinden aktardığı habere göre ilgili gazeteye konuşan Selame, "Libya'da yabancı birlikler kabul görmüyor. Ayrıca uluslararası toplumu da Libya'ya askeri birlik göndermeye hazır bulmuyorum" şeklinde konuştu.
"ŞU ANDAKİ AMACIMIZ..."
Bu tür askeri bir operasyon için çaba göstermediğini belirten Selame, amacının şu anda devam eden eden ateşkesi kalıcı hale dönüştürmek olduğunu söyledi. Selame, Libya'da şu anda mavi berelilere gerek olmadığını, ancak sadece az sayıda askeri gözlemci gönderilebileceğini belirtti.
"ASKERİ KOMİTENİN KABULÜ ÖNEMLİ"
Libya'da çatışan tarafların ateşkesin görüşüleceği ortak askeri komitede bir araya gelmeyi kabul etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Selame, Berlin'de başlatılan süreci koordine edecek uluslararası bir komisyonun da oluşturulduğunu ve bu komisyonun da Şubat ayı ortasında yine Berlin'de toplanacağını söyledi. BM Libya Misyonu'nun başkanlığını büyük olasılıkla Almanya ile ortak yürüteceklerini ifade eden BM temsilcisi, Berlin'deki konferansı bir başarı olarak niteleyerek "Benim amacım, diğer katılımcı ülkeleri aynı masanın etrafında bir araya getirmekti. Ve büyük zorluklara rağmen bunu başardık" şeklinde konuştu.
BERLİN'DE DE GÜNDEM LİBYA
Almanya'da da Libya'ya askeri birlik gönderilip gönderilmeyeceği tartışılıyor. Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu'nun savunma politikaları sözcüsü Henning Otte, Libya'da kalıcı ateşkes sağlanmasının ardından Alman askerlerinin Libya'ya gönderilmesi olasılığını gözden geçirdiklerini söyledi.
ALMAN ORDUSUNUN KONUMU NE OLACAK?
Otte, silah ambargosunun sıkılaştırılması ve kalıcı bir ateşkese ulaşılması gerektiğini belirterek "Bir sonraki adım olarak Alman ordusunun da katkıda bulunup bulunamayacağını bir sonraki adım olarak değerlendirebiliriz" dedi. Otte, ancak bunun da Avrupalı ortaklarla birlikte ve BM şemsiyesi altında olabileceğini vurguladı.
AB SOPHIA'YI CANLANDIRMAK İSTİYOR
Brüksel'de dün düzenlenen Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında da Libya'nın içinde bulunduğu durum tartışıldı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan AB Komisyonu Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Sophia adlı Avrupa deniz misyonunun Libya'ya silah ambargosunun gözlemlenmesi için yeniden canlandırılmasına Avrupa ülkelerinden destek olduğunu belirtti. Borell bu konudaki kararın Şubat ayında verileceğini de sözlerine ekledi.
Sophia adlı misyon, Avrupa'ya insan taşıyan kaçakçılara karşı 2015 yılında oluşturulmuştu.