Bosna-Hersek İslam Birliği, eski Reisu-l-Ulema Mustafa Ceriç'in ve Sırbistan'daki İslam Meşihatı Başkanı Dudiç'in Çin'in Doğu Türkistan bölgesindeki Uygur Müslümanlarına yönelik terörizme karşı mücadelesine ilişkin ziyaret ve açıklamalarını kesinlikle kabul etmediklerini belirtti.
Boşnak sitesi sandzacke'de yer alan habere göre Birliğin açıklamasında, "Ne Mustafa Ceriç, ne de Sırbistan'daki Meşihat Başkanı Mevlud Dudiç, Bosna Hersek İslam Birliği adına Çin'e gitmediler. Reisu-l-ulema Husein Kavazoviç`in danışmanı Mustafa Prljača Radio Free Europe'a verdiği demeçte, bildiğimiz kadarıyla ziyaret Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir dernek tarafından organize edildi" ifadelerine yer verildi.
Çin medyasından CGTN, 14 ülkeden 30'dan fazla dünyaca ünlü İslam uzmanı ve bilim adamının, yerel yönetimin davetlisi olarak Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'yi 8 Ocak'ta ziyaret ettiğini bildirdi.
CGTN'nin haberine göre, katılımcılar arasında, "Çin'in terörle mücadele ve bölgede barış ve uyumu sağlamak için radikalleşmeyi ortadan kaldırma politikasını öven" eski BH reisi Ceriç de vardı.
Birlik yetkilisi Prljaca, "Yaptıklarının ve sözlerinin hesabını versinler. Bununla hiçbir ilgimiz yok" şeklinde tepki gösterdi.
Açıklamada ayrıca, Çin'deki Müslümanlar söz konusu olduğunda, BH İslam Birliğinin Ceric ve Dudic'in Çin'de söyledikleriyle uyuşmayan verilere sahip olduğunun altı çizilerek, "Elimizdeki bilgilere göre farklı görüşlere sahibiz” denildi.
MÜFTÜDEN ÇİN'E ÖVGÜ
CGTN'nin haberine göre, antik İpek Yolu'nu gösteren bir panelin önünde duran Ceric, Çin'in küresel etkiye sahip büyük bir ülke olduğunu ve son yıllarda dünyanın ekonomik toparlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Çin basınında yer alan habere göre Müftü Mevlud Dudiç, Sincan'daki Müslümanların barış ve mutluluk içinde yaşadığını gördüğünü ve bu ziyaretten dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Saraybosna Üniversitesi Rektörü Skrijelj ise, Müftü Dudiç'in Dünya İslam Alimleri heyetinin bir üyesi olarak Çin'e gittiğini açıkladı.
Skrijelj, "Devlet, yani Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, onun (Müftü Dudiç) katıldığı dünya bilim adamlarının Çin'e charter uçuşunu ve gidişini organize etti. Başkanımız Balkanlardan ve Avrupa'dan oraya giden tek görevdeki alimdir. Ayrıntılar hakkında pek bir şey bilmiyorum" dedi.
ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ İHLALLERİ VE SOYKIRIM İDDİALARI
Çin, insanlığa karşı suçlar işlemekle ve Sincan'ın kuzeybatı bölgesindeki Uygur nüfusuna ve çoğunluğu Müslüman olan diğer etnik gruplara karşı soykırım yapmakla suçlanıyor.
İnsan hakları grupları, son birkaç yılda Çin'in bir milyondan fazla Uygur'u kendi iradeleri dışında devletin "yeniden eğitim kampları" olarak adlandırdığı geniş bir ağda tuttuğuna ve yüz binlerce kişiyi hapis cezasına çarptırdığına inanıyor.
Uygurların zorla çalıştırıldığına ve kadınların hamile kalmalarının zorla engellendiğine dair kanıtlar da var.
Bazı eski mahkumlar işkence gördüklerini ve cinsel istismara uğradıklarını iddia ettiler. ABD, Çin'i Sincan'da soykırım yapmakla suçlayan birkaç ülke arasında yer alıyor.
Önde gelen insan hakları grupları Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin'i insanlığa karşı suç işlemekle suçlayan raporlar yayınladı. Çin, bölgedeki ayrılıkçılık ve İslamcı militanlığa karşı mücadelede "yeniden eğitim" kampları sisteminin mevcut olduğunu iddia ederek, bölgedeki tüm insan hakları ihlalleri iddialarını reddediyor.
sandzacke