AA'nın haberine göre Yemen'de iki yılı aşkın süredir devam eden çatışma nedeniyle giderek kötüleşen insani duruma çözüm bulmak için salı günü düzenlenen konferansta 1,1 milyar dolar bağış sözü almayı başaran Birleşmiş Milletler'in (BM), siyasi çözüm üretmede yetersiz kaldığı belirtiliyor.
BM Cenevre Ofisi'nde salı günü düzenlenen "Yemen'deki İnsani Krize İlişkin Üst Düzeyli Taahhüt Konferansı"nda 2017'de insani destek amacıyla talep edilen 2,1 milyar doların ancak yarısının karşılanmasına rağmen BM yöneticilerinin memnuniyetlerini ifade etmeleri, çağrılarına bu oranda karşılık verilmesini dahi beklemediklerini ortaya koyuyor.
Konferansın ardından basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Konferansa katılan üye ülkelere, farklı organizasyonlara ve sivil toplum kuruluşlarına çok net olarak ortaya koydukları cömertlik ve dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.
AA muhabirine ülkedeki siyasi krize ve insani duruma çözüm bulmak için düzenlenen konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yemenli siyasi analist ve yazar Ahmed ez-Zerka, BM'nin siyasi çözüm üretmede sınıfta kaldığını kaydetti.
Husilerin meşru yönetime karşı yaptıkları darbeyi ve devlet otoritesinin erozyona uğramasını "başlıca hastalık" olarak nitelendiren Zerka, "Yapılan, mevcut hastalığa gerçek bir çözüm bulmak değil sadece yan etkileri giderme çabasıdır" dedi.
Siyasi çözümün önemine vurgu yapan Zerka, "Ne olursa olsun kısmi bir çözüm, insani krizin sebeplerini ortadan kaldıramaz. Uluslararası iradenin Husilere baskı yaparak siyasi çıkış yolu bulması gerekiyor ancak şimdiye kadar böyle bir şey söz konusu olmadı" ifadelerini kullandı.
Yemen'deki krize işaret ederek, "bu delik yama tutmaz" diyen Zerka, "Konferansta verilen yardım sözleri, BM'nin ciddi safhalara ulaşan gıda eksikliğini gidermede gerekli gördüğü miktarla örtüşmüyor." diye konuştu.
Verilen sözlerin yerine getirilmesi hususunda da problem yaşandığına dikkati çeken Zerka, "Sözlerin yerine getirilmesi zaman ve karmaşık prosedürler gerektiriyor. Herhangi bir meblağ, ülkedeki şartlar, iç savaş ve kurumlarda yaygınlaşan yolsuzluk gibi durumlardan kaynaklanan ihtiyaçları karşılamaya yetmez" ifadelerini kullandı.
Yardımların Husiler tarafından "toplu cezalandırma yöntemi" olarak kullanıldığını ifade eden Zerka, "Husiler, kendi kontrollerinde olmayan bölgeleri cezalandırıyor. Taiz'de olduğu gibi yardımların ulaşmasını engelliyor" şeklinde konuştu.
BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Jamie McGoldrick, BM radyosuna verdiği demeçte, "konferansta verilen mali destek sözlerinin ne zaman yerine getirileceğine" ilişkin soruya, şöyle cevap verdi:
"Açıkça söylemeliyim ki keşke söz verilen miktarları konferansta toplayabilseydik. Yemen'in ümitsiz halkını kurtarma girişiminde bulunabilmek ve bu yıl içerisinde muhtemel bir kıtlık durumuyla mücadele edebilmek için acilen mali desteğe ihtiyacımız var."